Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желание + Енергия = Вкусна храна

| обновено на 10.11.17 в 17:36

Руслан Гърдев е скромен човек, който по стечение на обстоятелствата преоткрива любовта и страстта си към готвенето. Днес може да реши да сготви най-необикновената рецепта, с която да нагости не само своето семейство, но и приятелите си. Близки го наричат "Цар на скаридите", но от скромност шеф Гърдев споделя, че когато обичаш нещо, приготвяйки го няма как то да не ти се получи, защото вече си му предал от своята добра енергия. Напомня ми на няколко пъти, че иска да сподели в това интервю огромната си благодарност и признателност на двама души, без които не може - Теди Димитрова и шеф Йонко Дяков. За шеф Гърдев тези хора и до днес са много важни, защото както той самият казва "аз ценя човеците около себе си, които са със сърце. А и както е известно занаят се краде, не се дава!", добавя Руслан. Страст са му морските храни, приготвени по необичайно вкусен начин, но все пак обича и традиционната ни кухня. Кулинарията е космос...Това е най-яркото изречение, което ми се запечатва в съзнанието от нашия разговор.

Споделя ми, че винаги носи престилката в колата си и е въпрос на желание да запретне ръкави, да сложи въпросната престилка и да започне да вдъхва любов на храните, които твори.

Обещава да ни даде няколко рецепти - за любимите му скариди и за "мързелив октопод", но това в края.

  Снимка

Приятно слушане и четене:




Рецепта за скариди на шеф Руслан Гърдев:

Тигрови опашки от скариди на тиган

Необходими продукти: 1кг. опашки от скариди, чесън - няколко скилидки, краве масло - 50 грама, бяло вино - 100гр., сол, черен пипер на вкус

Измиваме и подсушаваме добре опашките от скариди. Мариноваме ги в малко зехтин, сол и черен пипер. Оставяме ги така да си починат известно време в хладилника. Подготвяме си и нарязваме на ситно чесън, половин чаша бяло вино или узо на стайна температура, краве масло, при желание може да се добави и ситно нарязан копър. Загряваме тигана на малко над средната възможна сила на котлона (важно е да внимаваме с температурата). Подреждаме скаридите в тигана, печем ги до около 2 мин. от страна до розово-оранжев цвят. При обръщането им от втората страна добавяме кравето масло и нарязания чесън, след около минута добавяме малко вино или узо по избор. Вадим скаридите в йенски съд и ги заливаме със собстения им сос. В този момент можем да ги поръсим с нарязан копър. Добавяме щипка любов и желание....

Да Ви е вкусно!

Шеф Руслан Гърдев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15