Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се крие "Зад обявите"?

| обновено на 14.07.18 в 11:10

Любовта към изкуството може всичко. Като това да инвестираш собствени средства, за да докажеш, че съвременният танц има място във Варна. Това правят две млади балерини, които желаят да създадат постоянна трупа в морската столица.

Проектът няма финансиране – нито държавно, нито общинско.

Карина Илиева и Силвия Христова разчитат на себе си и на приятели, защото са убедени, че има смисъл тази идея да се реализира и защото вече знаят, че "танцът е като наркотик, не можеш да се откажеш  -  той те преследва цял живот". Мнението бе изразено от Карина в слово, но и двете момичета вярват  в това. Карина влиза в залата за художествена гимнастика като малка и там разбира, че е „родена за балет“.  В залата за балет е „родена“ Силвия, защото нейната майка е балерина.

И двете дами в момента  са балерини от операта във Варна, но искат във Варна  да има постоянна трупа за съвременен танц и вече са подготвили своя първи спектакъл. Финансират го сами, но се надяват да напълнят залата, за да може повече хора да им повярват, че съвременния танц има място във Варна извън фестивалите.  Заглавието е провокативно -  „Зад обявите“. 

Хореографията е на  Надя Димокова, стихове Ралица Генчева, музиката е на съвременни композитори.

14 юли от 19 часа на сцената на Държавна опера Варна.

Габриела Гаврилова разговаря с Карина Илиева и Силвия Христова:







СнимкаСнимка






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти представят изложбата "Хубави места във Варна"

Изложбата "Хубави места във Варна"на студенти от специалност "Графичен дизайн" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" ще бъде открита в Галерия 12 на Областната администрация във Варна (ул. "Преслав" 26) от 17.00 ч. днес.  В експозицията са представени над 40 рисунки на 15 студенти - млади автори, които пресъздават градската среда..

публикувано на 13.05.24 в 15:33

Изложба "Възприятия" представя Петра Добревска в Балчик

Изложбата-живопис "Възприятия" на художничката Петра Добревска  е част от програмата, посветена на 100 години от създаването на Двореца в Балчик.  Експозицията включва 35 платна, от които струи динамика и настроение, движение и невероятна комбинация от цветове. Допълват ги оригиналните бижута на авторката (Petra Jewels). Петра Добревска ги създава,..

публикувано на 13.05.24 в 15:04

За 16-и път Европейска нощ на музеите в Балчик

И през 2024 година Историческият музей в Балчик се включва в инициативата "Европейска нощ на музеите" на 18 май - събота. Посетителите ще могат да се насладят на постоянните експозиции в Исторически музей, Художествена галерия и Етнографска къща, както и на програма, подготвена специално за събитието. Основната част от програмата ще премине в..

публикувано на 13.05.24 в 14:22

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство" във Варна

Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя – оживява в изданието "Великите владетели на Второто българско царство" от българския археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав. След успешната премиера на книгата в..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51