Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тамбуристът Владимир Владимиров свири в албуми на израелската звезда Идан Райхел

Владимир Владимиров
Снимка: Emran Mahmud

В една от летните вечери ви срещнах с тамбуриста и диригент Владимир Владимиров, който преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Той беше гост в поредицата предавания „Срещи в 7/8”, в които популярни изпълнители от българската фолклорна сцена говорят за любимата си музика.

От Румен Сираков до Идан Райхел – музикалният избор на тамбуриста и диригент Владимир Владимиров

Тамбурата винаги е била второто му "аз”. Затова никак не бях изненадан, когато ми изпрати заглавията, които да включим в предаването. И съвсем естествено начало: Румен Сираков и неговата емблематична пиеса „Дидината”: „Това е първата пиеса, която научих от Румен Сираков. Спомням си във фонотеката на музикалното училище в Котел, в едни малки кабинки, слушах с часове неговата плоча. След това на 70-годишния му юбилей в БНР – София редица колеги изпълняваха пиеси на Румен. На мен се падна честта да изпълня точно „Дидината”. Обичам я тази пиеса! С Румен Сираков се срещнах за първи път в Сунгурларе на конкурса на тамбуристите, той беше жури там. Човек с широка душа, приемаше радушно особено тамбуристите. Така прие и мен, имахме хубави моменти с него.”(...)

Владимир ВладимировПоследваха интересни истории около музиката още на Недялка Керанова, Иво Папазов, Красимир Станев, Ангел Димитров, Недялко Недялков, Пейо Пеев, Банко Минчев, Милчо Василев, Елка Вълчева и Атешкан Юсеинов... до Таксим трио от Турция и Идан Райхел от Израел. И точно тук беше за мен изненадата да науча, че Владимир Владимиров заедно със свои колеги е участвал в албуми на израелския певец и музикант. "Идан Райхел е звезда в Израел. Неговият проект Idan Raichel Project показва нещо много особено, което в днешно време при нас остава на заден план. Той е събрал различни музиканти – израелци, араби, цветнокожи, които без значение от религия или цвят на кожата правят вълшебство на сцената. Имах възможността, когато пътувах с „Мистерията на българските гласове” да се запозная лично с него в Иразел. Така се случи, че по това време, през 2010-а година, той записваше албум. Покани ни с моите колеги Тодор Бакоев (гъдулка), Васко Василев (кавал) и аз с тамбурата да вземем участие в две негови парчета в албума. Интересното беше, че когато се разделяхме тогава той каза: „Аз ще дойда в България и пак ще ви се обадя, и пак ще свирим заедно!” Обаче мина доста време, ние почти бяхме забравили. Знаехме, че албумът е излязъл, слушахме пиесите с наше участие.

Васил Василев, Владимир Владимиров, Борислав Гълъбов и Идан Райхел преди концертНо миналата година лятото той се свърза с нас чрез импресариото на „Мистериите”, понеже беше планирал да дойде в София. И попита дали пак може да се включим в две негови пиеси. Естествено се отзовахме с голямо желание. Тъй като Тодор Бакоев замина да живее в Швеция, поканихме Борислав Гълъбов – също един виртуозен млад гъдулар. Записахме пиесите в Бояна студио в София, а след това се оказа, че Идан ще прави концерт на 17 септември в столицата. Покани ни и за този концерт. Досегът до такива звезди ти отваря очите за много неща! Как се прави шоу, как се прави музика, как да си представиш на сцена творчеството."

Цялото предаване чуйте в прикачения файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 6 септември със Светлана Вълкова

Актьорът Станислав Кондов с не/празнични размисли С „Празничен разказ“ Варненската библиотека отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението и Независимостта на  България Документи за Съединението, съхранявани във Варненския архив „Монохромни съчинения“ – живопис на Юлиан Йорданов „Пейзажи на ума“ – изложба..

публикувано на 06.09.24 в 12:08

НОВИЯТ ДЕН на 6 септември

Честит празник! Честито Съединение на България! В предаването днес ще научите още за:  Варна е в центъра на събитията на 6 септември 1885 година, когато княз Александър I Батенберг пристига с файтон и се отправя направо към телеграфо-пощенската станция, която тогава се помещава на втория етаж в сградата на градския съвет. Посрещнат е с възторжени..

публикувано на 06.09.24 в 05:53

НА СВЕТЛО на 8 септември с Мариела Димитрова

Видеонаблюдението във Варна и мерките за сигурност около училищата преди първия учебен ден коментира днес пред журналисти заместник-кметът по сигурността Илия Коев. Репортаж в 14.20 часа.   Черноморска Бяла празнува 40 години от обявяването й за град. Един от гвоздеите в празничната програма е фотоизложба „Бяла в пейзажи“ със снимки на 16..

публикувано на 05.09.24 в 13:59

"Новият ден" на 5 септември

Докъде стигна казусът с проекта за новата сграда на Математическата гимназия във Варна?  Провокирани от изтичащите срокове и неяснотата какво следва след като в началото на август стана ясно, че трябва да бъдат гласувани пари за т.нар. комплексна оценка, да бъде съгласуван проекта с ВиК, ЕРП и кадастъра и да бъде кардинално решен проблемът със..

публикувано на 05.09.24 в 06:10
На светло

НА СВЕТЛО на 4 септември с Валерия Василева

Днес и утре от 11 до 16 часа мобилен екип на РЗИ-Варна до информационния център на ниво "0" в Гранд мол ще съдейства на гражданите да получат достъп до пациентското си досие през мобилния телефон. На извънредното си заседание днес общинските съветници от Община Добричка решиха, че жителите на общината ще решат дали да има или не..

публикувано на 04.09.24 в 13:55
Кътче от етнографския музей на открито „Етър“

НА СВЕТЛО на 3 септември с Валерия Василева

От утре в пункта на РЗИ пред Информационния щанд в Гранд Мол всеки български гражданин може да активира своето електронно здравно досие на мобилния си телефон. Във Варна днес предстои събитие от 35-то издание на Дните на японската култура в България - лекция и модно ревю „Пътешествие в света на кимоната“ с Минори Сугимото, първо ниво..

публикувано на 03.09.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 3 септември с Мариела Димитрова

Нов вид измама заплашва редовно пазаруващите онлайн с доставка от куриер до адрес: доставя се непоръчвана стока с наложен платеж и без услугата „Преглед“. Очаквайки поредната пратка варненка плати близо 100 лв. за стока, която не е поръчвала, но... на пакета са посочени нейните имена и адрес . Настигайки куриера секунди по-късно той й отговаря:..

публикувано на 03.09.24 в 05:58