Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Радио Варна представя: Негово величество кафето!

За бодро утро и добро настроение, за буден мозък и уют на сетивата. За едно хубаво начало на деня. За кафето ще говорим тази сутрин в предаването „Радио Варна представя”. За ползите от него, за качествата му, за начините на приготвяне. Музиката избира Добо Мързов, аз съм Ваня Славова!

На фокус е нещо, към което сме пристрастени, особено работещите на всякакви смени. Най-вече сутрин, дали заради ритуала, навика или за да отворим по-широко очи, веднага посягаме към кое? - към глътчица вкусно кафе!


До ден днешен кафето запазва своите позиции като една от най-известните и консумирани напитки в света, като ползите и вредите от него са тема на постоянни изследвания и противоречиви мнения непрекъснато. Безспорен факт е, че кафето е мощен антиоксидант и оказва благоприятно въздействие върху организма на човек, разбира се, ако се консумира в разумни количества.

Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват приблизително 400 милиарда чашки кафе - единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен аспект. Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче използването на кафето остава твърде ограничено.

У нас, в България, в самото начало е по-разпространено така нареченото турско кафе, приготвено на джезве.  По следите на кафето Веселина Божинова ни среща с бариста Йордан Дъбов. Чуйте неговите препоръки:



Тази съботна сутрин в ефира се носи силен аромат на кафе. На този властелин в борбата с ранното ставане, дължим тонизирането си!

Най-доброкачествените кафета са арабското "мока" и колумбийското, следват гватемалското, бразилското и ямайското. Те се различават по големината на семената, по техния цвят, вкус и мирис, по абсолютното и относителното им тегло и по процентното съдържание на алкалоиди.

Най-хубаво е прясно смляното кафе. Имайте предвид, че срокът за съхранението на смляното кафе е само 7-8 седмици. Докато печеното кафе се пази в добре затворени съдове на хладно място в продължение на 6 месеца, без да загубва аромата си. Еспресото е една от най-разпространените форми на консумация на любимото ни кафе. Най-честия сорт кафе, с който се приготвя еспресото е Робустата. Той е с по-високо съдържание на кофеин и по-евтин, поради което - много разпространен.

Иначе историята на кафето е дълга и интересна.

Първото публично представяне на кафето във Франция се осъществило през 1664 г., когато на официален обяд в Лувъра Людовик XIV го опитал за пръв път. Впоследствие кралят издал указ, с който одобрил харесалата му напитка. Но всъщност откритото появяване на кафето във Франция е няколко години по-късно, през декември 1669 г. В Италия кафето се появява в средата на 17 век.

Според легендата монасите-капуцини от един от манастирите, разположени северно от Рим, изобретили капучиното — може би най-известното днес италианско кафе. Като всички аскети, и те били лишени от земните радости. Е, измислили своя мъничка такава — да пият кафето само с мляко, което преди това разбивали над гореща пара до получаване на обилна, пухкава пяна. Но за да бъде млечната пяна по-устойчива, в процеса на разбиването добавяли и по лъжичка гъста сметана.

Още за пътя на кафето от бариста Георги Чернаев:



Ароматно и с вкус на кафе завършва предаването "Радио Варна представя".

Представихме кафето, но темата е неизчерпаема.

Дано сутринта ви да е започнала ведро с чаша горещо кафе, в пътсрия свят кафето ни свързва, кафето ни е спътник, кафето понякога предсказва съдби!

Всичко най-хубаво ви пожелават Ваня Славова и Добо Мързов!

Насладете се на кафето си, насладете се на ефирните моменти през август и разбира се гледайте през розова призма на синьото лято!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Алея Култура“ на 23 ноември

В „Алея Култура“ на 23 ноемврис Мартин Николов -   „Пътят“ – възпоменателна изложба за Георги Лечев в ГХГ-Варна – представя я изкуствоведът Румен Серафимов; -   „Мокро“ – изложба на Димитър Трайчев; -   Разговор с художничката Текла Алексиева (Библиотека „Галактика“); -   Валидираха пощенска марка с лика на Добри..

публикувано на 23.11.25 в 11:25
Chart

#831 ТОП 20 (21.11-28.11.2025)

публикувано на 21.11.25 в 18:37

На 17 ноември в "От другата страна" по Радио Варна

На 17 ноември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Julian Larre (LACRIMAS PROFUNDERE, LESSDMV). Представяне на новия албум на HECKTIC "Unbeholden" – разговор с Александър Александров. Емил Петров за "Огън" - новият албум на PARACOSM. Ясен Вакашински с репортаж от концерта на THY LIGHT. В предаването ще звучи музика..

публикувано на 17.11.25 в 14:25

В „Алея Култура“ на 16 ноември

В „Алея Култура“ на 16 ноемврис Мартин Николов -   Цикълът "Колекция Stradivarius" на Кантус Фирмус гостува в заключителния концерт на „Европейския музикален фестивал Варна 2025“; -   Бойко Гюров („BGTSC“) за концерта на Ricchi e Poveri във Варна (22.11.2025); -   „ПРИСТАН - Европейски ден на авторите и Ден на четенето..

публикувано на 16.11.25 в 11:25
Chart

#830 ТОП 20 (14.11-21.11.2025)

публикувано на 14.11.25 в 18:38

На 10 ноември в "От другата страна" по Радио Варна

На 10 ноември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Christopher Bowes (ALESTORM). Първи "ProgVibe Balkans" (21-22 ноември, София) – разговор с Даниел Елисеев (UNTOLD STORIES). Представяне на новия албум на варненския инструментален проект ODDPLAY "Inertia" – гоств студиото Александър Енев (BAGHATUR). В..

публикувано на 10.11.25 в 14:25

В „Алея Култура“ на 9 ноември

В „Алея Култура“ на 9 ноември с Мартин Николов -   Гост в предаването директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“ в община Варна Светослава Георгиева. Темите: Варна с ново артистично пространство и титлата Град на ЮНЕСКО; -   Държавен куклен театър Варна с нова постановка – „Бабините приказки“ – разговор с режисьора Стоян..

публикувано на 09.11.25 в 11:25