Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миниатюри на средновековни предмети и оръжия изработва варненецът Христо Манолов

Христо Манолов е варненец, но поради различни житейски обстоятелства от години пребивава в София. Хобито му е да изработва миниатюри. И му посвещава всяка свободна минута. Създаването на макети в не много разпространения мащаб 1 към 15 му доставя истинско удоволствие. И не го прави за пари, макар че може да печели от хобито си. Края на септември, началото на октомври Христо Манолов ще направи и първата си самостоятелна изложба в София.

"Имам една много близка приятелка, която се занимава с писане на фентъзи истории. И тя намира доста вдъхновение в чисто визуалното изкуство, в образи. В един момент тя откри макет на стая, който доста силно я впечатли. Тогава пишеше една от своите книги. Когато си говорихме за това, тя ми спомена, че много би искала да има нещо такова. Аз отбелязах, че бихме могли спокойно да си го направим. И всъщност започнахме да правим макет по нейна книга, която в момента се пишеше и се получи изключително интересно като взаимодействие, защото макета беше основно фентъзи библиотека по книгата, но също така идеи от макета влязоха в книгата и то така сякаш винаги са били там. Тогава се запалих по миниатюрите. Това беше преди четири години"

"Първо направих най-големия ми проект към момента - една средновековна таверна - 50/50/30. С огнището, с маси, с храна, сечива... И от там обърнах почти изцяло към историята. По-големите ми проекти са средновековна пекарна, ковачница, плевня, както и средновековно и ренесансово въоръжение. Това съвсем скоро намери място във всичко това и започнах да правя исторически оръжия. Към момента имам една колекция от близо 200 оръжия."

Чуйте повече от Христо Манолов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК-Варна ще раздава храни до 19 юли

До 19 юли ще продължи раздаването на хранителни продукти и хигиени материали от Втория транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, съобщават от БЧК-Варна Пунктовете работят от 8.30 до 12.30ч. на следните адреси в град Варна: район "Вл.Варненчик" - кв. Владиславово, пазар до..

публикувано на 05.07.24 в 07:06
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Лейбъристите печелят изборите в Обединеното кралство

Лейбъристката партия във Великобритания печели убедително предсрочните парламентарни избори. Според първите резултати те получават мнозинство от 170 места в Камарата на общините.  Сър Киър Стармър ще стане министър-председател с 410 депутати от Лейбъристката партия.  Очаква се днес по обед Стармър да се срещне с крал Чарлз Трети, за да му..

публикувано на 05.07.24 в 06:16

Адресите без ток на 5 юли

В периода 01.07.2024 - 05.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Староселец – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и МТП 2. В периода 01.07.2024 - 05.07.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни..

публикувано на 05.07.24 в 06:12

Слънчево време в петък, на места е възможно да превали

Утрото в петък ни посреща със слънце и прохлада. Днес ще е предимно слънчево, в следобедните часове с купеста облачност, но само на отделни места е възможно да превали. Ще духа умерен северен вятър, който постепенно ще отслабне, а следобед по крайбрежието ще се ориентира от източна четвърт. Максимални температури между 27° и 32°, за Варна..

публикувано на 05.07.24 в 05:54

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30