Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трюфелът - познат и непознат

Трюфелите са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи: черни, червени и бели. Според сезона, трюфелите са зимни или летни. Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко. Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества.

В търсене на трюфели и в опит да разбере правилата за тяхното събиране, санкции и търговия с инж. Тодорова разговаря Албена Иванова. Необходимо е да се регламентира събирането на трюфели и да се актуализира цената. Поради тази причина тази година не е издадено нито едно разрешително”, заяви директорът на Държавното ловно стопанство в Балчик. Повече може да чуете в прекачения файл:




При трюфелите през миналата година има много нарушения. До преди две-три години този бизнес, ако мога да нарека, не е бил познат за това и няма никакво законодателство, няма никакъв ред за съжаление, много нарушения. Ние сме съставили 15, 16 акта. Около 11 килограма трюфели са задържани и все още стоят. Поради пропуски в законодателството, това е стока, която бързо се разваля и се попилява вместо да се продаде. Докато не влезе в сила наказателното постановление, а това изисква понякога и година тези трюфели се съхраняват. Това постановление би трябвало да се промени така че, стоката веднага да се продаде.

Трябва да има срокове за това събиране, защото в момента трюфелът преди края на май не е узрял и когато се събира по-рано му се нарушава мицела. Има много нарушения като събиране с тармъци, а не с кучета както би трябвало да е. С помощта на кучетата не се нарушава мицела и така трюфелът продължава да расте и през следващата година. Имаше опити за някаква наредба, но все още няма нищо за съжаление.

Това, което аз знам от от колеги в Италия, при тях събирането е от май до есента, но в никакъв случай не се събират след септември. Преди месец май трюфелът още не е узрял, а след септември вече трябва де остави в покой, за да се възпроизведе.

Колко струва един килограм?

Миналата година поради неправилното събиране на трюфели имаше много площи съсипани в Шуменско, Разградско, Силистренско и масово от там се насочиха към нашия район. Поради това, че много хора абсолютно незаконно се занимават, изкупната цена през миналата година беше паднала до 50 - 70 лв, но предходната година например цената беше между 500 и 700 лева.


Още за трюфелите и какво може да приготвим с тях ще ни разкаже главният готвач Иван Кирин:




СнимкаТрюфелите са скъпи, защото са труднооткриваеми, коментира готвачът Иван Кирин. Според него, цената у нас е десет пъти по-ниска в сравнение с Франция и Италия. Главният готвач на едно от Голф игрищата край Балчик коментира приложението на трюфелите в кулинарията и цената.

Те са скъпи на първо място, защото са много трудно откриваеми. В България ги има от няколко години. Те не са с толкова изявен характер като във Франция и Италия, но все пак са добри като качество. Примерно нашият летен трюфел се намира в Стара планина, в Средна гора, тук в Шумен го има, в Разград. Той е с много изявен характер и е на едно от първите места, които в европейски мащаб се намира. За работа е много удобен и цената му е десет пъти по-ниска от колкото във Франция и Италия. Има всякакви варианти., но аз взимам от тези, които се търсят с кучета в Разград и Шумен. От две години съм засял собствен трюфел, който отглеждам в Мелник. Надявам се, че след шест години ще имам вече добив от него. Трюфелът започва да се вади на осмата година. Той е зимен, черен трюфел, заразен е с лешниково дърво.

Какво предлагате с трюфел?

Той се влага в паста, в ризото, сосове задължително. Дали ще е само за акцент накрая за завършек на ястието или настърган в самия сос зависи от преценката. Говоря за не повече от 20 лв на ястие с трюфел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00