Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Панкин: „Да пееш под дъжда” е мюзикъл за човешките мечти. Не непременно сбъднати, но живи

Снимка: Росен Донев

След двете предпремиери на мюзикъла „Да пееш под дъжда!“ предстои и офицалната му премиера в програмата на две от най-значителни събития в културния афиш на Варна – Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и "Опера в Летния театър" 2018.В мюзикъла участват Орлин Горанов, Мариан Бачев, Пламен Георгиев, Даниела Димова, Сребрина Соколова, Миглена Стоева, Анелия Мангърова, Николай Димитров и др., а така също оркестърът и балетът на Държавна опера Варна. Диригент на спектакъла е Страцимир Павлов, хореографията е дело на Боряна Сечанова и Мариана Крънчева, а сценографията - на Иван Токаджиев. Режисьор е  Борис Панкин, който отдавна е заявил амбицията си да работи на територията на мюзикъла и го прави успешно. Вяра Николаева разговаря с него:

- Какво ще види публиката на сцената?

- Ще види оживял филма с изключителното въздействие на живата музика. Диригент е Маестро Страцимир Павлов. Формацията е от музиканти на Държавна опера Варна и гост музиканти, които поемат някои партии, които не са характерни за оперната формация. Ще видят 18 солисти, 16 балетисти и един прекрасен-дъждовен оркестър, както вече казах. Два часа ще пътеществат в света на холивудското кино от 1927 год.. Всичко това  е една любовна мечта, която става реалност в края. Това е отликата между мюзикъла и живота ни. Понякога нашите мечти не стават реалност, уви. Снимка


- Предвид, че името на Борис Панкин се свързва с мюзикъла в последните години и пълни залите, то няма начин да не попитам, дали този жанр набира популярност в България. Ако е така, защо?

- В този репертоар на Държавна опера Варна има вече пети мюзикъл. Наред с многобройните класически заглавия. Това формира Варна като мюзикълен център в страната, не само като морска столица, но и като столица на мюзикъла. Безспорен факт е. Веднага след „Да пееш под дъжда” излиза „Знакът на Зоро”. Заедно с „Котките”, „Тримата мускетари” и „Граф Монте Кристо” имаме много добър пет. Нашият проект „Да пееш по дъжда” е от този златен период, когато Бродуей се налага като религия за целия свят. Това е един от редките случаи, когато един световен мюзикъл  започва от Лондон, а не от Ню Йорк. Той е създаден в Европа като сценична продукция. Истината е, че на Балканите, в България и в Югоизточна Европа го нямаме като заглавие до този момент, в който го продуцира Държавна опера Варна.


- Мариан Бачев и Орлин Горанов излизат в главните роли на сцената. Имената им спират погледите върху афиша. Видях хора да реагират възклицавайки: О, това трябва да се гледа!

- Макар и от различни поколения с това, което са направили до този момент, те заслужават да се каже: Е, това си заслужава да се гледа! С Мариан работим повече от 20 години. От дете, както се казва. От второкурсник. С Орлин работим от 7 години. Тогава те се срещнаха и с Мариан. Не си мисля, че аз съм ги избирал. Хора като Орлин Горанов не се избират. Те избират. Смятам, че той е рицарят на българската музикална сцена. Не, че няма и други достойни колеги, а защото неговото излъчване, неговата осанка, не говоря за таланта му, будят точно това-благородство, усещане за връзка между теб и небесното. Той е очарователен, харизматичен човек, а и много обича театъра. Това ни е пети проект с Мариан и Орлин. Държа да отбележа, че само два да музикални „Човекът от Ла Манча” и „Да пееш под дъжда”. Другите са драматични пиеси.


Цялото интервю с Борис Панкин можете да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40