Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богатството на занаятите в "Радио Варна представя" на 1 юли с Габриела Гаврилова

| обновено на 01.07.17 в 09:54 БНР Новини

Една нова атракция във Варна представяме на 1 юли от 9 часа в ефира на Радио Варна. От няколко дни на улица "Дрин" на Кооперативния пазар във Варна има улица на занаятите. Далече е още от спомените ни от Етъра, Вароша или Самоводската чаршия, но е място, където можеш да поговориш с истински майстор, а той да покаже на децата как са се трудили предците ни. Разбира се, и въртенето на грънчарското колело и печатарската машина там се прави на... климатик, а бърдото на стана е от метал, а не от тръстика. Плъстенето става с фина вълна от австралийски овце с немски игли, рисуването върху предмет от стъкло е с френски бои с китайски четки. Пъстра смесица от съвременни постижения на различни географски ширини. А докато си почиват, майсторите пият кафе, нещо, което прабабите ни със сигурност не са правили.

Има нещо общо между занаятчиите преди и сега – и това е любовта им към това, което правят. Тя се открива не само в направеното от тях, в желанието им да привлекат още съмишленици, но и в неуморната работа, която част от тях определят като "болестно състояние" и спират да работят само за да поспят. Без значение дали работят с бои или четки, дърво, глина или вълна, тези хора печелят вниманието ни. А може би най-важното е, че самите те са щастливи и обичат занаята си.

Както обикновено, срещата с изкуството става случайно, но променя живота. Така става и с Жана Шаркова от Варна. Преди шест години тя започва да прави картини от морски камъчета и миди. Сега приятели й носят от цял свят цветни камъчета, а най-новата й придобивка са бодлите на морски таралежи.






Да предадеш от поколение на поколение това, което правиш с любов – това се случва в семейството на
Станислав Кафеджиев. Той започва да рисува още твърде млад, на това учи и много таланти в продължение на 45 години. В ателието на улица "Дрин" показва малка част от колекцията картини, които има неговата фамилия.




Петко Петков от 40 години е дърворезбар. Той харесва занаята още като войник, след това учи почти всичко сам. Днес предава дърворезбата на своята дъщеря. Смята, че самоусъвършенстването и постоянството са път към успеха. Петко Петков работи непрекъснато и дори е приспособил инструментите си така, че да не вдигат шум, когато работи в апартамента си.






В ателието на художника-гравьор Петър Тодоров  може да се проследи отпечатването с офортна техника – от гравирането на картината върху плоча от цинк или мед, през разяждането й с киселина, до отпечатването на хартия. Отпечатване на произведения е правил още Леонардо да Винчи през 14 век.






В съседство с неговото ателие е това на иконописците Младен и Катя Костадинови. Възпитаниците на ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" от години имат школа по иконопис за деца в храм „Свети Атанасий". Автори са на редица иконостаси в храмове във Варна и страната. За първи път показват православното изкуство в улицата на занаятите.





Десислава Иванова от Варна се занимава с изработка на накити от почти 30 години, направила е много, но твърди, че познава всички, защото са преминали не само през ръцете, но и сърцето й. До месец ще предлага българска шевица върху метал.





В Добрич започва да рисува върху стъкло Ивелина Русева, но от няколко години се налага и във Варна. Работила е в Испания, но това лято е част от улицата на занаятите във Варна.





Павел Мельов официално е майстор-грънчар от 4 години, но се занимава със занаята от почти още толкова. Споделя, че да се обучи негов наследник, трябва да има стотици млади хора, които да проявяват интерес и вероятно един от тях да избере професията.



 


Галя Николова е инженер по професия, но на чаша бира преди 6 години със своя приятелка решават да изтъкат килим.






Как може да направите картина на възрожденска къща от жива вълна – това ще обясни Руменка Николова.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 30 септември с Мариела Димитрова

Превенция на репродуктивното здраве на младите българи – това е целта на новата кампания на Фондация ИСКАМ БЕБЕ, съвместно с Фонд Инвитро към община Варна. През почивните дни те проведоха информационна кампания в Морската градина, насочена към младите хора до 29-годишна възраст. С медийното партньорство на Радио Варна по време на събитието..

публикувано на 30.09.24 в 06:28

В „Гравитация нула“ на 27 септември

„Гравитация нула“ на 27 септември 2024 година с Мартин Николов -   Филмът „Триумф“ с голямата награда от 42 фестивал на българския игрален филм "Златна роза" – говори режисьорът Петър Вълчанов; -   Комиксът "KATANA: The Battle for Valokaan" с престижна европейска награда - гост – художникът Веселин Чакъров; -   Изложби..

публикувано на 27.09.24 в 12:06
Chart

#778 ТОП 20 (27.09-04.10.2024)

публикувано на 27.09.24 в 11:12

НОВИЯТ ДЕН на 27 септември с Иван Барбов

„Толкова не харесвам алармата сутрин, че се събуждам преди нея“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Без значение дали сте се събудили с аларма или не, каним всички ранобудни слушатели в това приятно, вече есенно петъчно утро да превключат на честотите на Радио Варна във времето до 10.30 часа. Иван Барбов, Валери Великов и..

публикувано на 27.09.24 в 06:00
Рибарското селище Ченгене Скеле край Бургас

НА СВЕТЛО на 26 септември с Валерия Василева

Общинският съвет във Варна се събира за 15-и път от началото на мандата - дневният ред на сесията съдържа 12 точки, включително приемане на отчета на бюджета на Община Варна за миналата година. За три месеца "Пътна полиция" - Варна провери 1470 водачи на електрически тротинетки като 723 от тях са санкционирани. ИУ – Варна е домакин..

публикувано на 26.09.24 в 13:50
На олимпиада по ментална аритметика

ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ на 26 септември с Валерия Василева

Лятото беше изключително успешно за варненските деца, които галено наричат "смартита", увлечени от менталната аритметика. Те бяха сред основните представители на България на няколко големи международни състезания. В предаването "Златното сечение" ще научим повече за менталната аритметика от преподавателя Десислава Боева, от нейната ученичка - 11 годишната..

публикувано на 26.09.24 в 10:40

НОВИЯТ ДЕН на 25 септември с Мариела Димитрова

Обществена трапезария с безплатен обяд ще заработи тази есен в районите „Одесос“ и "Приморски" във Варна. Капацитетът на двете места, където ще се раздава топлата храна е 300 човека общо. За кои социални групи е тази обновена услуга и временно ли ще е в такъв мащаб ще чуем от Илиян Илиев, отговарящ за социалните политики в централния район..

публикувано на 25.09.24 в 06:45