Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първенец на "Съботна трапеза" за тази седмица е квартет "Абагар"

БНР Новини

Слушателите на предаването „Съботна трапеза” (изл. 13.02.2016 г.) направиха своя избор за нова „Народна песен на седмицата”. Най-много гласове събра изпълнението на вокален квартет „Абагар”. Тяхнята интерпретация на песента „Ясна ми, ясна месечинке” в обработка на Красимир Кюркчийски впечатли взискателната радиопублика. Седмичната класация постави в равностойна конкуренция три вокални състава - квартет „Абагар”, „Драагостин фолк” и квартет „Юдит”.

Изпълнението на квартет „Абагар” може да чуете в прикачения файл. То ще звучи и всеки делничен ден в седмицата от 15-ти до 19-ти февруари, минути преди 6 и 30 часа, в програмата на Радио Варна.

Квартет „Абагар” е млад вокален студентски състав при ШУ “Еп.К.Преславски”, който върви смело по отдавна утъпканите пътеки в жанра. Ръководител на квартета е Сашка Ченкова-Петрова. Младите и талантливи Калина, Стефка, София и Христина са забелязани от изтъкнатият музиколог Румяна Цинцарска още на “Мост между поколенията” – Търговище през 2006 г. Чистата интонация и близостта до характера на фолклорния първоизточник в квартетното изпълнение, Румяна Цинцарска определя като нещо ИЗНАЧАЛНО и спонтанно ги кръщава с името на първата печатна книга “Абагар”. Репертоарът им е в жанра на народната обработка и е доста разнообразен - от автентичната песенност до най-съвременните сложни авторски обработки. Квартет “Абагар” е вече познат и приветстван от шуменската публика на редица концерти, както и участия в предавания на ТВ “Шумен”, видеоклипове и съвместни продукции с Колегиума за камерна музика “Ars musika”-град Шумен, ансамбъл “Шумен” и с други творчески формации. Първият албум на „Абагар” излиза през 2010-та година и носи заглавието „На добро”. Записите са направени и продуцирани от БНР- Радио Шумен.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 3 юли с Мариела Димитрова

П ризив за бързо въвеждане на депозитна система за преработване на еднократни опаковки за напитки от стъкло, метал и пластмаса , ще отправят днес от екологично сдружение „За Земята” . В 8:30ч. Днес те се събират пред Министерството на околната среда и водите , за да внесат п одписка , подкрепена от почти пет хиляди българи ...

публикувано на 03.07.24 в 06:10

НОВИЯТ ДЕН на 2 юли с Иван Барбов

„Денят ми започва с това, че ми се спи и завършва със същото“, гласи мисъл на неизвестен автор в социалните мрежи. Ако и вие се чувствате все едно сте гледали мач на Англия на европейското и ви се спи толкова рано, най-добрият начин да се ободрите е да превключите на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и..

публикувано на 02.07.24 в 06:33

Радио Варна на 90 - епизод 5

В петия епизод от новото предаване, излъчен на 29 юни 2024 г., се фокусирахме  върху музиката през 50-те и 60-те години на миналия век. Каква музика е звучала в ефира, кои музикални предавания са били най-популярни, как са се правели записи на концерти, как са откривали талантливи певци и инструменталисти? Разгледахме документи по темата, чухме и..

публикувано на 01.07.24 в 16:23

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS). Специално интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL). Разговор с Мартин Събков за новия сингъл на ROADWIRE "Back on Track". Йордан Караджов за варненската премиера на "СИГНАЛ Symphonic" (8 юли, Летен театър). В предаването ще..

публикувано на 01.07.24 в 14:25
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

НА СВЕТЛО на 1 юли с Мариела Димитрова

Новият Български патриарх се казва се казва Даниил, досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване, в два тура. Какви ще са първостепенните му задачи, познат със своите по крайни възгледи, ще смекчи ли позициите си и ще съумее ли да бъде да бъде обединител на църквата? Коментираме в 14.20 часа с Иван Йовчев..

публикувано на 01.07.24 в 13:56

"Новият ден" на 1 юли

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха в неделния почивен ден, на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. Когато се включи и кметът на Варна Благомир Коцев, те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните намесив района и отговор на въпроса..

публикувано на 01.07.24 в 06:25
Chart

#769 ТОП 20 (28.06-05.07.2024)

публикувано на 28.06.24 в 18:47