Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научно жури единодушно присъди степен „доктор на науките“ на проф. Росен Василев

Публичната защита на дисертацията на ректора на Технически университет – Варна, обявена предварително и в медийното пространство, предизвика много голям интерес. Откритото заключително заседание на седемчленното научно жури продължи три часа. В конферентната зала присъстваха членове на академичната общност на ТУ – Варна и на други висши училища, представители на електронните медии. В залата бяха и някои от основните опоненти на проф. Росен Василев в казуса за авторския му принос в дисертацията – проф. дтн инж. Николай Минчев и негови докторанти, чиито провокации внесоха известно напрежение в процеса на работа на журито, но опитите им да компрометират защитата не успяха и намериха силен отпор от всички присъстващи в залата.

При защитата на дисертационния труд „Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти“ за присъждане на научна степен „доктор на науките“ на проф. д-р инж. Росен Василев бяха спазени всички процедурни изисквания, съгласно Закона за развитие на академичния състав в Република България (ЗРАСРБ), Правилника за приложение на ЗРАСРБ и Правилника за приемане, обучение на докторанти и придобиване на образователната и научна степен „доктор” и научната степен „доктор на науките” в Технически университет – Варна.

Водещият на откритото заседание – проф. Христо Скулев, председател на журито, представи докторанта, след което, съгласно процедурата, гостите на събитието изслушаха представянето на проф. Василев, подробните рецензии и становища на всички членове на журито, въпроси и изказвания от публиката. В своето експозе проф. Росен Василев акцентира върху интердисциплинарния характер на своето изследване, представи последователността на неговото реализиране, теоретичния и практическия принос, който е постигнат чрез него. След изслушване на рецензентите, проф. Николай Минчев постави въпроси от процедурен характер, на които отговориха авторът на дисертацията, председателят на журито, проф. Скулев. Изказване направи пред аудиторията и д-р инж. Тихомир Доврамаджиев, един от успешно защитилите докторанти, чието име се спрагя през последните месеци около казуса за авторството на дисертацията. Той настоя лично да изрази и да бъде чуто несъгласието му името му да бъде въвличано от проф. Минчев в некоректни спорове и най-вече възмущението си от начина, по който се омаловажава трудът на научния колектив, в който са заедно с проф. Росен Василев и проф. Христо Скулев. В средата на този месец предстои в едно от най-престижните световни научни издания – Springer, да бъде публикувана тяхна обща статия, която получи изключително висока оценка от рецензентите на списанието.

След изказванията, прекратени, съгласно процедурата, с процедурно предложение и гласуване, журито в състав: проф. д-р Методи Абаджиев, дмн от Медицински университет – Варна, проф. дтн инж. Людмил Дренчев - БАН-София, проф. дтн инж. Иван Пършоров - БАН-София, проф. д-р Бойко Георгиев - AO Foundation, Давос, Швейцария, проф. дтн инж. Митко Миховски - БАН-София, проф. дн инж. Христо Скулев от ТУ-Варна, доц. дн инж. Антон Георгиев от ТУ - Варна, гласува явно и единодушно за присъждане на научна степен „доктор на науките“ на проф. Росен Василев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди почетоха паметта на Христо Ботев на връх Околчица

България почита днес паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на отечеството. Близо 1800 души извървяха по пътя по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан, където е организирано и всенародното преклонение пред паметта на героите. 148 години след героичната гибел на Христо Ботев във..

публикувано на 02.06.24 в 13:39

Варна отдаде почит на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

С общоградско поклонение във Варна беше отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Пред паметника на Христо Ботев в алеята на Възраждането в Морската градина бяха поднесени венци и цветя от Благомир Коцев - кмет на Варна, от проф. Андрияна Андреева - областен управител на Варненска област, от..

публикувано на 02.06.24 в 13:30

2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, ще бъде отбелязан във Варна с общоградско поклонение.  Началото е от 10:30 ч. пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина. Организатор на събитието е Община Варна, а съорганизатори са Военноморските сили и Варненската и..

публикувано на 02.06.24 в 10:09

Семеен фестивал „Лятно театро 2024“ в Бяла на 2 юни по повод на Деня на детето

Пътуващият фестивал „Лятно театро“ гостува днес в Бяла по покана на общинската администрация. Празненството започва в 10:00 ч. на площад “Европа” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с кукления спектакъл “Повече от магия”. За да развеселят още повече децата на Бяла, идват маскотите Маршал и Скай от “Пес патрул”. Организаторите са..

публикувано на 02.06.24 в 10:02

Обновената автогара във Варна от днес обслужва извънградските и международни линии

Обновената Автогара във Варна беше открита вчера от кмета Благомир Коцев. Той преряза лентата на терминала, който вече е отворен за пътуващите за и от Варна. Според прогнозите, Автогара Варна в този си вид, ежедневно ще обслужва средно по 300 вътрешни линии и още 10 международни, за които Варна е междинна спирка.  Новата сграда е разположена..

публикувано на 02.06.24 в 08:21

Времето на 2 юни- слънчево до обяд, след това купесто дъждовна облачност и гръмотевици

Днес денят ще започне със слънчево време, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, не са изключени и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от запад и северозапад, по крайбрежието от югоизток. Максимални температури между 28° и 33°, по Северното Черноморие..

публикувано на 02.06.24 в 08:17

На първи юни децата на Варна играят навън

Инициативата на община Варна "Да поиграем навън", при която затворено за движение на автомобили е пространството между общината, градинката на Търговската гимназия  и Икономическия университет  от днес до 22 часа утре,бе посрещната радушно от семействата с малки деца, за които имаше забавни игри и спортни събития. Кметът на града Благомир Коцев..

публикувано на 01.06.24 в 16:19