Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата криза застигна карнавала в Рио де Жанейро

Вместо да търсят пищни и скъпи костюми с блестящи пайети за карнавала в Рио де Жанейро, хората вече предпочитат евтини мустаци, шапки и тиари, съобщи Асошиейтед прес.

Карнавалът ще започне в петък насред продължителната икономическа криза, която отслабва не само семейните бюджети, но и многобройните фирми, които разчитат на традиционния празник за голяма част от годишния си доход.

Много билети за парадите стоят непродадени, спонсорите отказват да финансират уличните тържества, а в хотелите има много повече свободни места от миналата година, която също беше разочароваща заради страха от вируса зика.

Властите се надяват 1 милион туристи да посетят града от 24 до 28 февруари по времето на карнавала и да похарчат 950 милиона долара. Хотелите обаче се оплакват, че са заети само 72 процента от стаите им, по-малко от миналата година. Макар и карнавалът да наближава, 800 билета за парада още не са разпродадени, а обикновено те свършват още на 1 януари. Организаторите раздават безплатно пропуски на школите по самба, за да не се виждат празни места.

Карнавалните костюми се продават слабо, като най-много се търсят евтините варианти. Много хора са решили да не харчат много пари, но все пак да участват в празника.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, ще бъде отбелязан във Варна с общоградско поклонение.  Началото е от 10:30 ч. пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина. Организатор на събитието е Община Варна, а съорганизатори са Военноморските сили и Варненската и..

публикувано на 02.06.24 в 10:09

Семеен фестивал „Лятно театро 2024“ в Бяла на 2 юни по повод на Деня на детето

Пътуващият фестивал „Лятно театро“ гостува днес в Бяла по покана на общинската администрация. Празненството започва в 10:00 ч. на площад “Европа” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с кукления спектакъл “Повече от магия”. За да развеселят още повече децата на Бяла, идват маскотите Маршал и Скай от “Пес патрул”. Организаторите са..

публикувано на 02.06.24 в 10:02

Обновената автогара във Варна от днес обслужва извънградските и международни линии

Обновената Автогара във Варна беше открита вчера от кмета Благомир Коцев. Той преряза лентата на терминала, който вече е отворен за пътуващите за и от Варна. Според прогнозите, Автогара Варна в този си вид, ежедневно ще обслужва средно по 300 вътрешни линии и още 10 международни, за които Варна е междинна спирка.  Новата сграда е разположена..

публикувано на 02.06.24 в 08:21

Времето на 2 юни- слънчево до обяд, след това купесто дъждовна облачност и гръмотевици

Днес денят ще започне със слънчево време, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, не са изключени и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от запад и северозапад, по крайбрежието от югоизток. Максимални температури между 28° и 33°, по Северното Черноморие..

публикувано на 02.06.24 в 08:17

На първи юни децата на Варна играят навън

Инициативата на община Варна "Да поиграем навън", при която затворено за движение на автомобили е пространството между общината, градинката на Търговската гимназия  и Икономическия университет  от днес до 22 часа утре,бе посрещната радушно от семействата с малки деца, за които имаше забавни игри и спортни събития. Кметът на града Благомир Коцев..

публикувано на 01.06.24 в 16:19

Влакът Варна- Добрич закъснява с над 3 часа поради инцидент (допълнена)

Влакът Варна- Добрич закъснява до този момент със 100 минути, поради  инцидент. Наши слушатели информираха, че композицията е блъснала човек на жп линията, поради което влакът е спрян на Повеляново. До момента никой не ги е информирал, дали ще бъдат извозени с алтернативен транспорт. Влакът от Варна за Добрич е блъснал мъж с неустановена..

обновено на 01.06.24 в 15:49
Индийски работници правят навеси за защита от горещините през летния сезон

Според КНСБ, наемането на индийски работници от родния бизнес представлява нелоялна конкуренция на българските трудещи се

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов определи наемането на индийци за работа като социален дъмпинг на пазара на труда в България и на заплащането на българските работници. По думите му, преди да поканим чуждестранни работници, първо трябва да се направи опит да се привлекат онези, които не са включени на пазара на труда в страната ни...

публикувано на 01.06.24 в 15:45