Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българин патентова родно саламурено сирене с трюфели

Българин майстор-готвач патентова родно саламурено сирене с трюфели. Бутиковото кулинарно изкушение представяме в интервюто на Даниела Стойнова с шеф-готвач Станимир Радичев.

Не е ли твърде луксозно за българския пазар сирене с трюфели – веднага си представяме Франция и много високи цени?

Не, не е луксозно, но е нещо много различно все пак.

Вие как започнахте, как решихте с това да се занимавате и къде ги отглеждате тези трюфели?

Аз не ги отглеждам трюфелите. Обикновено като ме питат казвам, че ги ловя на портфейл. Трюфелите ги купувам. Аз съм готвач и преди три години измислих това сирене. Сега вече го произвеждам в една голяма фабрика.

Какво сирене е?

Те са български сирена с трюфели – има краве и козе сирене. Има и едно различно, което е овче с манатарки.

И как става – нарязвате на ситно... Каква е технологията?

Има една голяма сумичка, която трябва да дадете, за да ви кажа

СнимкаНе, питам ви в смисъл дали се следват някакви чуждестранни рецепти или е българска

Напълно моя си е рецептата, патентована е. Има официален патент вече.

Това означава ли, че изнасяте за европейския, за световния пазар?

Не още, не се изнася, само тук в България. По принцип цялата рецепта със саламурени сирена е моя.

А къде най-вече са популярни такива сирена – в Европа и по света?

О, саламурени няма никъде. Аз иначе нямаше как да имам патент.

А какви са техните?

Тип „Камамбер“, тип „Гауда“ с трюфели. Италианците имат доста, и французите имат даже колбаси с трюфели, но саламурено няма никъде в света.

Значи вашата рецепта е уникална?

Да уникална е. Костваше ми две години и няколко месеца да ми излезе патента

Къде пласирате сега това сирене?

Основно в ресторанти и малки бутикови магазинчета, защото за големите вериги е мъничко моето производство – за миналата година е два тона, а по предната година – един.

В какви разфасовки ги продавате?

По 200 грама са пакетчетата и 10-12 лв излиза едно пакетче

Е, то не е за закуска всяка сутрин

О, то е много силно. Едно пакетче от 200 грама може спокойно да стигне за цяла вечер на четири човека

Като мезе за вино?

Като мезе за вино е уникално и те кара да пиеш все повече вино.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пънк джаз философията на Цветан Цветанов

Цветан Цветанов е автор и водещ на радиопредаванията "Аларма" и "Заедно след полунощ: Вавилонската фонотека" по програма "Христо Ботев" на БНР, редовен автор на "Портал Култура" и неуморен организатор на концерти под шапката на "Аларма пънк джаз", попълващи празните полета между стойностната музика извън стандартите и българската публика...

публикувано на 25.11.25 в 07:30

"Колосът" на Силвия Плат за първи път на български език

„Колосът“ на Силвия Плат излезе за първи път на български език. Стихосбирката на американската писателка е в превод на Румен Павлов. Той е носител на награда "Перото" за дебют за стихосбирката "Отвор".  Румен Павлов признава, че преводът на единствената излязла приживе стихосбирка на Силвия Плат, започва донякъде случайно.  "Имах книгата. Започнах да я..

публикувано на 24.11.25 в 07:35
Ина Лулчева

Ина Лулчева: Няма доказателства за престъпна дейност на Благомир Коцев

Най-вероятно кметът на Варна Благомир Коцев ще бъде преместен от София във Варненския затвор в началото на следващата седмица. Това съобщи единият от адвокатите на кмета Ина Лулчева, в предаването на Радио Варна „Позиция“. „Надявам се, че съдът във Варна ще измени мярката на Благомир Коцев. Това той ще може да се върне при семейството си, а и..

публикувано на 22.11.25 в 13:08
Адриан Николов

Адриан Николов, ИПИ: Необходима е реформа на местната власт и съкращаване на общини

През тази седмица от Института за пазарна икономика представиха свой, алтернативен на държавния бюджет, с драстични реформи и орязване на разходите в администрацията, здравеопазването и съдебната система. Така, според експертите, ще се предотврати задълбочаването на дефицита до края на десетилетието и ще се избегне "румънския сценарий". Не говорим..

обновено на 22.11.25 в 12:30
Музей на стъклото в Белослав

Малкият бизнес готов да поеме тежестта на Бюджет 2026, но с мерки за компенсиране на разходите

Малкият бизнес е готов да поеме част от предстоящите разходи, след приемането на Бюджет 2026, но очаква  мерки - реформи, достъп до обществени поръчки, инвестиции в инфраструктурни проекти , които дават добавена стойност. Това каза Данко Калчев, съсобственик на семейна стъкларска фирма в Белослав, в предаването на Радио Варна POST..

публикувано на 21.11.25 в 06:35

Във Варна представят изложбата "Наша земя"

Изложбата "Наша земя" събира в едно творчеството на две художнички, обединени от любовта към акварела - Полина Лазарова и Даниела Драгнева. Откриването на експозицията беше вчера в Арт център – галерия М&М във Варна. Изложбата включва над  50 платна, вдъхновени от красотата на българската природа и на българските народни танци, както и от личните..

публикувано на 20.11.25 в 07:10

Faruk Aydın Toksöz (ALKERA): Обединяването на силите, може да създаде истински Волтрон

Интервю с Faruk Aydın Toksöz и Onur Çobanoğlu (ALKERA) „ProgVibe Balkans“ е двудневен фестивал, посветен на прогресив рока и метъла, с фокус върху съвременната балканска прогресив сцена. В рамките на събитието, което е на 21 и 22 ноември, ще се представят изпълнители от България, Гърция, Турция и Румъния, които разкриват богатството и..

публикувано на 20.11.25 в 06:30