Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Петър Чухов: „Какво ще направиш, ако твоят ангел хранител се окаже паднал ангел?”

Снимка: БГНЕС

Петър Чухов е роден през 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”.

Автор на 14 книги: „Градината на слабата реалност”/1995; награда за дебют на конкурса „Южна пролет”/, „Руни”/1998/, “Мулето на Педро” /1999; книга на годината на сп. “Егоист”/, „Провинции”/2000/, “Малки дни” /2002; Национална награда за поезия “Иван Николов”/, “Снежни човеци” /2003; Специална награда на конкурса за нов български роман “Развитие”/, “По-скоро никога” /2004, по която няколко години се играе спектакъл, осъществен от Театър-лаборатория @лма @лтер/, „Три” /2010/, както и на двуезичната /на български и английски/ книга с хайку и сенрю „Безопасни игли”/2008, 2010/, първото издание на която е книга-уникат, ръчна изработка, с оригинални илюстрации на Сирма Сиромахова и дизайн на Момчил Колчев,  „Когато се завръщат еднорозите“ (2011), „Игри без играчки“ (2012) - детска книга в три части, „Камуфлаж” (2014) - разкази и роман, „Сбогуване с нарцисизма” (2015) - номинирана за Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев”, както и за наградата „Памет”.

Най-новата му стихосбирка е „АДdicted” (2017), издава ИК „Жанет 45”, редактор на книгата е Марин Бодаков, художник и оформител – Кирил Златков.

Пише музика и текстове, свирил в много рок групи („Субдибула”, „Тутакси”, „Стенли”, „Пешо и алкохолиците”, „Кокарда”), съосновател на етнорок група „Гологан”. Представя стихотворенията си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“(latext.eu), а най-новата формация, в която свири, е “Par Avion Band”.

Петър Чухов беше гост на предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула”. Интервюто на Светлана Вълкова може да чуете в звуковия файл:

Ако се опитаме да дешифрираме заглавието на новата Ви книга „АДdicted” – пристрастен сте към какво? Много ад, рай, Бог има там...

- Ами да...Това е може би пътят на вникването във „вътрешната отвъдност” и опитите тя да бъде изразена с думи. Това е пристрастеността към думите, към изразяването на живота, на съществуването чрез думите. И все пак, всяко взиране навътре е един път към собствения Ад. Затова от тази гледна точка творците, които непрекъснато преработват тези несъзнавани съдържания на своята личност, те едновременно си правят една своеобразна психотерапия, но също и успяват чрез чрез ада да постигнат един рай... Нека не звучи като оксиморон, но аз смятам, че адът и раят често пъти са едно и също нещо, и единствено гледната точка и способността да се справяме с тази вътрешна отвъдност до голяма степен определя какъв етикет ще сложим на тази същност.

Какво има в кръговете на Вашия Ад? До кой кръг сте стигнал?

- Не мога да кажа, но за разлика от библейския или дантевия ад, тук не съществуват, според мен, строго обособени кръгове. Техният брой може да е безкраен – зависи до каква степен човек успява да се потопи в собствената си същност. Всеки път като казвам „потапяне, навлизане в собствената си същност”, то не е затваряне, за мен това е откриването на света. Човек може да го направи чрез други хора и да постигне другите хора по този начин, и за мен това винаги се свързва с хармонията с външното. Т.е. за мен това потапяне не е самоцел, то е един вид комуникация и откриване на общи архетипни съдържания, чрез които ние се идентифицираме и с други хора и постигаме общуването. За мен това е форма на общуване, не форма на изолация.

Изкушена съм да използвам цитати от Вашата поезия, така че ще попитам „Какво ще направите, ако Вашият ангел хранител се окаже паднал ангел?”

- Предполагам, че няма да се учудя...Освен това, отговорът не е даден в моето стихотворение. Въпросът е в осъзнаването на наличието на ангел хранител, независимо какво ще наречем по този начин. Важното е да има комуникация с тази отвъдна реалност, да има усещане за някаква възможност човек да преодолее своята самотност. Аз смятам, че човек не е обречен на самота, тя може да се преработва и по различни начини да се превръща в удоволствие от общуването. Това е и основната цел на писането ми, в крайна сметка, защото то тръгва от самотата и ако я преодолее, наистина е едно Спасение – с главна буква. Смятам, че творчеството е спасение...


Взаимно

Какво ще направиш

ако твоят ангел хранител

се окаже паднал ангел

Ще му подадеш ли ръка

да се изправи

или ще легнеш

до него

и ще си кажеш

крилата

са мека постеля


Пейзаж

След столетия
бели облаци
за миг преминава една жена
в черно


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#765 ТОП 20 (31.05-07.06.2024)

публикувано на 31.05.24 в 19:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 31 май със Светлана Вълкова

Започва Международният театрален фестивал „Варненско лято“ – гостува изпълнителният директор на форума проф. Николай Йорданов Актрисата и преподавател в НАТФИЗ Десислава Чутуркова за новите си кино и театрални предизвикателства “Его-система / Еко система” на Института за съвременно изкуство - София, в Градската художествена галерия –..

публикувано на 31.05.24 в 12:22

НОВИЯТ ДЕН на 31 май с Мариела Димитрова

Всяка година на 31 май СЗО отбелязва Световен ден без тютюнопушене . По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13-15 години използват тютюн. Затова и мотото т.г. е : „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата..

публикувано на 31.05.24 в 06:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 30 май

Защо се стигна до инцидент с куче – домашен любимец, което в случая е показвало признаци на агресия и преди, но собствениците му не са реагирали на тях и така се стигна до смъртта на стопанката му. Разговор по темата след малко с Тодор Ангелов – треньор и специалист по възпитание на кучета.  Темата бе коментирана и от министъра на вътрешните работи..

публикувано на 30.05.24 в 13:49

НОВИЯТ ДЕН на 30 май с Иван Барбов

Казват, че гладната котка била най-добрия будилник рано сутрин. Точно в 6.00 часа ще звънне сутрешният ефирен радиобудилник за да извести началото на „Новият ден“ на честотите на Радио Варна. Водещият Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова ще заситят глада ви за интересни теми и ефирни срещи и актуални новини. За..

публикувано на 30.05.24 в 06:04
Варненският залив

НА СВЕТЛО на 29 май с Валерия Василева

Репортаж от новата варненска автогара, която е готова за официалното откриване в събота, 1 юни. Младите избиратели и интересът им предстоящите избори "2 в 1" - интервю с Атанас Радев, председател на Национален младежки форум. Отново за ремонтите във Варна – репортаж от ул. „Сава Радулов“ в район „Приморски“. Продължаваме в ефира на..

публикувано на 29.05.24 в 13:45

"Новият ден" на 29 май

Само преди дни  Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София.  България е една от държавите членки на НАТО и в контекста на войната в Украйна, въпросът за..

публикувано на 29.05.24 в 07:22