Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте видео как работи автоматизираната билетна система

Снимка: Радио Варна

Как се купува билет от автоматизираната билетна система във Варна показва видео, разпространявано от Общината. То е удобно за тези, на които се налага еднократно да използват градския транспорт и за тях опцията е хартиен билет, чието време започва да тече веднага след закупуването. Можете да го видите тук.

Машините ще предлагат 2 основни типа продукти – стандартните хартиени билети, които са еднократни, и предплатени карти с електронни билети, в които може да бъде заделена определена сума пари (кредит). Електронните билети могат да бъдат изразходвани чрез валидиране на картата в специално валидиращо устройство в автобуса. Въвеждането на карта с електронни билети цели да улесни и да спести неудобства на пътниците, които ползват масовия градски транспорт в града. Ползването на карти е и най-добрият вариант за активно пътуващите пътници, тъй като може да се зарежда многократно с електронни билети.

Картите за пътуване, издадени от „Градски транспорт“ ЕАД, остават валидни. Представители на ОП „ТАСРУД“ имат ангажимент да следят за контрола на пътниците.

Мобилното приложение за информация на пътниците в реално време (info iTransport) може да бъде изтеглено безплатно и чрез него да се проследи в реално време пристигането на превозното средство до желаната  спирка.

От утре по още две автобусни линии от общинската транспортна схема - № 12 (Аспарухово – Бриз) и № 31А (ЖП Гара – Виница), ще бъде пусната автоматизираната билетна система, част от проекта „Интегриран градски транспорт на Варна“. Тя стартира пилотно през ноември м.г. по линия № 10.

В помощ на пътниците по линии № 12 и № 31А са осигурени консултанти, които ще помагат на пътниците при ползване на устройствата, част от билетната система в превозните средства. Консултантите ще бъдат в превозните средства за 15 дни, считано от 1-ви август, по график - от 8 до 12 часа и от 15 до 19 часа. Те ще носят специални баджове, за да бъдат лесно разпознати, и ще обясняват как става закупуването на билети и/или карти, а също така и валидирането им в автобусите, съобщи ръководителят на проекта инж. Биляна Якова.

Цената на билетите остава 1 лв.

Автоматизираната билетна система ще бъде поетапно стартирана за линии от общинската транспортна схема в следващите 6 месеца. Всички линии ще заработят в цялостен мащаб ефективно, след като приключат мащабните ремонти в града и след  приемане на  две нови схеми -  транспортна и тарифна, от Общински съвет – Варна. Гражданите и гостите на града ще бъдат своевременно информирани за поетапното въвеждане на автоматизираната билетна система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Битката при Варна“, художник Ян Матейко

Отбелязваме годишнината от Битката при Варна с рицарски игри и фестивал

Средновековен фестивал под наслов „Рицарите в музея" ще бъде открит утре – 3 октомври, в 12:00 часа в двора на Археологическия музей във Варна. Събитието ще отбележи 580-ата годишнина от Битката при Варна през 1444 година, водена от полския крал Владислав III Варненчик. На откриването ще присъстват кметът на града Благомир Коцев и посланикът на..

публикувано на 02.10.24 в 20:00
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът Главчев за конфликта в Близкия изток: Няма заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет, предаде БНР. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още премиерът. Министърът на..

публикувано на 02.10.24 в 19:10

25 студенти от три ВУЗ-а във Варна мерят сили за 10 000 лева от бизнеса за развиване на иновативни идеи

25 студенти от варненски висши учебни заведения, участници в образователна програма, ще се борят за награда от бизнеса в размер на 10 000 лева за развиване на иновативни бизнес идеи. Три университета във Варна - Икономическия, Техническия и Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров",  дадоха старт за първи път в България на пилотна иновативна..

публикувано на 02.10.24 в 19:05

По-високи стипендии за студентите за участие в практики

По-високи стипендии ще получават студентите при провеждане на студентска практика. Това реши правителството, като прие промяна на Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, предаде БГНЕС. Размерът на стипендията при провеждане на..

публикувано на 02.10.24 в 18:12

По-малко немски туристи тази година, през юни цени на билети като до Канкун

Във Варна се отчита 25% спад на туристите от немския пазар. Един от факторите, повлияли за това, е фалитът на третия по големина туроператор в Европа - FTI, което ни носи 20 000 потенциални посетители по-малко. Основна причина за резултата обаче е липсата на изгодни чартърни полети и високи цени на еднопосочните билети в началото на сезона. Това..

публикувано на 02.10.24 в 17:30

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33