Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямо празнично хоро събира варненци днес

Голямо празнично хоро в центъра на Варна, по случай Деня на Съединението, организират днес следобед от 16.00 ч. танцова школа „Лудетините” и приятели. Не за първи път професионални танцьори и любители хващат ръце и под звуците на българска народна музика извиват кръшни хора под открито небе в Морската столица. От близо две години и половина всяка неделя и на всеки голям празник на входа на Морската градина се организират танцувалните прояви, разказа в интервю за Радио Варна Магдалена Петрова - ръководител на школата. Още подробности за инициативата чуйте в интервюто на Сияна Спиридонова с нея:




- Опитваме се да накараме хората да се влюбят отново в нашия фолклор. Както миналата година, така и тази искаме да поканим варненци по случай 6-ти септември да отпразнуваме празника заедно с голямо хоро, носии, празнични дрехи и настроение. Целта ни е да сблъскаме хората, да се забавляват повече, да са заедно повече.

- Какви танци ще се играят?

- Ще се танцуват народни танци - български хора и ръченици. Ще се започне с прави хора, самоковски хора, дунавски, Дайчово, Еленино и т.н. Всички популярни хора ще бъдат изтанцувани. Естествено тези, които посещават танцови школи ще покажат майсторство с други интересни хора, които владеят.

- В поканата в социалните мрежи призовавате желаещите да дойдат облечени с носии, ако имат такива. Разкажете повече за замисъла.

- Да. Аз, моите танцьори и приятели обичаме да си обличаме носиите по всеки празник. Даже много често се случва и в петък вечер да излезем с тях, без да имаме някакъв конкретен повод. Искаме да накараме хората да се върнат към тези стари одежди, защото те са толкова красиви и богати, изпълнени с толкова много положителна енергия. Имат толкова много символи и послания в тях и като ги обличаме по-често се чувстваме по-горди и по-принадлежими към корена си, към страната ни. Ежедневните дрехи са удобни - да, но носията си е носия. Тя ни характеризира като нация!

- Освен професионалисти, всички любители на българската народна музика и народните хора могат да заповядат?

- Всеки може да дойде. Няма изисквания за танцувални умения.

- От колко часа и къде е сборният пункт?

- Днес пред Фестивален и конгресен център - Варна от 16.00 часа.

- Миналата година отново на Съединението направихте едно голямо и пъстро празнично хоро по случай празника. Колко варненци успяхте да съберете?

- Честно казано не сме ги броили, но може би около 100 човека, даже и повече. Страшно много публика се събра освен танцуващите и се получи доста хубав празник.

- Участието в танците е напълно безплатно?

- Да, абсолютно безплатно. Всеки, който иска - може да се включи. Не се дължи никаква такса. Правим го за радост на хората и заради празника.

- Смятате ли, че по този начин повдигате българския дух и българщината?

- Да, надявам се. Нека хората си спомнят, че България е една много силна и красива страна и от нас зависи тя да се възроди!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30