Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари и замеделци във Варненско без единна концепция

Във Варна има близо 120 регистрирани пчелари. В областта кошерите са над 2000. Във Варненско се произвежда основно мед с подвижни пчеларства, които се водят на паша с акация, липа, слънчоглед, лавандула.
Около 10 хил. тона мед са изнесени основно в Европа миналата година. Най-вече продукцията отива в Германия и Италия. Последно време се изнася и за арабските държави.

Европа ще защитава пчелите и ще се бори срещу фалшивия мед.Пчелите не само играят съществена роля в нашата околна среда, но са важни и за икономика. Европейският парламент иска мерки за по-добра защита и борба с фалшивия внос на мед. Пчелите опрашват културите и дивите растения, което помага да се поддържа биоразнообразието. 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. В икономически параметри, това са 14,2 милиарда евро годишно. Въпреки това, през последните няколко години пчеларите алармират за намаляващия брой пчели и пчелни семейства и колонии. Възможни причини за този спад са интензивното земеделие и използването на пестициди, лошото хранене на пчелите, вирусите и атаките на инвазивни видове (като Varroa destructor, азиатски стършел, малък кошерен бръмбар), както и екологични промени и загуба на местообитания. Комисията по селско стопанство на ЕП прие доклад, в който се призовава за повече действия за защита и по-добра подкрепа на европейския пчеларски сектор. Мерките в доклада включват: Увеличаване на средствата за националните програми за пчеларство; Подобряване на здравето на пчелите (например чрез забрана на вредни пестициди, повече научноизследователски или развъдни програми); По-добра защита на местните и регионални сортове пчели. В ЕС има около 17 милиона пчелни кошери и 600 000 пчелари, произвеждащи около 250 000 тона мед всяка година. ЕС е вторият по големина производител на мед след Китай. Основните страни, произвеждащи мед през 2015 г., са Румъния, Испания и Унгария. ЕС обаче също внася мед, за да покрие вътрешното си потребление, основно от Китай.
Медът е третият най-фалшифициран продукт в света. ЕС определя меда като естествена сладка субстанция и суздава критериите за състава в директивата за меда, основана на високи стандарти. Има проблем с продуктите, които трябва да отговарят на тези стандарти. Според изследване на ЕС, 20% от пробите, взети на външните граници на ЕС и вносители, не отговарят на високите стандарти на ЕС. Това може да се дължи например на добавен захарен сироп в продуктите или медът е събран твърде рано и след това изкуствено изсушен. Евродепутатите искат да се борят срещу разпространението на фалшив мед на пазара на ЕС, защото това също оказва и натиск върху европейските пчелари, води до спад в цените и повдига въпроси за защита на потребителите. Ето защо те искат мерки за подобряване на процедурите за тестване и засилване на инспекциите по вноса, да се откриват случаите на фалшифициране на мед и по-високи санкции за измамниците. ЕП също така иска да се подобри етикетирането, за да се гарантира, че потребителите знаят от коя държава идва продуктът. Докладът, приет от комисията по селско стопанство, също така иска да насърчи консумацията на мед и ползите за здравето, особено сред децата в училищата.

По-лесно е да се открият търговци на мед, отколкото производители.

Ваня Славова разговаря с производител на мед:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Буферни паркинги и еднопосочно движение ще компенсират намалените паркоместа в кв. „Чайка“?

Буферни паркинги на тревна фуга по протежението на булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“, както и еднопосочно движение между блоковете са сред потенциалните решения на въпроса за намалените паркоместа вследствие на подготовката за въвеждане на „Зелена зона“ в кв. „Чайка“. Това стана ясно след поредна среща на ръководството на Община Варна и..

публикувано на 27.06.24 в 17:51

Локализираха пожара край Доброглед

Локализиран е пожарът край вилната зона на село Доброглед. През нощта дежурен екип на горското стопанство ще следи ситуацията, съобщават от полицията. Припомняме,  огнената стихия се разрази в тревист район над училището в град Игнатиево. Запалили са се сухи треви.  8 екипа на пожарната, както и местни хора, се включиха в овладяването на пожара...

публикувано на 27.06.24 в 17:45

Арендатори плашат дребни собственици на земи с данък върху рентите

Арендатори плашат неосведомени дребни собственици на земи, че предстои въвеждане на данък върху рентите, както и поземлен данък. Редица сигнали от малки собственици на земи, че спрямо тях се прилагат всякакви заблуждаващи практики, с цел да ползват земите им срещу ренти и наемно плащане, далеч под пазарните нива, са получили в Асоциацията на..

публикувано на 27.06.24 в 17:20

Жителите на Зеленика и "Галата" от три дена нямат вода

Жителите на местността Зеленика и на квартал "Галата" в район Аспарухово край Варна от три дни нямат вода. Причината е стар етернитов водопровод, който аварира често. Това коментира Веселин Русев, управител на ВИК - дружеството. Старият водопровод по наклона, който е на 50 години, не издържа на налягането от помпажните води и след всяко кърпене и..

публикувано на 27.06.24 в 16:30

Пожар гори край Игнатиево

Пожар се е разразил над училището в Игнатиево. Запалили са се сухи треви, съобщиха от полицията. Първоначално четири екипа на пожарната са изпратени на място.  В настоящия момент 8 екипа се опитват да локализират пожара. Хората от Игнатиево са се опитали със собствени сили да потушат огъня, но не са успели, а пламъците са разпространили до вилната..

обновено на 27.06.24 в 15:24

15 август ще е почивен ден за варненци

Празникът на Варна отново ще бъде празничен и неприсъствен ден. Това реши Общинският съвет с 36 гласа „за“. Само един съветник гласува „против“. Християнският празник Свето Успение Богородично е определен за ден на Варна с решение на Общинския съвет във Варна от 1993 г., а за първи път е почивен ден през 2007 г. От тогава до сега традицията се спазва..

публикувано на 27.06.24 в 15:08
Снимката е илюстративна

Пенсионират 53 от старите автобуси на Варна

Общинският съвет даде съгласието си старите автобуси на „Градски транспорт“, които бяха заменени от електробуси, да се бракуват. От експлоатация ще бъдат извадени 53 амортизирани превозни средства. Гласувано бе също да се осигурят до 1,862 млн. лева с ДДС от местната хазна за съфинансиране на проектите, одобрени по новата програма за саниране, в..

публикувано на 27.06.24 в 15:07