Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 акапелни групи, които знаят как се пее Коледа!

| обновено на 22.12.18 в 18:46

Тази седмица в коледната рубрика "Акапела с Крис и Кос" блестят четири акапелни групи! Избрахме изключителни певци, които да пеят за Коледа: американците Take 6 и The Singers Unlimited, шведите The Real Group и българската група от близкото минало Фолк Скат Бенд

Коледа от 4 групи на 3 езика и поне 6 гласа!

Почти всички акапелни групи по цял свят имат поне по един коледен албум. Голяма част от тази музика е много красива, много интересна и различна от това, което ни предлага поп индустрията. Предпразничният момент предразполага творците към по-специфично и особено настроение, музата работи по по-интересен начин. И това се чува в тези записи. Спрели сме се на някои от най-великите акапелни групи, които са съществували и съществуват. 

Take 6. Избрахме "Amen" (1991 г.), песен от първия им коледен албум. В това изпълнение те остават верни на "бекграунда", който имат. Като цветнокожи певци те са учили в Oakwood College (адвентистко училище в Хънтсвил, Алабама), където се възпитават в традицията на вокалните многогласни групи, които обаче не са толкова повлияни от джаз пеенето и не използват толкова джазирани аранжименти. Е, разбира се, тук-там е пипнато... 
The Singers Unlimited.
 Вокален квартет, създаден в средата на 60-те години на миналия век. Правят революция във вокалните групи и начина, по който се записват вокални групи. Те са изцяло студийна формация, нямат нито едно концертно изпълнение. Записвали са с новата за времето си техника за наслагване на гласовете. Така от тези четири гласа получаваме много по-богата палитра, много от аранжиментите им са на 8-10-12 гласа. Изключително красиво и умело борявят с хармониите. Техният албум "Christmas" е от първите акапелни коледни албуми изобщо. 

The Real Group. Те комбинират много успешно хоровите традиции в западно-европейската музика с джаза. Всъщност, те създават може би първата в света "вокална банда". Един много добре обособен вокален организъм, който притежава невероятна динамика, и е гъвкав по отношение на аранжиментите и авторските им песни. Песента, която избрахме "En Riktig Julе", е авторска и е част от първия им коледен албум със същото заглавие, издаден през 1997 г. 

Фолк Скат Бенд. Много ценим това, което е направила тази българска група с диригент Кирил Тодоров. И когато споменем "Фолк Скат Бенд" няма как да не се сетим и за другата група на маестро Тодоров - "Траяна". Това са всъщност единствените до момента български акапелни групи, такива, каквито ние познаваме в западно-европейската и американската традиция. "Фолк Скат Бенд" имат издаден един-единствен албум, който се разпространява все още в САЩ. Те са правили много записи за БНР и БНТ. Кирил Тодоров чрез тази формация като че ли успява да развихри докрай въображението си по отношение на аранжментите и авторските песни. Избрахме "Коледна песен" - авторска музика, народен текст и перфектно изпълнение. 

В звуковия файл може да чуете разговора и песните. Приятно слушане! 

"Акапела с Крис и Кос" е седмична рубрика на Кристиян Неделчев и Константин Бейков, която се излъчва в предаването "Джем сешън"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство" във Варна

Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя – оживява в изданието "Великите владетели на Второто българско царство" от българския археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав. След успешната премиера на книгата в..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14