Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгоря къщата на Йордан Йовков във Варна

Къщата, в която е живял и творил класикът на българската литература Йордан Йовков във Варна, изгоря тази сутрин. Сигнал за огнената стихия на ул. "Георги Живков" 11 е подаден в 8.13 часа. Незабавно на място са изпратени три екипа от огнеборци, които са погасили пожара. По първоначална информация причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън, съобщиха от пресцентъра на полицията в града. Няма пострадали при пожара, допълниха от там. Припомняме, че от години къщата се руши, а дворът й бе превърнат в сметище.

В къщата през 1919 година Йордан Йовков написва знаменитата си повест "Жетварят". В повестта Йовков описва отношението на селянина към земята и труда. Сто години по-късно, красивото някога дворче, в което е намирал вдъхновение, е превърнато в бунище, в което всеки хвърля отпадъци.

Тук известният писател е живял година под наем, след като бяга от окупираната след Първата световна война родна Добруджа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 12 часа - 29 градуса във Варна и Добрич

В 12 часа в Русе термометрите от четоха 31 градуса; във Варна, Добрич, Шумен и Силистра 29; в Бургас, Ахтопол и Разград 28 градуса, а в Шабла и на носовете Калиакра и Емине 27 градуса. Във Варна атмосферното налягане в 1017 hPa, по-високо от средното за м.юли 1008 hPa, до края на деня ще остане без съществена промяна. О тносителната..

публикувано на 06.07.24 в 13:53
Габриел Лорер

Даниел Лорер: Ситуацията в следващия парламент ще е още по-сложна

Вторият проучвателен мандат за правителство ще последва съдбата на първия. ПП/ДБ няма намерение да прави опити за реализация на третия мандат. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна народният представител от ПП/ДБ Даниел Лорер. На последните парламентарни избори коалицията изгуби над 300 хиляди гласа. Анализ на този изборен резултат..

публикувано на 06.07.24 в 13:50

Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Николай Марков е най-голямата спирачка на системата

„Сключваме споразумения с други партии за явяване на следващите избори, като целта е не да правим коалиция, а да използваме капацитета на експертите в тези партии“, това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна Ивелин Михайлов – създател на партия „Величие“. Според него, при евентуални нови избори, политическата формация не само ще премине..

публикувано на 06.07.24 в 12:59

Пясъчни творения ще изработват в Балчик

Тази събота   на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Участниците ще имат на разположение един час да сътворят най-красивото, на което са способни от пясък и с..

публикувано на 06.07.24 в 08:43

Гореща събота - във Варна до 30С

Днес ще е предимно слънчево, сутринта почти тихо. Температурите ще продължат да се повишават, като максималните ще са между 31° и 36°, по Черноморието от 27° до 30°, за Варна около 30°. По Черноморието времето остава слънчево, със слаб до умерен вятър от изток-североизток,  следобед подсилен от бриза. Вълнение на морето 2,..

публикувано на 06.07.24 в 08:22

ТИР удари автобус в Бургас

ТИР е ударил автобус на градския транспорт в Бургас на бул. "Тодор Александров", съобщи за БНР Бургас управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.Камионът е излязъл  от ул. "Вая". Първоначално е спрял на знак стоп. След това обаче е тръгнал и навлязъл в кръстовището, където е ударил автобуса, който се е движил по линия Б1.  Няма пострадали пътници,..

публикувано на 05.07.24 в 16:23

Без помощи за ученици в начален етап и в 8 клас, ако имат 5 неизвинени отсъствия за месец

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Помощта се изплаща на всички семейства независимо от доходите, припомнят от Министерството на труда и социалната политика. Семействата с ученици в първи и осми..

публикувано на 05.07.24 в 15:36