Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празничната трапеза на един канадец

Шеф Хю Бутин

На коледната ни трапеза днес посрещаме още един гост – това е Хю Бутин - канадец от Монреал. В момента той е главен шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, но се занимава с приготвянето на храна от 25 години. Живял е в 14 държави, говори пет езика, в момента учи български, макар да му се струва доста труден. Основното му занимание обаче си остава приготвянето на храна. Впечатлен е от българската кухня и по-точно от естествения вкус на продуктите, които се използват. Харесва шкембе чорбата, за която знае, че е "лекарство" срещу махмурлук, приготвя гювеч и обожава шопската салата. Хю Бутин ни разказа с няколко думи какво слагат на трапезата канадците за празниците.

"Най-важното, което трябва да направиш е да разбереш храната сама по себе си. Трябва да разбереш хората, за да разбереш храната. Няма значение дали тя е резултат от въображението или е всекидневната закуска, която майка ти приготвя, на първо място трябва да опознаеш хората. Добрата храна се прави от добри хора. Добрата храна зависи и от хората, с които си се събрал. Това я прави вкусна или безвкусна. Може да имаш най-изисканото ястие на света и да си самотен и тъжен, а можеш да ядеш най-обикновен уличен хотдог с приятели и това да ти се струва най-великата храна на света.

В Канада по празниците храната е комбинация от френска и британска кухня, това е заради общата колонизация от двете държави - различни видове пай и печено месо за Коледа. В Канада също имаме чубрица и ѝ казваме сариет. Имаме пайове. В Канада се ядат и печени картофи с разтопено сирене както и печена пуйка с гъби и див ориз. Също така за коледните празници приготвяме пай с кленов сироп ,масло и сметана, който е много хранителен и трябва да се консумира веднага, защото трайността му е само няколко часа.

Приготвяме и пай който е направен с 6 вида месо - сърна, мечка, патица, фазан, пилешко и свинско. Това се сервира покрито с картофи. Всеки пласт месо се разделя с тях. Получава се купчина, висока 20 сантиметра. Казва се "шест месен пай", защото в него има шест вида месо. Типично е за северната част на Квебек. Има и друго. Не е много оригинално, но постоянно се слага на трапезата - пържените картофи с разтопеното сирене и сос също са жестоки. Нищо оригинално, обаче е най-страхотното ястие на света."

Чуйте повече от шеф Хю Бутин в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимно слънчево ще е времето в неделя

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 14° и 19°, по Черноморието малко по-високи 17°-22°.  През деня ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността следобед. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток, следобед по крайбрежието подсилен от бриз. Максималните температури  ще са от 26° до 31°,..

публикувано на 06.09.25 в 13:34

140 г. от Съединението - честването във Варна

Венци и цветя бяха поднесени на паметната плоча на сградата на Държавния архив във Варна, където на днешната дата преди 140 години княз Александър Батенберг получава телеграмата за обявяването на Съединението. По-късно започна празнично шествие, начело с представителния духов оркестър на ВМС, до паметника на загиналите в..

публикувано на 06.09.25 в 13:30

14-то издание на Фестивала на хвърчилата в Шабла

В първите дни на септември Шабла отново се превръща в събирателен център за красиви арт модели хвърчила, а акцентът освен върху птиците този път е поставен и върху природните елементи вятър и вода, които са естествените им местообитания и които правят неповторим облика на Крайморска Добруджа. Фестивалът на хвърчилата в Шабла събира за 14-ти път..

публикувано на 06.09.25 в 11:21

Села и местности край Варна са без вода за 24 часа

Поради повреда на напорен водопровод от 7 часа тази сутрин до около 7 часа в неделя, 7-ми септември са абонатите от местностите Добрева чешма, Телевизионна кула, Лозите, Черноморска панорама (Перчемлията), Розмарин и местност Пчелина, съобщава ВиК-Варна на интернет страницата си. От аварията са засегнати и селата Каменар и Куманово, както и част от..

публикувано на 06.09.25 в 11:15

В неделя затварят бул. „Васил Левски“ заради „Супер Рали Варна 2025“

На 7 септември (неделя) Варна ще бъде домакин на автомобилното шоу „Супер Рали Варна 2025“, което налага временна организация на движението в града. От 07:00 до 17:00 ч. ще бъде преустановено преминаването на автомобили по бул. „Васил Левски“ в отсечката от кръстовището с бул. „Осми Приморски полк“ до кръстовището с бул. „Княз Борис I“. Ограничението..

публикувано на 06.09.25 в 10:35
Пазар в Ямбол

Изложение на производителите и занаятчиите организира Община Добричка

Изложение на производителите и занаятчиите организира Община Добричка. Събитието ще се проведе за трета поредна година и има за цел да популяризира местното производство и да скъси пътя до клиентите.  Изложението ще се проведе на 16 септември (вторник) от 10:00 до 18:00 часа пред сградата на Общината на площад "Цар Борис ІІІ". В него ще бъдат..

публикувано на 06.09.25 в 10:30
Съединението Варна

Честваме 140 години на една от най-значимите български дати - шести септември, Деня на Съединението!

На днешната дата, през 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес, проведен през 1878 година. До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други..

публикувано на 06.09.25 в 08:42