Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Славейково

Приятен ден ви пожелаваме екипът на предаването: Ваня Славова и Герасим Старчев!

Днес сме на гости в Провадийското село Славейково.

Славейково е село в Североизточна България, част от община Провадия, област Варна. Намира се на 27 км югозападно от гр. Провадия и на 74 км западно от гр. Варна.

Селото е известно с чистия въздух и красивите пейзажи, които го заобикалят. Релефът е хълмисто-равнинен. Климатът е повлиян от близостта на източните склонове на Стара планина - лятото е прохладно, есента е дъждовна, зимата е студена, с обилни снеговалежи, а пролетта - слънчева. Населението наброява 430 души. Старото име на селото е било Дамлали. Съвременното име на селото е комплимент към великите български литературни творци Петко и Пенчо Славейкови.

Благодаря за любезното съдействие на Нели Георгиева, която ни посрещна сърдечно пред кметството:


Тази събота в предаването "За селото" сме в село Славейково.

В селото има основно училище, читалище с богата библиотека, кметство, църква, здравна служба, хранителни магазини, кафене. През селото минава малка рекичка, която допълва очарованието му.

Затова целия си живот в Славейково са прекарали две сестри, учителки.

Нека чуем първо едната от тях:


В село Славейково срещнах и заместник-кмета на Провадия по хуманитарни дейности Милена Полизанова. А ето и повода за нейната визита в Славейково:


Милена Полизанова, заместник-кмет на Провадия, която ни увери, че проблем с учителите няма. Особено в училището в село Славейково.

Семра Фазлова и Невин Фазлова са сестри, коренячки от село Славейково. Те са родени в него и са го напускали за кратко, само докато са били студентки. Не могат да виреят в големия град. Харесва им да са на село. Сега ви срещам със Семра, която е магазинерка там:


Семра Фазлова. Магазинерка в Славейково. 

На 5км от Славейково има малък язовир, а на 22 км се намира язовир Цонево, третият по големина язовир в страната ни, което е отлична предпоставка за развитието на риболовен туризъм. Най-големите предимства на селото са отдалечеността му от големите градовете, тишината, спокойствието, чистият въздух и екологично чистата околна среда, все чудесни условия за селски, пешеходен и еко-туризъм. 

Славейково е със дълголетна история, създадено още по Османско време. Местните казват, че е най-красиво през зимата, защото е сгушено в Балкана на Стара планина. Красиво е и през есента. Въздухът наистина е уникален. Неслучайно от древни времена по тези земи е бликал живот с човешко присъствие. Повече за това ще ни каже Валя Иванова- директор на училището и председател на читалището:


Валя Иванова- директор на училището и председател на читалището в Славейково.

Така със сладки приказки ме изпратиха в село Славейково всички хора, с които се срещнах.

Както чухте уважаеми слушатели мога да стана част от семейството на Славейково с повторно посещение там. Ако мислите да се разнообразите и да подишате чист въздух или да риболовствате, тръгвайте и вие в същата посока.

От мен Ваня Славова и от звукорежисьора Герсаим Старчев прекрасен почивен ден! Разделяме се като тандем само до 22-ри октомври, когато сме заедно на предаването „По първи петли”!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 3 юли с Мариела Димитрова

П ризив за бързо въвеждане на депозитна система за преработване на еднократни опаковки за напитки от стъкло, метал и пластмаса , ще отправят днес от екологично сдружение „За Земята” . В 8:30ч. Днес те се събират пред Министерството на околната среда и водите , за да внесат п одписка , подкрепена от почти пет хиляди българи ...

публикувано на 03.07.24 в 06:10

НОВИЯТ ДЕН на 2 юли с Иван Барбов

„Денят ми започва с това, че ми се спи и завършва със същото“, гласи мисъл на неизвестен автор в социалните мрежи. Ако и вие се чувствате все едно сте гледали мач на Англия на европейското и ви се спи толкова рано, най-добрият начин да се ободрите е да превключите на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и..

публикувано на 02.07.24 в 06:33

Радио Варна на 90 - епизод 5

В петия епизод от новото предаване, излъчен на 29 юни 2024 г., се фокусирахме  върху музиката през 50-те и 60-те години на миналия век. Каква музика е звучала в ефира, кои музикални предавания са били най-популярни, как са се правели записи на концерти, как са откривали талантливи певци и инструменталисти? Разгледахме документи по темата, чухме и..

публикувано на 01.07.24 в 16:23

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS). Специално интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL). Разговор с Мартин Събков за новия сингъл на ROADWIRE "Back on Track". Йордан Караджов за варненската премиера на "СИГНАЛ Symphonic" (8 юли, Летен театър). В предаването ще..

публикувано на 01.07.24 в 14:25
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

НА СВЕТЛО на 1 юли с Мариела Димитрова

Новият Български патриарх се казва се казва Даниил, досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване, в два тура. Какви ще са първостепенните му задачи, познат със своите по крайни възгледи, ще смекчи ли позициите си и ще съумее ли да бъде да бъде обединител на църквата? Коментираме в 14.20 часа с Иван Йовчев..

публикувано на 01.07.24 в 13:56

"Новият ден" на 1 юли

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха в неделния почивен ден, на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. Когато се включи и кметът на Варна Благомир Коцев, те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните намесив района и отговор на въпроса..

публикувано на 01.07.24 в 06:25
Chart

#769 ТОП 20 (28.06-05.07.2024)

публикувано на 28.06.24 в 18:47