Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени за Коледа...от Кристиана Димчева

Кристиана Димчева е един от най-сладкодумните хора, които съм срещала. Мога да слушам историите, които разказва като малките деца, със зейнали уста и вперени очи. Започне ли Кристиана да говори, те увлича в приказки от вчера до днес. Истории, които са близки до толкова много от нас. Истории, като тази ... за Коледа, а тя започва така:







Каква ще бъде вашата Коледа тази година?

Моята Коледа ще е много щастлива. Ще си дойде моят син  и цялото семейство ще се събере. Сигурна съм, че Коледата ще бъде хубава. Тя за нас е много важен семеен празник, въпреки че някога това не е било така...

Ако трябва да се върнем там някъде във времето, какво си спомняте от Коледа в детските ви години?

Е, моите спомени са с елхата, с голямата семейна вечеря и "O Tannenbaum"*, Елхови лес. Това се пееше в нашата къща много бавно, много тържествено, някак си на талази. Сякаш отивахме навън и разчупвахме това пространство. Палехме тогава, не електрически, а истински свещички на елхата. Много внимавахме защото елхата си беше истинска.

Топлината на Коледа идва от събирането, от любовта на близките - това всъщност е и посланието на празника.

Това, което ни разказва историята, която българите помнят от преди повече от 11-сет века, говори:

Как излезели овчарите в полето, погледнали към звездите, чули ангелския хор, видели Витлеемската звезда и от небето се възнесло "Слава на Бога във висините, на земята мир, а между човеците - благоволение!".

Родът, събирането и добрата дума, която ще си каже всеки един от нас - това е Коледа...

Доброто е Коледата...Говорим за Бъдника, говорим за бъдното и за това как цялото време е обърнато към бъдещето ни.

Нека имаме повече надежди!


* В превод Tannenbaum е именно класическата коледна елха, която произлиза от древно-германски езически обичай. В течение на вековете са се появявали множество песни, възхваляващи вечната зеленина на това дърво, най-прочутата от които е от 1824 г. с автор, Ернст Аншутц от Лайпциг. Първата известна версия обаче датира още от 1550 г. Мелодията е традиционна немска, получила широко разпространение, включително за щатските химни на Айова, Мичиган, Ню Джърси и Мериленд (представете си любимата коледна песничка, само че да се пее „Maryland, O Maryland!“, а то това се и случва).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30