Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение ще бъде обявено в девненския завод "Полимери"

Частично бедствено положение ще бъде обявено утре на територията на бившия завод „Полимери” в Девня - това съобщи Тодор Йотов - областен управител на Варненска област, който уточни, че процедурата ще бъде по негова препоръка със заповед на кмета на общината Свилен Шитов.

Йотов посочи, че няма пряка опасност за населението, но съществува потенциална опасност, тъй като има пробойна на една от цистерните.

По време на периода на частичното бедствено положение - първоначално за една седмица с опция за удължаване до 30 дни, ще бъде възстановена бетоновата площадка, където са цистерните, а пробойната ще бъде запълнена с полиестер.

Фирма ще обследва и сертифицира дебелината на резервоарите, след това назначената от областния управител комисия ще прецени дали се налага прехвърлянето на трихлоретана в другата цистерна.

Тодор Йотов каза още, че ще бъде осигурена засилена охрана на територията на бившия завод по време на извършването на всички посочени действия.Финансирането на всички процедури ще се осъществи от Фонда за бедствия и аварии към Министерския съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар горя в депото за неопасни отпадъци в с. Въглен, огънят е овладян

Пожар е възникнал в регионалното депо за неопасни отпадъци в село Въглен. Сигнал за инцидента е подаден около 2 часа през нощта на 26 август.  Пожарът първоначално е обхванал площ около един декар.  Огънят е овладян, извършена и е и проверка на служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна и общината в Аксаково...

публикувано на 26.08.24 в 11:21

Обмислят вариант за ограничаване на МПС край Северния плаж в Шкорпиловци

Обмисля се вариант достъпът на моторни превозни средства в района на ивицата край Северния плаж в Шкорпиловци да бъде изцяло ограничен. Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът на община Долни чифлик Илка Тенева. Причината - една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни..

публикувано на 26.08.24 в 11:05
Снимката е илюстративна

Продължава обработката срещу бълхи и кърлежи във Варна (ГРАФИК)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” продължава обработката на общински площи и обекти против бълхи, комари и други вредители. Графикът на дейностите за периода 26 - 30 август 2024 г. включва следните обекти: - Спортен комплекс „Простор“ – обработка против насекоми; - Района около Катедрален храм, пл. „Св. св. Кирил и..

публикувано на 26.08.24 в 10:38

Главчев предложи Атанас Илков за министър на вътрешните работи, избори - на 27 октомври

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Атанас Илков, уволнен преди почти десет години дисциплинарно от Главна дирекция "Криминална полиция" заради случая "Лясковец", за служебен министър на вътрешните работи.  В очакване на състава на служебното правителство: Румен Радев приема Димитър Главчев Илков е предложението на Главчев за поста на..

публикувано на 26.08.24 в 10:10

Удължиха срока за набиране на оферти за временна сграда на дом „Гергана“

Община Варна удължи до 5 септември срока за набиране на оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на две социални услуги – Дом за стари хора „Гергана" и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Периодът, в който потребителите на двете услуги трябва да бъдат преместени, е от 1 октомври 2024 г. до 31 януари 2026 г...

публикувано на 26.08.24 в 10:00

Сусил и Сеньори - част от работниците от Шри Ланка, които чистят варненските улици

Работници от Шри Ланка са част от служителите, ангажирани със сметопочистването във Варна. Имат тригодишна виза и са настанени в квартири, както и 25-те чужденци от Узбекистан, които работят главно като метачи. 25 чужденци от Узбекистан чистят улиците на Варна Именно метачи са Сусил Дараниагала и Сеньори Хашини Анураприйъ от Шри Ланка, които са..

публикувано на 26.08.24 в 09:40

Частично бедствено положение в Дупнишко

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви частично бедствено положение за селата Самораново и Бистрица заради пожара в Рила, възникнал в четвъртък и който още не е овладян, съобщава БНР. Днес гасенето ще продължи, като ще се включа и военнослужещи. Това пък каза снощи гл. комисар Александър Джартов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 26.08.24 в 08:53