Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 т. отпадъци се вливат всеки ден в Черно море от река Дунав

Три тона отпадъци всеки ден се вливат в черноморския басейн от река Дунав. Това показват европейски проучвания за чистотата на Черно море, съобщи в ефира на Радио Варна Данита Заричинова от екологично сдружение "За земята".

Организацията си партнира заедно с "Грийнпийс България" в кампания, която цели ограничаването на пластмасата.

От сряда вечерта, корабът на екологичната организация е акостирал на Морска гара Варна. „На Rainbow warrior няма пластмасови продукти, всичко е за многократна употреба, има уреди за пречистване на водата. От една страна е енергийно ефективен, от друга отпадъците са сведени до минимум, поясни Заричинова.

Събота и неделя - 12 и 13 август, са отворените врати на кораба. Каним всички варненци и гостите на града да посетят „Rainbow warrior”. Ще има разказвачи, които ще разкажат историята на кораба, техническите му спецификации, както и кампаниите, в които участва. Отделно на кея ще има работилници за изработка на хвърчила от стари кайт сърф платна, ателиета за изработка на натурална козметика и др.

Петък и събота вечерта от 21 часа ще има прожекции.

Заричинова информира, че кампанията  „Свободни от пластмаса” е насочена и към детските градини. "Напоследък от много места научаваме, че най-малките деца всекиднeвно използват малки пластмасови чашки за еднократна употреба. Пред директори на варненски директори на детски заведения ще представим алтернативата на пластмасата - метални канчета". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава на 24 септември

Изменение и допълнение на Наредбата з а условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община  Балчик, както и предложение за промяна в индивидуалните основни месечни заплати на кметовете на кметства в община Балчик. Това са част от точките, които ще разгледа на заседание на 24..

публикувано на 20.09.24 в 10:02

Три партии и една коалиция се регистрираха за изборите за районни кметове във Варна

Три партии и една коалиция са регистрирани за участие в частичните избори за кмет на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна на 20 октомври. Срокът за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети изтече вчера следобед. Решенията са публикувани в сайта на Общинската избирателна комисия във Варна.  В изборите на 20 октомври ще..

публикувано на 20.09.24 в 09:34

Над 15 хиляди лева даде възрастна жена в Балчик на телефонните измамници, полицията ги върна

Около 17:45 ч. вчера е съобщено за телефонна измама в Балчик. Изпратените полицейски екипи на място установяват, че около 15:30 часа на стационарен телефон непознат мъж се обажда на 80-годишна жена и се представя за служител на криминална полиция. Чрез въвеждане в заблуждение мнимият полицай заявява, че нейният син има нужда от голяма сума пари и..

публикувано на 20.09.24 в 09:15

Невропсихологичен скрининг за симптом на деменция и болест на Алцхаймер тази събота на входа на Морската градина във Варна

21 септември е Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер, чийто синдром, деменцията е често срещан сред възрастното население на Земята. Тази събота, 21 септември, на входа на Морската градина във Варна, между 9.30 и 15ч. екип от лекари на Първа клиника по неврологични болести към УМБАЛ "Св.Марина", начело с проф. д-р Ара Капрелян и студенти по..

публикувано на 20.09.24 в 07:26

Дъждовно време в петък

Днес ще бъде облачно с валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици. По Южното Черноморие валежите ще са по-интензивни, с по-значителни сумарни количества. Ще духа до умерен, временно силен вятър от север-североизток. Максимални температури между 19° и 24°, за Варна около 23°.  Вълнение на морето 3-4 бала, в заливите 2-3. Температура на морската..

публикувано на 20.09.24 в 06:03

За създаване на три нови социални услуги ще кандидатства Община Варна

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги. Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения . Предвидено е също да се създаде център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства, стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на..

публикувано на 19.09.24 в 17:19

Над 2 милиона лева от общината за "Градски транспорт" във Варна

2 милиона и 400 хиляди лева допълнително финансиране ще осигури община Варна на „Градски транспорт“. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет. Около час продължи обсъждането на ситуацията с дружеството. Изпълнителният му директор Николай Антонов обясни: "Внесохме това писмо, с което искаме..

публикувано на 19.09.24 в 17:04