Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво, къде, кога в Европейската нощ на учените?

| обновено на 28.09.18 в 10:07

На 28 септември от 17:30 ч. в двора на МУ-Варна ще започне Европейската нощ на учените. Дискусионни клубове, демонстрации, игри с публиката, научно кино, фото изложби и конкурси са част от програмата на събитието. На 28 септември София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас и Созопол, заедно с европейските градове, участващи в проекта, ще представят на публиката своята програма.

Във Варна събитията за Нощта на учените ще бъдат и в Музея по история на медицината и Юнашкия салон. За първи път тази година в инициативата ще участват и филиалите на МУ-Варна в Шумен и Велико Търново.

Тазгодишното издание на Европейската нощ на учените, имащо за цел да популяризира дейността на учените и  ролята на науката за обществото, е посветено на приноса от научните изследвания и иновациите за запазване на културното наследство. Във фокуса на събитията ще бъде и темата за насърчаване на културните и творческите индустрии и ключовата роля на изследователите в тези процеси.

Отворени врати за гражданите ще има в Икономически университет – Варна в Европейската нощ на учените. От 17 до 22 часа 

посетителите ще имат възможност да видят демонстрации в Университетската библиотека, в Лабораторията за изследване безопасността на стоките и презентации на Студентския съвет.

В Университетската библиотека ще има демонстрации на работа с автомат за заемане и връщане на книги, с роботизиран скенер в Дигитализационния център и работно място за незрящи хора. Представяне и подаряване на информационни материали за Европейския документационен център – част от комуникационната мрежа на Европейския съюз. Посетителите ще могат да разгледат експозиция на стари и ценни издания от фонда на библиотеката.

Демонстрации, свързани с разпознаване на различните видове: стъкло, порцелан, влакна и пластмаси в зависимост от произхода и състава им ще има в  Лабораторията за изследване безопасността на стоките. Други пък  ще определят качеството и безопасността на някои стоки: доказване наличието на нишесте в кисело мляко; определяне съдържанието на нитрати в пресни плодове и зеленчуци.

Ще бъдат представени иновативни продукти, разработени от докторантите към катедра „Стокознание“ при ИУ-Варна.

Студентски разработки и проекта Студентска улица ще бъдат представени в Студентския съвет.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят булевард във Варна заради мача между Черно море и ЦСКА

Между 18:30 и 20 часа днес, ще бъде затворена за движение част от бул. „Осми Приморски полк“ във Варна. Причината е провеждането на срещата между Черно море и ЦСКА, съобщава сайтът moreto.net. По план ще бъде затворено платното в посока курортите комплекси в частта от кръстовището с бул. „Цар Освободител“ до кръстовището с ул. "Н. Вапцаров"...

публикувано на 28.09.24 в 16:46

Захлаждане и дъжд в неделя

През нощта ще се задържи предимно ясно, почти тихо, сутринта на места видимостта ще е намалена до мъгла.  Утре до обяд ще преобладава слънчево и все още топло време. Следобед от запад постепенно ще се заоблачава. Вятърът по крайбрежието ще е слаб от югоизток, във вътрешността ще се обръща и усилва от запад. Пред приближаващ добре изразен фронт ще има..

публикувано на 28.09.24 в 16:04
Д-р Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на БЛС.

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС. Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организиця. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен дсравен министър д-р Асен..

публикувано на 28.09.24 в 15:53

14 села във Варненско са на воден режим

14 села във Варненска област са на воден режим. Населените места се намират в общините Аксаково, Аврен и Долни чифлик и в тях живеят общо над 6 500 души. Това става ясно от публикация в сайта на В и К – Варна.  В селата Аврен, Доброглед, Зорница, Любен Каравелово, Булаир, Бърдарево, Голица и Солник имат вода през ден. 12 часа в денонощие..

публикувано на 28.09.24 в 15:04

Дългопол, Долни Чифлик и Провадия с общ туристически проект 

Проектът „Discovery – Открий миналото, преживей настоящето“  на общините Дългопол, Долни Чифлик и Провадия беше официално представен с участието на з аместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Той  е финансиран от Министерството на туризма , чрез Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристическите услуги в..

публикувано на 28.09.24 в 11:42
Хасан Насрала, лидер на

Израел: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран

Израелската армия обяви, че ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала е бил убит при удар в Бейрут. „Хасан Насрала е мъртъв“, обяви военният говорител подполковник Надав Шошани в X. Военният говорител капитан Давид Авраам също потвърди пред АФП, че ръководителят на Хизбула е бил „елиминиран“ след..

публикувано на 28.09.24 в 11:34

Хора от цяла Североизточна България участват в акцията за събиране на капачки във Варна

Десетки хора и представители на различни институции се включиха в кампанията на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки и стотинки пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Кампанията продължава до 14 часа , пристигат хора от цяла Североизточна България. Този път каузата е за закупуване на мобилни пунктове за..

обновено на 28.09.24 в 10:44