Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Варна остана без уникалното съоръжение "Водно конче"?

5
Пламен Климов до потребител на "водоното конче"
Снимка: Пламен Гутинов

Създателят на първата в България рампа за достъп до морето на хора в инвалидни колички Пламен Климов е някогашен национален състезател по конна езда. В Германия дълги години работи в база за терапевтична езда и днес той се е посветил на рехабилитация за хора с увреждания чрез хипотерапия в родината. На него Варна дължи два пъти златния медалист в ездата от Спешъл олимпикс геймс в Лос Анжелис'2015 Велико Великов. Г-н Климов защо Варна остана без уникалното съоръжение "Водно конче"?

Не мога да отговоря на този въпрос, защото това което се изискваше от нас, нашата идея, нашата амбиция и отдадеността да просъществува тази инициатива, ние го направихме. Оттам нататък то беше подложено на няколко вандалски действия и разрушено. Не разбрахме по каква причина, не получихме и подкрепата на организации занимаващи се с хора със специални потребности. Единствената подкрепа, за която съм безкрайно благодарен и която ми дава надежда, че в България нещата не са толкова зле, бе от областната администрация.

Сега предстои кампанията „Достъпна България” на Комисията за защита от дискриминация и областните администрации ще трябва да задължат концесионерите на плажове да осигурят достъп на хората с увреждания до морето. Какъв е пътят за устойчивост на такива инициативи, според вас?

Тази интеграция се случва само и единствено по време на мероприятия, по някакви поводи, а през другото време мисля, че това изостава. Не искам да бъда саркастичен и да отправям упреци към който и да е. Докато всеки, който се занимава с подобни неща не ги приеме за своя кауза, не мисля че някой може да го застави. И след това те ще бъдат унищожени... Не знам. Тъжно е.

Сега, като бъде възложено на концесионерите да създадат тези съоръжения на плажа, дали няма да просъществуват по-дълго във времето?

Дай боже, нещата да имат напредък в тази насока. Варна има много на брой концесионери, достатъчно места, където да бъдат изградени и такива и други подобни съоръжения.

„Водното конче” просъществува точно една седмица – беше открито на 20-ти юли и на 27-ми (2015 г.) откраднаха соларния панел, който го захранваше. Видеонаблюдение ли е възможната охрана?

Дори и това. Макар че, мисля че нещата са по-дълбоки. Не знам дори как да разсъждавам на тази тема. Може да се опази, но ако има воля.

А вие как продължихте?

„Водното конче” беше една част от поставените цели на фондацията  „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“. Продължихме работата си с терапевтичната езда и хипотерапията, защото помагат на много хора.

Вече сте в София, от 2016 г. 

Да, Варна не можа да отговори на изискванията, пак е трудно. Навсякъде нещата се случват трудно и аз не искам да обвинявам един или друг град. Във Варна де факто подготвихме и излъчихме два пъти златния медалист в ездата от Спешъл олимпикс геймс. Просто в София мащабите са по-големи. Продължаваме с ездата за любители да сбираме средства за да продължава работата ни в хипотерапията.

Очертава ли се нов шампион от работата ви в столицата?

В момента подготвяме трима души за участие в параолимпийските игри в Токио 2020 г. Но всеки човек в подобно положение, който е започнал заниманията си и е върху коня е вече шампион!


Комисията за защита от дискриминация (КЗД) започва кампания под наслов "Достъпна България", чиято цел е да се осигури масова достъпна среда за хората с увреждания. Кампанията започва в Международния ден на хората с увреждания и ще остане отворена до достигане на поставените цели. В България по данни на Националния статистически институт с призната трайно намалена работоспособност или със степен на увреждане са около 500 000 души, от които 10 000 са деца. Значителна част от проблемите на тези хора са свързани с недостъпната архитектурна среда. Като част от подкрепа на кампанията би била подаваната информация от граждани от цялата страна за недостъпна архитектурна среда, която може за бъде пращана на email: kzd@kzd,bg, и по тел. 02/807303.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00