Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Be acapella, be happy… BeBossa!

3
BeBossa
Снимка: Natália Valle

Вокалният секстет BeBossaбразилски ритми, джаз хармонии, летежи и копнежи

Представете си разходка по плажовете на Копакабана, Ипанема и Леблон, лятото е лепкаво, залезите меки... И след почти незатихващия бразилски делничен карнавал идва опияняващата меланхолия в стил боса-нова, самба и джаз.И няма китарни сола, няма сакс или инструментална перкусия, а само гласове. Be acapella, be happy… BeBossa!

Тази седмица в „джем рубриката” Акапела с Крис и Кос слушаме музиката на шестимата певци от BeBossa.

Бразилците от Рио де Жанейро Zeca Rodrigues, Matias Correa, Cauê Nardi, Nenê Oliveira, Fernanda Gabriela и Livia Nestrovski, обединени от страстта си да пеят без музикален съпровод, създават бразилската поп музика с джаз влиянияТе разчитат изключително много на ритъма, който е така важен за тяхната култура. Интересното в тази група е, че басът и баритонът създават вокалната перкусия. Най-вече баритонът, който е и музикален директор на BeBossa. Много специфичен бийтбокс, различен от този, който сме свикнали да слушаме., разказа Кос.
Целият разговор и музика от BeBossa може да чуете в звуковия файл.

BeBossa

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство" във Варна

Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя – оживява в изданието "Великите владетели на Второто българско царство" от българския археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав. След успешната премиера на книгата в..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

От 08-ми до 23-ти май 2024 г.  Арт Галерия  Le Papillon Ви представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които..

публикувано на 10.05.24 в 13:26

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26