Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдиха ареста на две българки, издирвани от Белгия за сводничество и други тежки престъпления

Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Стефка Йорданова и на Светла Захариева от Тутракан, задържани под стража на 21 юли по искане на белгийските съдебни власти. 

Двете жени са издирвани с европейски заповеди за арест (ЕЗА), издадени от съдия следовател от съд в Брюксел, за участие в организирана престъпна група за сводничество, експлоатация на проституиращи жени със заплахи и принуда, пране на пари и предоставяне на помещение за извършване на развратни действия. Компетентните белгийски власти настояват за ареста и екстрадицията на двете българки, като в ЕЗА са посочени три престъпления, квалифицирани по седем правни норми от Белгийския наказателен закон. Описаните факти, свързани с престъплението са извличане на големи печалби от проституцията на млади жени в квартала на витрините в Брюксел. Посочва се, че сънародничките ни заставяли всяка една от тях да им предоставя не само фиксираната сума от 50 евро за 1 работна смяна, но и комисионни за всеки курс. Белгийските власти са записали, че тези пари не се декларирани в кралството, а се инвестирани в България. Със заплахи нашенките принуждавали  жените да поемат повече работа. При тази схема събирали от 120 до 160 евро на ден. След сигнали, подадени от потърпевшите, тамошните власти следили продължително време действията на българките. Те пренасяли парите у нас най-често в брой. Днес съдът не коментира фактите, посочени в ЕЗА. Това ще стори утре, 2 август, Окръжният съд в Силистра, когато ще разгледа по същество искането на властите в Белгия за екстрадирането на Стефка Йорданова и на Светла Захариева. Въпреки, че Йорданова изрази желание да бъде екстрадирана незабавно в Брюксел, това волеизявление остана без коментар от втората съдебна инстанция. Този съд днес решава единствено въпросите, свързани със задържането й под стража.

На възраженията на защитата на двете българки, която оспори законосъобразността на ЕЗА, Апелативният съд във Варна посочи, че документът е получен по реда, предвиден в рамките на международното сътрудничество по наказателни дела и е съобразен с изискванията на ЗЕЕЗА. Съдът разясни  на задържаните жени, че мярката за неотклонение по този закон се взима, за да бъде обезпечено присъствието им на разглеждане на ЕЗА по същество, което ще стане утре в съдебно заседание пред ОС – Силистра. Утре първата съдебна инстанция ще вземе решение дали да предаде българките на съдебните власти в Белгия или ще намери основание да откаже екстрадицията им.

Варненският апелативен съд намира, че съдът в Силистра правилно е определил първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“ на всяка една от двете жени. Съдът взема предвид както наличието на всички атрибути в ЕЗА, които законът изисква, така и високия размер на наказанието от 15 - 20 години затвор, което се предвижда в Белгия за престъпленията, по които се разследват сънародничките ни. Както Йорданова, така и Захариева често пътували към Брюксел, а този факт се отчита от съда като реална опасност да се укрият от наказателно преследване.

Апелативният съд във Варна остави без уважение въззивните жалби срещу първоначалния арест на Стефка Йорданова и на Светла Захариева, разследвани в Белгия за участие в организирана престъпна група за сводничество, експлоатация на проституиращи жени със заплахи и принуда, пране на пари и предоставяне на помещение за извършване на развратни действия, и потвърди мерките им за неотклонение „задържане под стража“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дългопол, Долни Чифлик и Провадия с общ туристически проект 

Проектът „Discovery – Открий миналото, преживей настоящето“  на общините Дългопол, Долни Чифлик и Провадия беше официално представен с участието на з аместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Той  е финансиран от Министерството на туризма, чрез Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристическите услуги в черноморските..

публикувано на 28.09.24 в 11:42
Хасан Насрала, лидер на

Израел: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран

Израелската армия обяви, че ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала е бил убит при удар в Бейрут. „Хасан Насрала е мъртъв“, обяви военният говорител подполковник Надав Шошани в X. Военният говорител капитан Давид Авраам също потвърди пред АФП, че ръководителят на Хизбула е бил „елиминиран“ след..

публикувано на 28.09.24 в 11:34

Хора от цяла Североизточна България участват в акцията за събиране на капачки във Варна

Десетки хора и представители на различни институции се включиха в кампанията на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки и стотинки пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Кампанията продължава до 14 часа , пристигат хора от цяла Североизточна България. Този път каузата е за закупуване на мобилни пунктове за..

обновено на 28.09.24 в 10:44

Граждани на Румъния, Турция и Германия са с най-много посещения у нас през август

Делът на гражданите от Европейския съюз, посетили България, е 55.8% от общия брой чужди граждани и достига 1 192.8 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 30.6%, Германия - 20.6%, и Полша - 9.0%. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 746.1 хил., или 34.9% от всички посещения в България. Най-голям..

публикувано на 28.09.24 в 09:49

МС: ЦИК не са представили договор за наемане на помещения за съхраняване на машините за изборите

С решение № 545 от 31 юли 2024 година Министерският съвет удължи с допълнителни шест месеца срокът, в рамките на който могат да се използват наети от ЦИК помещения за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване. И до момента обаче ЦИК не са представили проект на договор за наемане, който съответно да бъде обезпечен. Това се..

публикувано на 28.09.24 в 09:45
Футболистите на

Черно море срещу ЦСКА София - пряко по БНР

Черно море и ЦСКА София се изправят един срещу друг в двубой от 10-ия кръг на Първа футболна лига. Мачът на “Тича” стартира в 20:00 часа, а главен съдия ще бъде Георги Гинчев и ще бъде предаван пряко по програма "Хоризонт" на БНР Традиционно двубоите между тези два съперника са изключително интересни и изпълнени със заряд. Към момента..

публикувано на 28.09.24 в 09:44

Две събития за репродуктивното здраве тази събота и неделя във Варна

Фондация „Искам бебе“ и Община Варна организират две събития, насочени към подкрепата на семейства с репродуктивни затруднения и честване на 10 години от създаването на Фонд „Инвитро Варна“. В рамките на два поредни дни варненци ще имат възможност да получат безплатни консултации с водещи специалисти. Информационният ден за репродуктивното..

обновено на 28.09.24 в 08:21