Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на баницата и народната песен

Близо 50 души от няколко населени места в Странджа дойдоха на празника на баницата в село Изгрев, община Суворово. домакините уважиха и представители на читалища от Варна и Драгоево. Конкурсът На Куцаровата чешма с голяма баница в тава“ се проведе за пети път. В състезанието участнаха 48 сладки и солени баници, и всички те - по автентични рецепти. 
Своето изкуство при точене на кори показаха и дамите от  няколко читалища в селата  Сладун, Навъсен, Мамарчево, Устрем, Радовец  и Студена. Това направи кулинарното състезание изключително оспорвано, но най-хубавото е, че се получи истински празник благодарение на народната песен. Сред гостите бе и младият изпълнител Костадин Михайлов, който е и един от най-младите нестинари в страната. Малките ситничарки с интерес се учеха от опита на своята майсторка  баба Славка.
Най-младият участник в конкурса бе Галина Михалева.
СнимкаСнимка

През тази година читалището в село Сладун отбелязва 90 години. Освен опазването на местния фолклор, културното средище се опитва да съхрани и разпространи богатството от традиции и обичаи. Сватбеният ритуал, характерен за Сладун, Студена и Радовец, бе избран за рекордната тракийска сватба в местността Пчелина, Разградско, преди няколко години. Всяка година читалището организира фолклорния фестивал „С песните на Кичка Савова”.

СнимкаСнимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходът "Калиакра" празнува 40-годишнина в събота, в неделя посреща посетители

На 29 юни се навършват 40 години от издигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра". По случай годишнината в събота баркентината ще посрещне на борда си първия екипаж, начело с капитан Тома Томов, и официални лица, а в неделя посетители ще могат да разгледат учебния кораб. Това каза капитан Денчо Добрев, директор на Българския морски..

обновено на 26.06.24 в 12:31

ИТН при президента: Експертен кабинет при политическа криза е единственият възможен вариант

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Най-разумният практичен и верен ход е, ако дадете третия мандат на "Има такъв народ", да се пристъпи към разработване на програма.  Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев. Йорданов припомни и за..

публикувано на 26.06.24 в 11:30
Снимката е илюстративна

Резултатите от НВО за 10 клас: По-ниски оценки по математика, по високи по БЕЛ

49,4 точки е средният резултат по български език и литература, показват резултатите от Националното външно оценяване (НВО) на учениците от 10 клас. Миналата година успехът по БЕЛ беше 49,44 точки. По математика оценките са по-ниски – средно 33,1 точки срещу 34,5 през 2023 г. Изводът от този резултат е, че явно не се обръща достатъчно внимание на..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Курорта Албена, панорама

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена, което беше преструктурирано в участък през 2022 г. със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На 30 май тази година беше възстановена дейността и на РУ в Шабла. След поетия ангажимент на служебния вътрешен министър Калин Стоянов за..

публикувано на 26.06.24 в 10:32
Стоян Михалев

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов,  съобщава БНР. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС.  От Движението съобщиха и за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:58

НС прие оставката на Филиз Хюсменова като депутат от ПГ на ДПС

Депутатите приеха оставката на Филиз Хюсменова като депутат от групата на ДПС, предаде  БГНЕС. Тя подаде оставка заради резултатите на партията от националните и европейски избори във Варна. За зам.-председател на групата на ДПС бе избран депутатът от Кърджали Байрям Байрям.

публикувано на 26.06.24 в 09:38

Увеличение на семестриалните такси да става с одобрението на студентите

Да бъде вземано становището и одобрението на студентските съвети при увеличаване на семестриалните такси във висшите учебни заведения. До това споразумение стигнаха представители на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща в министерството. Това каза за Радио..

публикувано на 26.06.24 в 09:07