Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметта на Гоце Делчев почитат във Варна

| обновено на 04.02.18 в 08:51
Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

146-тата годишнина от рождението на революционера и войводата Гоце Делчев ще отбележат в неделя пред паметника му в Морската градина във Варна.

Той е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македено-одринска организация. Национален герой на Република България и  Република Македония.

Роден е в Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция, през 1872 година. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са революционери от ВМОРО. Завършва начално училище, а след това прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, където създава таен революционен кръжок заедно с  Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

През  1881 година постъпва във Военното училище в  София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен само месец преди дипломирането му. В резултат той решава да се бори за свободата на Македония, като за изграждането на революционна организация смята да използва вече изградената образователна мрежа на Българската екзархия. През есента на 1894 година е назначен за екзархийски учител в Щип, където учителства до 1896 година. Там  Гоце Делчев се среща повторно с Дамян Груев, един от основателите на БМОРК,  и е привлечен в организацията. През лятото на 1896  година участва в работата на Солунския конгрес на ВМОРО и заедно с Гьорче Петров изработва програмата и устава на Българските македоно-одрински революционни комитети, който предвижда изграждането ѝ на демократични основи.


СнимкаГоце Делчев  успява да изгради широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони, бил е задграничен представител на организацията в София, същевременно е и главен четнически инспектор и с помощта на български офицери създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който изпраща подготвени четници и войводи във вътрешността на Македония, полага големи усилия и за снабдяването на организацията с оръжие и пари.


В писмо до Никола Малешевски Гоце Делчев: „Отцѣпленията и разцѣпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть! Ако тая болѣсть не сѫществуваше въ нашитѣ прадѣди, отъ които е наследство и въ насъ нѣмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскитѣ султани…"
През зимата на 1900 година той пребивава известно време в Бургас. Там основава в двора на Минковия хан фабрика за бомби, чийто динамит е използван и при Солунските атентати. Въпреки постигнатите успехи в организацията, Г. Делчев все още не е убеден, че тя е готова да пристъпи към въоръжено въстание, поради което се противопоставя на взетото в негово отсъствие решение от Солунския конгрес от 1903 година за вдигане на въстание през пролетта на същата година. Заедно с Даме Груев и други революционни дейци успяват да отложат обявяването на въстанието за лятото на 1903 година, както договарят и промяна на предвидената тактика. Така планът за повсеместно и масово въстание се трансформира в партизанска война, т.е. да се обяви главно в планинските и полупланинските райони и в него да вземат участие предимно сформираните за тази цел въоръжени чети.

СнимкаПрез март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия Солун - Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попада в обкръжение в село Баница, Серско.

Потерята, командвана от  съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. Гибелта на Гоце Делчев се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

"Мястото на Гоце Делчев в българското общество никога не е било пренебрегвано, но след подписването на договора за добросъседство между България и Македония  все повече хора се интересуват от българите, които са посветили своя живот и дело на борбата за освобождение", каза за Радио Варна председателят на ВМРО - Варна Живко Костадинов. За него продължението на Гоце Делчев е  "Един народ в две държави за един по-добър свят". Интервю на Габриела Гаврилова :




Тържеството в памет на Гоце Делчев във Варна се организира от ВМРО, Македонското дружество "Гоце Делчев "- Варна, читалище "Македония", бежанци от Македония и техните наследници, клубът за исторически възстановки "Миненосец Дръзки" към военен клуб "Варна". 

В 12 часа на паметника на Гоце Делчев в Морската градина във Варна ще има почетен караул и поднасяне на венци.

Възстановки на моменти от борбата за освобождението на  Македония се подготвят за 115-тата годишнина от Илинденско - Преображенското въстание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови правила за рецептите. Какви са реакциите?

От една седмица на сайта на здравното министерство е качен за публично обсъждане проект за промени в Наредба 4.Те засягат отпускането на лекарства, предписани с електронни рецепти, които се плащат частично или напълно от НЗОК. Какво е новото за фармацевти и пациенти? Промените в Наредба 4 предвиждат всички лекарства, изписани по..

публикувано на 28.06.24 в 08:08

Адресите без ток на 28 юни

В периода 24.06.2024 - 28.06.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Староселец – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и МТП 2. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 28.06.24 в 06:26
Урсула фон дер Лайен

Втори мандат за Урсула фон дер Лайен

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години,..

публикувано на 28.06.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчев петък с повече вятър следобед по морето

Утрото в петък ни посреща със сутрешна прохлада. Днес ще е предимно слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза. Максимални температури между 29° и 34°, по Черноморието от 26° до 29°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 28.06.24 в 05:59

Буферни паркинги и еднопосочно движение ще компенсират намалените паркоместа в кв. „Чайка“?

Буферни паркинги на тревна фуга по протежението на булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“, както и еднопосочно движение между блоковете са сред потенциалните решения на въпроса за намалените паркоместа вследствие на подготовката за въвеждане на „Зелена зона“ в кв. „Чайка“. Това стана ясно след поредна среща на ръководството на Община Варна и..

публикувано на 27.06.24 в 17:51

Локализираха пожара край Доброглед

Локализиран е пожарът край вилната зона на село Доброглед. През нощта дежурен екип на горското стопанство ще следи ситуацията, съобщават от полицията. Припомняме,  огнената стихия се разрази в тревист район над училището в град Игнатиево. Запалили са се сухи треви.  8 екипа на пожарната, както и местни хора, се включиха в овладяването на пожара...

публикувано на 27.06.24 в 17:45

Арендатори плашат дребни собственици на земи с данък върху рентите

Арендатори плашат неосведомени дребни собственици на земи, че предстои въвеждане на данък върху рентите, както и поземлен данък. Редица сигнали от малки собственици на земи, че спрямо тях се прилагат всякакви заблуждаващи практики, с цел да ползват земите им срещу ренти и наемно плащане, далеч под пазарните нива, са получили в Асоциацията на..

публикувано на 27.06.24 в 17:20