Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марешки: Взривът цели отклоняване на вниманието от ниските цени на горивата

Снимка: Даниела Костадинова

С отклоняване на вниманието на обществото от актуалните му проблеми, свързва Веселин Марешки – собственик на верига аптеки и бензиностанции, криминалния акт в една от аптеките му в Бургас рано тази сутрин. Той коментира в ефира на Радио Варна, че няма преки подозрения за мотивите за снощния взрив. Свързва го по-скоро с цената на горивата, която трябва да падне навсякъде в страната. В изявлението си Марешки цитира премиера Бойко Борисов, който по-рано тази седмица „призова всички да си коригират цените”, но никой досега не го е сторил. 

Обръщение на Веселин Марешки до медиите:

Уважаеми съграждани и съмишленици,

Уважаеми приятели,

позволявам си да се обърна към Вас в тази форма заради случилото през изминалата нощ в Бургас. За мен е абсолютно непонятно как е възможно в правова и демократична държава, член на Европейския съюз, в началото на 21-ви век, по улиците да се разхождат хора, въоръжени с боксове, ножове, пистолети, взривни вещества и да малтретират, убиват и взривяват безащитни хора - нашите деца, нашите семейства и приятели. Взривът пред нашата аптека в Бургас и няколкото счупени стъкла не е предупреждение срещу мен. Той е сигнал към Вас - гражданите на Република България.

Народът е поставен на колене, изправен до стената, изпосталял от ежедневната си битка с монополите, картелите и всички други негласни организации, които го използват единствено като дойна крава, без да му дават дори елементарни условия за живот. Взривът в Бургас е сигнал за безсилието на тези, срещу които дръзнахме да се изправим. Сигнал е за това, че те не приемат да има честен и нормален бизнес в тази държава. Те знаят, че народът е готов да застане срещу корупцията и картелите, които го карат да изнемогва. И се опитват да спрат с всички сили това.

Затова искат да изтрият историята ни от учебниците. Затова искат да е имало "съжителство" с османците, а не робство. За да не е имало революционери. За да може Левски, Ботев, Раковски, Караджата и всички онези, които дадоха живота си за бъдещето на свободна България да се считат за обикновени престъпници. Тези хора обаче едва ли си дават сметка, че всъщност тези достойни български мъже бяха елиминирани физически от поробителя, но показаха пътя към свободата. И народът въстана и си я взе в крайна сметка.

Ние намерихме начин да покажем и докажем практически, че цените на горивата могат да бъдат по-ниски. Днес аз съм лицето на битката срещу робството на картелите и монополите. Вероятно могат да ни задушат. Но утре ще е дойде друг. И после - трети. Ние сме само израз на натрупаното напрежение у хората, на желанието на народа да се освободи от безскрупулните крадци на и без това малкото пари, които са му останали. Показахме как безочливо са ограбвани потребителите и дадохме шанс (засега само на варненци, но скоро и на още българи) да се пазаруват горива на истинските им цени.

Убеден съм, че този взрив е отклоняване на вниманието от един абсолютно реален факт. Ниските цени на горивата трябва да понижат цените на всички стоки в потребителската кошница. Факт, на който дори премиерът Борисов обърна внимание. Днес има отлична, перфектна възможност да се подобри бързо и лесно страндартът на живот на българина. Ако вземем за пример отново Варна, откъдето започнахме офанзивата си - ето, по предложение на кмета предстои сваляне на цената на билета за градски транспорт от един лев на 80 стотинки. Но - помислете. През 2013 година цената на дизела беше 2,66 - цената на билетчето 1 лев. Днес цената на дизела вече почти е стигнала 1,50 лв. - билетчето продължава да е 1 лев, а в София дори ще достигне и 1,50 лв.

Затова мисля, че с няколко счупени стъкла, всъщност се опитват да ни отклонят вниманието от истинските проблеми на тази държава.

Аз няма да се предам. Избрал съм си пътя, ще го следвам. Знам, че ще е трудно, знам, че ще направя жертви. Но вярвам, че всички ние имаме право да живеем в една по-справедлива и добре устроена държава с щастливи хора.

Разчитам и на Вас, приятели, че ще ни подкрепяте, за да докажем правотата си.

Искрено Ваш,

Веселин Марешки




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Иво Инджов

Иво Инджов: ДПС ще се разцепи, ако Доган не изхвърли Пеевски

„ Ще има развръзка на кризата в ДПС, но тя ще се случи постепенно. Логично е Ахмед Доган да отговори по някакъв начин и този начин ще бъде отстраняването на Делян Пеевски от ръководството на ДПС. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът доц. Иво Инджов. Според него има два варианта за разрешаване на проблемите в ДПС: „Единият..

публикувано на 06.07.24 в 14:43

Пожар изпепели 100 дка пшеница в Балчишко

Голям пожар в землището между балчишките села Сенокос и Соколово. Един екип на балчишката пожарна е на мястото. Няма данни за пострадали, съобщи началникът на службата в Балчик Стелиян Стойчев. Сигналът е подаден на телефон 112 от пътуващ в посока Добрич - Балчик.  По данни на кмета на село Сенокос Красимир Георгиев на..

публикувано на 06.07.24 в 14:16
Мая Димитрова

Мая Димитрова: БСП ще опита да състави експертен кабинет, ако получи третия мандат

„Нищо не гарантира, че президентът ще даде мандата на БСП. Обикновено БСП получава мандат в последните три години, но нямаме никакви гаранции коя политическа партия ще го получи сега. Ако мандатът ни бъде даден като отговорна политическа партия, след решение на Националния съвет, така е по устав, ще положим всички усилия да има правителство...

публикувано на 06.07.24 в 14:15

В 12 часа - 29 градуса във Варна и Добрич

В 12 часа в Русе термометрите от четоха 31 градуса; във Варна, Добрич, Шумен и Силистра 29; в Бургас, Ахтопол и Разград 28 градуса, а в Шабла и на носовете Калиакра и Емине 27 градуса. Във Варна атмосферното налягане в 1017 hPa, по-високо от средното за м.юли 1008 hPa, до края на деня ще остане без съществена промяна. О тносителната..

публикувано на 06.07.24 в 13:53
Габриел Лорер

Даниел Лорер: Ситуацията в следващия парламент ще е още по-сложна

Вторият проучвателен мандат за правителство ще последва съдбата на първия. ПП/ДБ няма намерение да прави опити за реализация на третия мандат. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна народният представител от ПП/ДБ Даниел Лорер. На последните парламентарни избори коалицията изгуби над 300 хиляди гласа. Анализ на този изборен резултат..

публикувано на 06.07.24 в 13:50

Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Николай Марков е най-голямата спирачка на системата

„Сключваме споразумения с други партии за явяване на следващите избори, като целта е не да правим коалиция, а да използваме капацитета на експертите в тези партии“, това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна Ивелин Михайлов – създател на партия „Величие“. Според него, при евентуални нови избори, политическата формация не само ще премине..

публикувано на 06.07.24 в 12:59

Пясъчни творения ще изработват в Балчик

Тази събота   на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Участниците ще имат на разположение един час да сътворят най-красивото, на което са способни от пясък и с..

публикувано на 06.07.24 в 08:43