Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какви козунаци си купува българинът?

Снимка: Радио Видин

В търсене на качество или на цена? Въпросът е актуален и за Великденската трапеза, на която ще сложим поне по един козунак. Дни преди Великден отново става актуална темата за съдържанието на великденските козунаци. От "Активни потребители" вече са се заели с тази задача, като са провели проучване, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. "В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители, това каза в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна Богомил Николов от Асоциацията. "В поредица от тестове установяваме как традиционни продукти драматично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е разрешено, е добро за нас!", посочи Николов.




Изследването на "Активни потребители" потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

Етикетиране - от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

Отсъстващите класически суровини - резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

"Иновациите"- влагане на нетрадиционни суровини - пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на "модерни", индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) - нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Оцветителите - преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 г. не открихме татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Изводи

1. Индустриалните рецепти за козунаци, въпреки претенциите, са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.

3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички "иновации", като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от траниционната рецепта.

Какво може да се предприеме?

Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия.

Възможните решения са поне няколко:

1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.).

2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти).

3. Стимулиране провеждането на повече и по-широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор!

За проучването:

Проучването на "Активни потребители" анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите са декларирали. Отделно, проведохме и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (татразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "Женския пазар" в София през месец март 2018 г.

Пълното проучване можете да прочетете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Румен Радев: Нарушаването на върховенството на правото и баланса между институциите подкопава демокрацията

Върховенството на правото и балансът между институциите са закрепени в Конституцията и тяхното нарушаване неизбежно води до подкопаване на устоите на демокрацията - това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с председателя на Федералния конституционен съд на Федерална република Германия проф. д-р Щефан Харбарт. В официалната делегация..

публикувано на 25.11.25 в 19:48
Белият дом

Белият дом: Постигнат е "грамаден напредък към мирно споразумение" за войната в Украйна

Говорителката на Белия дом Керълайн Левит заяви, че е постигнат "грамаден напредък към мирно споразумение" за войната в Украйна, предаде БНР.  Украйна е постигнала споразумение със САЩ по условията на евентуално мирно споразумение с Русия Остават "няколко деликатни, но не непреодолими детайли", които изискват допълнителни преговори между..

публикувано на 25.11.25 в 19:20

Насилието над жени в България става все по-жестоко и животозастрашаващо

Насилието над жени у нас става все по-интензивно, доста по-жестоко и животозастрашаващо.  Ако няма законодателни промени и не се вземат мерки, жертвите на домашно насилие остават необезпечени. Бройката им продължава да расте, а най-тежките случаи - тези, които завършват със смърт за жената-жертва на насилника, от началото на годината, са над 20. Тази..

публикувано на 25.11.25 в 18:25

Във Варна днес организират протест срещу насилието над жени

Протест срещу насилието над жени започва от 18.30 часа днес на площад "Независимост" във Варна. Той е организиран от сдружение "Конфликт" в Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените. Само от началото на годината вследствие на домашно насилие са убити 23 жени, при 18 жертви през цялата минала година. Според Гергана Драгнева -..

публикувано на 25.11.25 в 17:35

Американски медии твърдят, че Украйна е приела споразумението за прекратяване на войната с Русия

Американски медии твърдят, че Украйна е приела споразумението за прекратяване на войната с Русия.  Това заяви американски представител, цитиран от американските телевизии Си Ен Ен, Ей Би Си иСи Би Ес. По думите му, остават за допълнително изясняване само за - цитирамe, "дребни детайли". Няма официално потвърждение на тази информация от..

публикувано на 25.11.25 в 16:56

По ваш сигнал: Жители на кв. "Младост" се обявиха против премахването на контейнери за смет

Близо 100 жители на блок 110 в квартал "Младост" във Варна са се подписали под сигнал до Общината по повод премахнати през октомври два контейнера за сметосъбиране. Сега хората от деветте входа на блока, близо 200 домакинства, са принудени да пренасят с автомобилите си чувалите с боклук, за да ги изхвърлят на друго място. Възрастните хора обаче,..

публикувано на 25.11.25 в 16:45

Подготвят създаването на светлинен парк с атракции в Екопарк-Варна

С литийно шествие в Екопарк Варна до параклиса "Св. Климент Охридски" и водосвет за здраве и благоденствие служителите на университетските ботанически градини отбелязаха патронния празник на Софийския университет. На всички граждани и гости на Екопарка беше раздаден рибен оброк.  Доц. д-р Красимир Косев - директор на Университетските..

публикувано на 25.11.25 в 16:05