Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45 оборота в минута #434 (25.11.2017)

БНР Новини

Слушайте отново последния брой на предаването 45 оборота в минута!

В това издание гребем с пълни шепи от новата продукция на съвременните фънк, соул, джаз и диско банди от тук до Щатите и обратно. Началото е за легендарния албум Dirty Old Hip Hop, в който британският продуцент Marc Mac отдава почит към своите кумири от два далечни и в същото време толкова близки свята – на хип хопа и на джаза. Британският лейбъл BBE Records реши да го преиздаде по случай десетата годишнина от излизането му в едно много специално издание – 180-грамов оранжев винил.

През седмицата музикантите от българската фънки гордост Funky Miracle представиха пред софийска и пловдивска публика дебютния си албум Fly, който обещава наистина много! Слушаме музика от него, докато ги чакаме край морето... Другите нови албуми идват от немския проект Renegades Of Jazz (12 ремиксирани версии на парчетата от последния албум на Давид Ханке) и английските групи Darkhouse Family (точно така, обратното на LighthouseFamily) и Crowd Company (9-членен бенд от Лондон с приятни соул-фънк парчета – като по поръчка за съботния следобед). Спомняме си и за големия джаз вокалист Jon Hendricks, който ни напусна в сряда – правим го с невероятното му лайв изпълнение от 65-а на “Watermelon Man”. Има и още, разбира се. Приятно слушане.


Marc Mac presents Visioneers - The World Is Yours (Extended)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 3 май

„Гравитация нула“ – 3 май 2024 година с Мартин Николов -   Църковните песнопения и съвременността – разговор с диригента на формация „Светоглас“ Милен Иванов; -   За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио лектория на Лиза Боева и Ицко Финци; -   Сборникът „Възкресения“ – повече от Благой Иванов; -   Професор..

публикувано на 03.05.24 в 13:06

"Новият ден" на Разпети петък

За смисъла на Разпети петък ще ни припомни отец Ясен Шинев, а значението, което откриваме в Благодатния огън ще научим от разговора на Даниела Стойнова с варненският митрополит Йоан.  Колко свободни са медиите? В Деня на свободата на печата говорим с журналиста Спас Спасов.  В навечерието на великденските празници признателни пациенти и..

публикувано на 03.05.24 в 06:55

НА СВЕТЛО на 2 май с Валерия Василева

Репортерска проверка за обработката на тревните площи във Варна. Традициите за Великден в село Солник, община Долни чифлик. В рубриката на БНР „Европа – ново поколение“ ще чуем земеделци от Благоевградския регион за проблемите в бранша и очакванията към евроинституциите.   Пламен Узунов - вече добре познат на слушателите ни..

публикувано на 02.05.24 в 13:25
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН на 2 май, сряда

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:00
Пролетните ириси

НА СВЕТЛО на 1 май с Валерия Василева

Оправдават ли се очакванията на туроператорите за засилен интерес на туристи към Черноморието ни по Великден и Гергьовден – репортерска проверка. 1 май световната общност отбелязва като ден на международната работническа солидарност и ден на труда. Проектът на БНР „Европа – ново поколение“ продължава в търсене на отговор каква е..

публикувано на 01.05.24 в 13:30

НОВИЯТ ДЕН на 1 май с Иван Барбов

Който си обича работата си я започва отрано, гласи мъдрост с неизвестен автор. И тъй като сутрешният екип на Радио Варна си обича работата, ви очакваме още от 6.00 часа на любимите честоти в Деня на труда. Иван Барбов, Галена Ковчазова и звукорежисьорът Иван Тасев ще се потрудят за вашето добро настроение и усмивки. Сутрешната ефирна..

публикувано на 01.05.24 в 06:29

НА СВЕТЛО на 30 април с Мариела Димитрова

Инженерни и хуманитарни специалности се преподават на френски език в български университети, свъзможност за френска диплома . Това е възможно нлагодарение на дъгогодишно партньорсто между университети от България, Франция и Белгия. Това популяризира кампания на сред гимнаьиите с изучаване на френски език. Програмата дава чъзможности за стажове,..

публикувано на 30.04.24 в 13:38