Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстор Благой Попов: Винаги правя нещо, иначе животът ми няма смисъл!

| обновено на 08.05.17 в 11:57
6
Благой Попов

Стругарят Благой Попов е роден край Мелник, станал варненец, когато идва да учи тук. Започнал с частната инициатива още през 80-те години. „Тогава стартовата заплата на един машинен инженер беше 180 лв., а аз печелех 2 500-3 000 лв. месечно”, спомня си Попов. Голяма част влага в машини, когато започва разпродажбата на големите предприятия. И до днес отваря ателието всеки ден, въпреки че стругарските услуги не са така търсени. Ателието му е забележителност сред панелките на ул. Джеймс Баучер – дървена къща, подобна на мелнишките, с декориран селски двор.

Защо направихте ателието си така отвън – да привлича клиентите или за собствено удоволствие?

Не съм го направил специално, за да привлича, а за собствено удоволствие. Е, естествено искам да бъде красиво! Но, ако съм вложил примерно 500 часа, за да го направя, аз съм го гледал 1 500-тин. Е, за някои хора може и да е кичозно, но за мен е невероятно удоволствие.

Проектът ваш ли е?

Да, дълго време мислих как, а идеята ми се роди когато една госпожа, която познава много добре цветята и ми каза: „Тук защо не си направиш една градинка! Искаш ли да ти донеса едни списания?” И ми донесе. Буквално ги използвах да се образовам, защото човек не може да започне да пише книга, трябва да прочете доста. И реших да правя това нещо. А къщата като проект – аз съм македонец, от Мелник надолу и това е тип възрожденска къща. При нас все още ги има. Може би се връщам в детството. Тя мойта родна къща стои, на 100 м. от държавната граница. Там никой не живее почти, може би 5-6 човека. Може би, затова я направих, но удоволствието е невероятно!

А мястото Ваше ли е, собствено?

Само постройката и то не цялата. Това е общинско място.

Отне ли Ви време, за да получите разрешение, за да облагородите и мястото около ателието?

Не, разрешение не съм искал.

Но и проблеми не сте имал?

Имах. Оттам тръгна работата с комшиите. Дори си спомням, още беше Кирил Йорданов кмет, мой приятел ми каза - нарочно го прекарах оттук да види едно хубаво местенце, на 3-та минута баба и дядо, две двойки слязоха от входа. Той ги пита „Как е, виждате ли комшията какво е направил!?” и те в един глас „Той го направи, ама колко пръст сложи тук, а сега и камъни слага. Блокът започна да потъва!”. За мен е завист. После имах от общината няколко пъти, като забележка „Вие трябва да плащате наем”. Казвам „Какво съм направил, нещо което е интересно и красиво, засадил съм цветя”. Оградил съм наистина, но ако не е заградено... Най-напред имаше ограда 70 см., обаче каквото засея на другия ден го няма! Аз мястото, ако го ползвам за бизнес някакъв – да плащам. Но аз не го ползвам.

Навярно получавате и коментари с обратен знак!

Да, разбира се. На много хора им прави впечатление, много хора го харесват.

Децата?

Децата – да. Те си я знаят там горе-Баба Яга с къщичката. Магаренце има, дървено. Внучката ми е на 10 г., тя вече порастна, но докато беше малка и заради нея! 

Върху какво обичате най-много да работите?

Няма значение какво. Аз винаги трябва да правя нещо, иначе няма смисъл живота ми! Примерно това като го започнах, което не е машина...

”Това” е иконостас, най-вероятно Ваша интерпретация като стилистика, има дървени и метални елементи?

Бронз и алуминй, другото е дървено. Имам работа, но в сравнение с преди 10 години назад, имам работа 10 пъти по-малко. Немислимо е някой сега да реши да прави, това което аз имам като работилница за бизнес.

Мъчно ли Ви е, че стругарството е отмиращ занаят?

Баш, мъчно не бих казал.

Някой ще Ви наследи ли?

Не, не, дъщеря и внучка имам. Зависи..., имам предложения да закупят цялото (ателие б.ред.), заедно с машините.

Да бъде развито в тази посока или?

Да, да, заедно и с къщичката горе.

Колко пари трябва да Ви дадат, за да се разделите с цялото това място? Виждам, че оборудването е качествено.

Не съм мислил по въпроса въобще... Между другото единият клиент беше англичанин, беше с мой приятел, който живее в Англия и той му превеждаше... , че парите нямат толкова значение, колкото кажа! Но аз на този етап не мога да го продам! Това означава... грубо казано да си отрежа главата! Не! Каквито и пари да са.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 01.10.24 в 13:25

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33