Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писма от околосветска обиколка

Снимка: Радио Варна

Двайсетина писма на капитана на "Кор Кароли" Георги Георгиев, снимки и картички дари съпругата на ръководителя на варненския яхт клуб – Иван Георгиев – Зъбата,  Евсевия. С това се обогати раздела за околосветското пътуване на Военноморския музей във Варна.

Писмата са добре съхранявани в дома на семейство Георгиеви, което имало  голяма лична кореспонденция с капитан Георги Георигев от времето преди той да стане известен с околосветската си обиколка. Ето и началато на едно, което е от август 1977 година до Иван Георгиев, ръководител на Яхт клуба: "Зъбе, здравей. Дойде ред да пиша и на теб, и правя това преди заминаване, та да обхвана събитията дотук". Евсевия Георгиева продължав: 

Ние си го знаем Жоро, защото преди да стане толкова известен капитан Георги Георгиев, той си беше наш приятел от много години. Приятелството на моя съпруг Иван Георигев, както е известен Зъбата, с Георги Георгиев датира от детските им години. Жоро не е роден във Варна, но когато идва тук, така се влюбва в морето, че това се оказва любов за цял живот. Местните варненчета, хъшлаци на тийнейджърска възраст, също много обичали морето и с тях започва приятелство около гребните лодки, около ветроходните лодки.   
СнимкаКакво пише в писмата?
Моят съпруг Иван Георгиев тогава беше секретар на яхт-клуба. Жоро много държеше на това да се знае, че той е войник на този клуб. Каквото каже клубния съвет, Жоро го изпълняваше. Той имаше желание да мине по друг маршрут, но клуба прецени, че това е  серийна полска яхта и не е нищо особено за такова плаване. Той се подчини и смени маршрута.  Докладва къде минава, какво се случва, какво е купил, разказва за интересните си срещи. В края на писмата задължително изреждаше  всички имена, за които си спомня, да бъдат поздравени, целувки и така нататък.
За колко време пристигаха писмата?
Това не мога да си спомня, но много време. Той трябва да ги изпрати от пристанище все пак. Там получава цял чувал с писма за него. Пощата започна да нараства с неговата популярност. Несъществуващият вече в. "Отечествен фронт" беше поел шевство над експедицията и благодарение на това се изпращаха писма до предполагаемо пристанище, където той трябва да слезе. В един момент се сетиха да изпращат писмата до ръководителя на съответното пристанище и те винаги пристигаха.
СнимкаЖоро пишеше много писма. Изпращаше картички. Използваше прекрасен български език и имаше прекрасен почерк. Той беше високо интелигентен човек със златни ръце.
Почеркът е много четлив за човек, който пише от яхта в морето!
Страхотен, като почерк на ученичка! Аз съм филолог и много съм следила, но той нямаше нито една правописна или граматическа грешка. Трябва да се има предвид, че той е имал труден живот и завърши вечерна гимназия във Варна!
Капитан Георгиев е писал и за пробойната?

СнимкаТя е на втора или трета страничка от писмото, дори я е нарисувал. Той трябва да докладва в колко часа, къде ...
Той засяда вече към края на обиколката. / Показва снимката в една от залите на Военноморския музей, посветена на околосветското пътуване на кап. Георги Георгиев/.  Той как си освобождава лодката от това засядане - класическо! С малка негова лодка, която е на яхтата, отива във водата и хвърля две котви. След това се качва на яхтата  и издърпва веригите на котвите, така яхтата се изправя. Ювелирно се е справил сам! Даже едни американци са искали да му помогнат, но гордият българин отказва! (смее се!).  
Ето го Жоро! Той беше и хубавец! Беше с изпито лице, живееше с бисквити, кафе и  цигари!
Всяка година на 20 декември, когато започва и завършва плаването от Хавана, се награждават най-добрите ветроходни постижения за годината и аз не съм изпускала този празник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Лалева в Балчик: Нека дадем това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим

Смирени и готови да дадат това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим – да се обичаме. Такива бяха усещанията в Балчик снощи след представянето на „Пътища от огън“ – третият роман на Мария Лалева. Това е книга не за войната, а за любовта. Любовта, която е по-голяма от религиите. Любовта – нашето призвание, за да може този свят да..

публикувано на 21.10.24 в 08:10
Велин Жеков

Близо 200 хиляди варненци гласуват за районен кмет днес, в 198 секции се гласува машинно

201 са секциите, в които гласуват избирателите от двата варненски района днес - "Одесос" и "Приморски". В 198 от тях се гласува машинно. В случай, че машина дефектира, тя няма как да бъде ремонтирана. В такъв случай в секцията се минава изцяло на гласуване с хартиена бюлетина. Това обясни за Радио Варна председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 20.10.24 в 08:55

Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY): Личният музикален почерк е много важен

Интервю с Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY) Marty Friedman е добре познат в китарния свят. Още повече, че записва два изключителни албума с CACOPHONY и Jason Becker. С Marty Friedman са и т.нар. класически албуми на MEGADETH. Още докато беше част от състава на Dave Mustaine, китарният герой показа и другото си, по-романтично лице...

публикувано на 19.10.24 в 11:23

В Памир и Тиеншан трябва да си готов дори на страдания

Едни от най-красивите планински райони на Земята. Така дълбокият познавач на изтока и запленен от географията пътешественик Красен Желязков описва местата през които премина това лято. Над 2500 км. изминати за три седмици из суровите планини Памир и Тиеншан в държавите Таджикистан и Киргизстан е приключение, което той сподели първо за слушателите на..

публикувано на 18.10.24 в 08:30

„Поезия безкрай“ на Синелибри във Варна

На хоризонта е празничното десето издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, което се провежда под мотото „Поезия безкрай“ в знак на преклонение пред безспорните гении на поетическото изкуство и великите киновизионери, на които дължим мощни полети на духа. Между 17 и 31 октомври киноманите във Варна ще имат..

публикувано на 17.10.24 в 08:05

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA направиха хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците представиха новия албум „A Frame of Mind”. Концертът бе открит от специалния гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 16.10.24 в 15:15

Предприемачът, открил римската статуя във Варна: Всички изпитахме огромно щастие

Строителният предприемач Георги Крайчев е човекът, открил статуята от римско време, заедно с багериста Даниел Димитров, с когото са заедно на терен. "Това е моментът, в който всеки взема своето решение съобразно ценностната система и морала си", отбеляза Крайчев при гостуването си в предаването "Новият ден" на Радио Варна. Така, б..

публикувано на 15.10.24 в 17:20