Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Тибор Наврачич: Варна е младежки град

„Варна е младежки град, а почти половината му жители са на възраст под 35 години. За това присъждането на титлата Европейска младежка столица е израз на ролята на младите хора”. Това заяви европейският комисар по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич по време на откриването на Националната среща „Младежки пространства”.

Еврокомисарът съобщи още, че предстои обсъждането и приемането на нова Стратегия за младежта в Европейския съюз. Той допълни, че е много важно да бъде чуто мнението на младите хора при формирането на младежките политики за следващите години.

Наврачич призова за обособяването на повече пространства, в които младите хора да могат да обменят идеи и опит, защото именно те играят централната роля за формирането на бъдещето на Европейския съюз.

По-късно днес в 16.00 часа в Аулата на Икономическия университет във Варна европейският комисар Тибор Наврачич и президентът на България Румен Радев участват в дискусия, част от инициативата „Граждански диалог” на Европейската комисия.

Форумът се организира от Младежко сдружение за мир на Балканите и Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности” и в партньорство със сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, Национален младежки форум и MoveBG.

Националната среща ще се проведе от днес до 18 юни, а Варна е избрана за неин домакин, защото тази година е носител на престижния приз Европейска младежка столица, който се дава от Европейския младежки форум.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Археологическия музей представят сензационната статуя, открита във Варна

Археологическият музей във Варна ще представи днес, 18 октомври, най-новата сензационна находка – мраморната статуя на Г(ай) Марий Хермоген. Срещата с медиите е предвидена за 11 часа в зала "Одесос".  Във Варна откриха напълно запазена статуя на мъж от римско време (снимки) Предприемачът, открил римската статуя във Варна: Всички изпитахме..

публикувано на 18.10.24 в 08:25

Във Варна под охрана доставят бюлетините за гласуване на изборите за НС на 27 октомври

Специализиран транспорт с охрана ще достави във Варна днес всички хартиени бюлетини, с които избирателите от Варненска област ще упражнят правото си на глас в предстоящите на 27 октомври избори за Народно събрание.  Със същия транспорт и под охрана ще бъдат доставени още ролки за машините за гласуване, както и изборни книжа, сред които и..

публикувано на 18.10.24 в 08:09

Адресите без ток на 18 октомври

На 18.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - м-ст Салтанат 58, 59, 71, 72, 81, 83, 125, 194, 456, 2535, м-ст Свети Никола 4, 7, 8, 12, 13, 22, Приморски парк 297, Карин дом, електрозахранени от ТП 1063 и ТП 325. Временни..

публикувано на 18.10.24 в 05:43

Слънчев, но студен петък

Утрото в петък ни посреща със студено време и ниски сутрешни температури, даващи повече усещане за зима, отколкото за есен. Ще преобладава слънчево, но студено време. Във вътрешността вятърът ще е много слаб, по крайбрежието умерен от север-северозапад, следобед от север-североизток. На места във вътрешността на района ще се образуват..

публикувано на 18.10.24 в 05:42

Сметната палата установи пропуски в театрите във Варна, Пловдив и Плевен - липсват подписи на счетоводител

Междинните резултати от проверката на Министерството на културата показват, че няма други държавни културни институти в областта на сценичните изкуства със съществени нарушения във фонд "Работна заплата", подобни на тези в театрите в Разград и Смолян. Установена е непълна информация във фонд "Работна заплата" в театъра в Пазарджик, която в момента се..

публикувано на 17.10.24 в 17:56

Създават български хъб на европейската Мисия срещу рака

До края на годината създават Български национален хъб на Мисията срещу рака на Европейската комисия. Това съобщи доц. Желязко Арабаджиев, член на борда на Мисията в ЕК. Идеята ще се реализира по линия на европроект за изграждане на такива структури в ЕС. Представителството на Мисията срещу рака у нас трябва да създаде условия за изпълнение на..

публикувано на 17.10.24 в 17:51

Подменят лампите на Аспаруховия мост

Близо 250 осветителни тела по стълбовете на Аспаруховия мост ще бъдат подменени, за да се освети съоръжението. Около 30 дни ще са необходими за подмяната на лампите с подходящи, след доставянето им. До средата на следващата седмица очаквам дейността да се възложи на фирма-изпълнител, заяви на редовната работна среща за уличното осветление кметът..

публикувано на 17.10.24 в 17:32