Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерик Перотел: Храна, хайку и филми по френски през март

От 28 г. месецът на пролетта е и „Месец на Франкофонията“, изпълнен с различни събития по този повод. Във Варна ще има кинопрожекции с вход свободен, хайку пикник на френски език, състезания на френски език, а кулминацията ще е на 21-ви март с вечерите с „Вкусът на Франция”. Водещите събития във Варна за Радио Варна представи Ерик Перотел, аташе във Варна по сътрудничеството по френски език към Френския институт в България:
По какъв критерий селектирахте филмите тази година?

Тази година филмите са в две групи. През първата половина на март ще представим съвременни ленти заснети от французи, живеещи във франкофонски държави, в Африка, Тунис, Мали. А през втората половина на март ще има панорама от класически френски филми. Обединява ги това, че са филми, ангажирани в политико-социален контекст.

Как точно ще отбележите 350-годишнината от първата публикация на басните на Лафонтен на 21-ви март?

Това е много приятно събитие и съм много доволен, че негов домакин ще е Радио Варна. Зная, че българите са запознати с басните на Лафонтен, дори мисля че се изучават в училище. Ина Добрева е подбрала  десетина басни. Основно ще се работи с френската им версия и няколко във вариант на български. Ще има движение, игра, за да участва и публиката. Посланието ще е, че басните винаги са актуални и можем да се забавляваме чрез тях. Това събитие ще бъде с вход свободен, но чрез предварително записване. Форматът не позволява повече от 20 участника. Формулярът за записване ще бъде на сайта на Френския институт.

Има и хайку пикник на френски език. Какво ще представлява?

В България се организира за първи път. Вече е правен в Румъния, а тази година разширяваме формата с България и Унгария. Информирали сме всички учители и техните ученици, изучаващи френски като първи или втори език. Учителите ще ги подготвят за работа в стихотворната форма пет – седем – пет реда. Темата е „пролет”. Идеята е на 20-ти март да се организира един пикник, от училището или от родителите. Да се съберат и да представят тази хайку поезия. Тя може да бъде казана, изпята или написана. Но най-важното може да е написана върху какъвто и да е носител, хартия, стъкло, дреха, чанта, балон, каквото ви подскаже въображението. След това ще бъдат публикувани в социалните мрежи.

Вечерите с „Вкусът на Франция” ще имат ли специален акцент?

„Това е една игра на думи goût de France” на френски и „good France” на английски. Тази традиция съществува от много години на 21-ви март във Франция и по света. Много сме щастливи, че от миналата година и България участва. През 2017 г. участваха четири ресторанта, тази година са пет – три в София и два във Варна. Те са подбрани от Посолството в София. Критерият е или да са с изявена френска кухня или главният готвач да е учил кулинарно изкуство във Франция, което е валидно и за двата ресторанта избрани във Варна. В тази инициатива са включени около 1 500 ресторанта в цял свят, вкл. във Франция. Категорията е от „бистро” до най-висок вариант на лукс. Менюто е характерното 5-степенно френско меню: аперитив, предястие, основно ястие, сирена, десерт, и вина. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10