За бодро утро и добро настроение, за буден мозък и уют на сетивата. За едно хубаво начало на деня. За кафето ще говорим тази сутрин в предаването „Радио Варна представя”. За ползите от него, за качествата му, за начините на приготвяне. Музиката избира Добо Мързов, аз съм Ваня Славова!
На фокус е нещо, към което сме пристрастени, особено работещите на всякакви смени. Най-вече сутрин, дали заради ритуала, навика или за да отворим по-широко очи, веднага посягаме към кое? - към глътчица вкусно кафе!
До ден днешен кафето запазва своите позиции като една от най-известните и консумирани напитки в света, като ползите и вредите от него са тема на постоянни изследвания и противоречиви мнения непрекъснато. Безспорен факт е, че кафето е мощен антиоксидант и оказва благоприятно въздействие върху организма на човек, разбира се, ако се консумира в разумни количества.
Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват приблизително 400 милиарда чашки кафе - единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен аспект. Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче използването на кафето остава твърде ограничено.
У нас, в България, в самото начало е по-разпространено така нареченото турско кафе, приготвено на джезве. По следите на кафето Веселина Божинова ни среща с бариста Йордан Дъбов. Чуйте неговите препоръки:
Тази съботна сутрин в ефира се носи силен аромат на кафе. На този властелин в борбата с ранното ставане, дължим тонизирането си!
Най-доброкачествените кафета са арабското "мока" и колумбийското, следват гватемалското, бразилското и ямайското. Те се различават по големината на семената, по техния цвят, вкус и мирис, по абсолютното и относителното им тегло и по процентното съдържание на алкалоиди.
Най-хубаво е прясно смляното кафе. Имайте предвид, че срокът за съхранението на смляното кафе е само 7-8 седмици. Докато печеното кафе се пази в добре затворени съдове на хладно място в продължение на 6 месеца, без да загубва аромата си. Еспресото е една от най-разпространените форми на консумация на любимото ни кафе. Най-честия сорт кафе, с който се приготвя еспресото е Робустата. Той е с по-високо съдържание на кофеин и по-евтин, поради което - много разпространен.
Иначе историята на кафето е дълга и интересна.
Първото публично представяне на кафето във Франция се осъществило през 1664 г., когато на официален обяд в Лувъра Людовик XIV го опитал за пръв път. Впоследствие кралят издал указ, с който одобрил харесалата му напитка. Но всъщност откритото появяване на кафето във Франция е няколко години по-късно, през декември 1669 г. В Италия кафето се появява в средата на 17 век.
Според легендата монасите-капуцини от един от манастирите, разположени северно от Рим, изобретили капучиното — може би най-известното днес италианско кафе. Като всички аскети, и те били лишени от земните радости. Е, измислили своя мъничка такава — да пият кафето само с мляко, което преди това разбивали над гореща пара до получаване на обилна, пухкава пяна. Но за да бъде млечната пяна по-устойчива, в процеса на разбиването добавяли и по лъжичка гъста сметана.
Още за пътя на кафето от бариста Георги Чернаев:
Ароматно и с вкус на кафе завършва предаването "Радио Варна представя".
Представихме кафето, но темата е неизчерпаема.
Дано сутринта ви да е започнала ведро с чаша горещо кафе, в пътсрия свят кафето ни свързва, кафето ни е спътник, кафето понякога предсказва съдби!
Всичко най-хубаво ви пожелават Ваня Славова и Добо Мързов!
Насладете се на кафето си, насладете се на ефирните моменти през август и разбира се гледайте през розова призма на синьото лято!
В „Алея Култура“ на 23 ноемврис Мартин Николов - „Пътят“ – възпоменателна изложба за Георги Лечев в ГХГ-Варна – представя я изкуствоведът Румен Серафимов; - „Мокро“ – изложба на Димитър Трайчев; - Разговор с художничката Текла Алексиева (Библиотека „Галактика“); - Валидираха пощенска марка с лика на Добри..
На 17 ноември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Julian Larre (LACRIMAS PROFUNDERE, LESSDMV). Представяне на новия албум на HECKTIC "Unbeholden" – разговор с Александър Александров. Емил Петров за "Огън" - новият албум на PARACOSM. Ясен Вакашински с репортаж от концерта на THY LIGHT. В предаването ще звучи музика..
В „Алея Култура“ на 16 ноемврис Мартин Николов - Цикълът "Колекция Stradivarius" на Кантус Фирмус гостува в заключителния концерт на „Европейския музикален фестивал Варна 2025“; - Бойко Гюров („BGTSC“) за концерта на Ricchi e Poveri във Варна (22.11.2025); - „ПРИСТАН - Европейски ден на авторите и Ден на четенето..
На 10 ноември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Christopher Bowes (ALESTORM). Първи "ProgVibe Balkans" (21-22 ноември, София) – разговор с Даниел Елисеев (UNTOLD STORIES). Представяне на новия албум на варненския инструментален проект ODDPLAY "Inertia" – гоств студиото Александър Енев (BAGHATUR). В..
В „Алея Култура“ на 9 ноември с Мартин Николов - Гост в предаването директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“ в община Варна Светослава Георгиева. Темите: Варна с ново артистично пространство и титлата Град на ЮНЕСКО; - Държавен куклен театър Варна с нова постановка – „Бабините приказки“ – разговор с режисьора Стоян..