Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френска музика от дуото Недева / Маджарова на 29 март в Градската художествена галерия във Варна

Анжела Маджарова

Очаквано добра комбинация – арфа и флейта, ни очаква на концерта Musica da camera от XV Европейски музикален фестивал. Ивона Недева и Анжела Маджарова са добре познати на публиката като изявени музиканти с богата професионална биография и дългогодишно сътрудничество.

Комбинацията флейта и арфа е възможно най-добрата, тъй като двата инструмента много си подхождат – по вибрация, височина и тембър на звука.” сподели арфистката Анжела Маджарова в музикалното предаване „Джем сешън” с водещ Кристиян Неделчев.

Целият разговор може да чуете в прикачения звуков файл.


Ивона НедеваИвона Недева, флейта

Ивона Недева завършва СМУ „Добри Христов“ , Варна , а по-късно получава и магистърска степен в НМА „Панчо Владигеров“, София. Започва изпълнителската си кариера във Варненската филхармония и повче от 20 години е първи флейтист на оркестъра.

Като ярко изявен и търсен изпълнител Ивона Недева участва активно в музикалния живот в страната и чужбина. Многобройни са участията и в майсторските класове на едни от най-великите флейтисти на нашето време  като Филип Бернол, Патрик Галоа и Андраш Адорян.

От 2000г. до сега Ивона Недева е канена многократно като солист в концертните програми на  Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Нов български университет и Оркестъра на Класик ФМ Радио.Като солист и участник в различни камерни формации гостува на концертния подиум на престижни фестивали като Варненско лято, Мартенски музикални дни, „Изкуството на барока“, както и на Светвния фестивал на арфата в Бразилия.

През 2007г. Ивона Недева е удостоена с наградата „Музикант на годината“ в раздел  „ансамбли“ в престижната класация на предаването „Allegro vivace”  на БНР.

В последните години изпълнителката се отдава изцяло на камерното музициране и концертира активно в България и Франция.

Анжела МаджароваАнжела Маджарова, арфа

Анжела Маджарова е възпитаник на Музикалното училище и Националната музикална академия в София, където завършва с магистърска степен.

Музикалният си път започва още като дете, свирейки във филхармония „Пионер“, където от най-ранна възраст има възможност да се докосне до едни от най-големите музиканти на 20 век като Ленард Бърнстейн, Райна Кабаиванска и др.

Анжела Маджарова е музикант с международно присъствие, работила е и е гастролирала в страни от петте континента.Била е солист и оркестрант на редица български и чуждестранни оркестри.В репертоара и присъстват творби от различни музикални стилове - барок, класика, импресионизъм и съвременна музика, както и композиции, написани специално за нея. Има многобройни записи за национални и международни радио-телевизионни компании, както и записи за издателските къщи: Pentagon-Classics, Балкантон „Holophone“ и „Hook Records“. Арфистката е редовен гост на национални и международни фестивали: „Софийски музикални седмици“,„Варненско лято“, „Harp fest“ – Белград, “Harp Festival” в Рио де Жанейро, „Servantino Festival“ – Мексико и др. Канена  е  за член на жури в международни арфови конкурси.

От 2013 г. Анжела  Маджарова е основател и артистичен директор на „Международна лятна академия по арфа“ в България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50