Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО на Бабинден в Голица, Солник и Бърдарево

| обновено на 21.01.18 в 11:56
21
Снимка: Радио Варна,Г.Гаврилова
"Пред хана задрънкаха каруци и спряха. Повече от петнайсет-двайсет души селяни влязоха в кръчмата. Само като ги видеше човек, можеше да познае кои отде са. Ето тия с големите калпаци и с червени антерии, мъже едри, космати. Смятат ги малко диви и ги наричат „въяци“, защото говорят с „ва“: „Иване ва!“ „Ела ва!“ .

Това е откъс от "Вечери в Антимовския хан" на Йордан Йовков. Говори за ваяците - етнографска група, която първоначално населява Източна Стара планина - основно  селата Голица,Козичино(Еркеч), Доброван (Калгамач) и Аспарухово (Ченге). Това са села с много стара история, датираща още от първите векове след основаването на Дунавска България. Самите ваяци имат себе си за преки потомци на Аспаруховите българи, който  останали като остров между славянското население. През годините на османската власт селото се е ползвало с привилегии като дервентджийско село — задължение било на жителите да пазят Дюлинския проход. Нещо,  с което голичани много се гордеят е, че през владичеството в селото никога не са живели турци.

В селото се говори на много интересен архаичен диалект, а интересът към неговото изследване не спира. Името „ваяци“ го дава акад. Любомир Милетич в началото на 20-ти век. Причината за това е честата употреба на сричката „ва“, вместо „бе“, „бре“ и други специфични фонетични особености в говора.

Този говор обаче почти не се среща. Или местните хора не искат да говорят  по този начин пред "външни" хора. Какво се е съхранило -  ще  чуете в предаването.

Село Голица е на 19 километра от Долни чифлик и 50 от Варна. Пътят е четвъртокласен, големите дупки са изкърпени, но основния ремонт на участъка остава мечта.Така, както и намирането на работа и задържане на младите хора в селата. 
     

Няколко неща правят Голица известното село- вероятно сред най-важните са съхранените традиции около Петльовден и паметника на Петела в центъра на селото.

С Петранка Неделчева, ръководител на фолклорната група към местното читалище, тръгваме на гости на бабата с подаръци, сред които и характерната за голишката кухня парена баница или зелник, считана за върха на кулинарията.

Ще разкажем и за родени в село Голица възрожденски деец Атанас Георгиев, които има голяма заслуга за построяването на първата българска църква и училище във Варна, както и за подобно в с. Николаевка, където по-късно живее.

В предаването ще говорим за живота в планината, ще ви срещнем с част от малкото деца в средищното училище, ще търсим перспективите за развитие на района, сред които е и  селския туризъм.

След Голица минаваме и през Бърдарево. Едно от малките села в община Долни чифлик – около 60 човека. В района има все още непроучен  от археолозите римски път в близост до коритото на река Двойница. По улиците се разхождат кокошки. Дворовете са подредени, но хора не се виждат. Местните са предимно пенсионери, но в почивните дни идват и младите от Долни Чифлик. Красивата природа, тишината и спокойствието карат все повече хора да се върнат към корените си. Разказът на хората там.


В Радио Варна представя  разказваме за духа но голичани. Техни наследници са днешните жители на село Солник. Медийната звезда там е баба Радка. Предпочита всички да я наричат така, както  внуците и правнуците. 




Радио Варна в неделя от 8 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 3 юли с Мариела Димитрова

П ризив за бързо въвеждане на депозитна система за преработване на еднократни опаковки за напитки от стъкло, метал и пластмаса , ще отправят днес от екологично сдружение „За Земята” . В 8:30ч. Днес те се събират пред Министерството на околната среда и водите , за да внесат п одписка , подкрепена от почти пет хиляди българи ...

публикувано на 03.07.24 в 06:10

НОВИЯТ ДЕН на 2 юли с Иван Барбов

„Денят ми започва с това, че ми се спи и завършва със същото“, гласи мисъл на неизвестен автор в социалните мрежи. Ако и вие се чувствате все едно сте гледали мач на Англия на европейското и ви се спи толкова рано, най-добрият начин да се ободрите е да превключите на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и..

публикувано на 02.07.24 в 06:33

Радио Варна на 90 - епизод 5

В петия епизод от новото предаване, излъчен на 29 юни 2024 г., се фокусирахме  върху музиката през 50-те и 60-те години на миналия век. Каква музика е звучала в ефира, кои музикални предавания са били най-популярни, как са се правели записи на концерти, как са откривали талантливи певци и инструменталисти? Разгледахме документи по темата, чухме и..

публикувано на 01.07.24 в 16:23

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS). Специално интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL). Разговор с Мартин Събков за новия сингъл на ROADWIRE "Back on Track". Йордан Караджов за варненската премиера на "СИГНАЛ Symphonic" (8 юли, Летен театър). В предаването ще..

публикувано на 01.07.24 в 14:25
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

НА СВЕТЛО на 1 юли с Мариела Димитрова

Новият Български патриарх се казва се казва Даниил, досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване, в два тура. Какви ще са първостепенните му задачи, познат със своите по крайни възгледи, ще смекчи ли позициите си и ще съумее ли да бъде да бъде обединител на църквата? Коментираме в 14.20 часа с Иван Йовчев..

публикувано на 01.07.24 в 13:56

"Новият ден" на 1 юли

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха в неделния почивен ден, на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. Когато се включи и кметът на Варна Благомир Коцев, те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните намесив района и отговор на въпроса..

публикувано на 01.07.24 в 06:25
Chart

#769 ТОП 20 (28.06-05.07.2024)

публикувано на 28.06.24 в 18:47