Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празничната трапеза на един канадец

Шеф Хю Бутин

На коледната ни трапеза днес посрещаме още един гост – това е Хю Бутин - канадец от Монреал. В момента той е главен шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, но се занимава с приготвянето на храна от 25 години. Живял е в 14 държави, говори пет езика, в момента учи български, макар да му се струва доста труден. Основното му занимание обаче си остава приготвянето на храна. Впечатлен е от българската кухня и по-точно от естествения вкус на продуктите, които се използват. Харесва шкембе чорбата, за която знае, че е "лекарство" срещу махмурлук, приготвя гювеч и обожава шопската салата. Хю Бутин ни разказа с няколко думи какво слагат на трапезата канадците за празниците.

"Най-важното, което трябва да направиш е да разбереш храната сама по себе си. Трябва да разбереш хората, за да разбереш храната. Няма значение дали тя е резултат от въображението или е всекидневната закуска, която майка ти приготвя, на първо място трябва да опознаеш хората. Добрата храна се прави от добри хора. Добрата храна зависи и от хората, с които си се събрал. Това я прави вкусна или безвкусна. Може да имаш най-изисканото ястие на света и да си самотен и тъжен, а можеш да ядеш най-обикновен уличен хотдог с приятели и това да ти се струва най-великата храна на света.

В Канада по празниците храната е комбинация от френска и британска кухня, това е заради общата колонизация от двете държави - различни видове пай и печено месо за Коледа. В Канада също имаме чубрица и ѝ казваме сариет. Имаме пайове. В Канада се ядат и печени картофи с разтопено сирене както и печена пуйка с гъби и див ориз. Също така за коледните празници приготвяме пай с кленов сироп ,масло и сметана, който е много хранителен и трябва да се консумира веднага, защото трайността му е само няколко часа.

Приготвяме и пай който е направен с 6 вида месо - сърна, мечка, патица, фазан, пилешко и свинско. Това се сервира покрито с картофи. Всеки пласт месо се разделя с тях. Получава се купчина, висока 20 сантиметра. Казва се "шест месен пай", защото в него има шест вида месо. Типично е за северната част на Квебек. Има и друго. Не е много оригинално, но постоянно се слага на трапезата - пържените картофи с разтопеното сирене и сос също са жестоки. Нищо оригинално, обаче е най-страхотното ястие на света."

Чуйте повече от шеф Хю Бутин в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет на Варна решава дали ще бъдат повишени общинските такси

Общинският съвет се събира на редовно заседание в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки.  Съветниците ще решат дали да одобрят актуализация на общинските такси и цени на услуги във Варна. Предложението на кмета за повишение на таксите получи подкрепата на финансовата комисия.  Годишната..

публикувано на 29.05.25 в 07:04
Облачно море

И днес ще превали

Днес ще има променлива облачност, около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна и на места ще превали и прегърми.  Ще духа слаб до умерен вятър от запад, по крайбрежието следобед от югоизток.  Максималните температури ще са между 19° и 24° за Варна около 22°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 15° и..

публикувано на 29.05.25 в 06:14
ДГ

До 30 май е срокът за кандидатстване в детските градини във Варна

Срокът за кандидатстване в електронната система за прием в общинските детски градини във Варна продължава до 23:59 ч. на 30 май  ( петък ) .  Заявления могат да се подават и на място в сградата на Община Варна, етаж 11, стая 14, до 17:00 ч. в същия ден, припомнят от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Първото класиране ще..

публикувано на 28.05.25 в 17:27

Дадоха зелена светлина на панорамния асансьор, строителството започва на 1 октомври

Проектът за изграждане на панорамна асансьорна кула вече има одобрено разрешително за строеж. Изграждането на съоръжението ще започне след 1 октомври, съобщиха за Радио Варна от „Холдинг Варна“ АД . Асансьорът ще осигури директна и удобна връзка между Морската градина и крайбрежната зона, като са съобразени нуждите на хора с увреждания, семейства с..

публикувано на 28.05.25 в 16:48

Високотехнологичен робот ще помага във Варна на деца с проблеми в моториката да проходят

Високотехнологичен робот ще помага на деца с проблеми в моториката да проходят и да бъдат самостоятелни. Апаратурата бе представен днес в Дома за медико-социални грижи за деца във Варна. Апаратът е закупен, изцяло със средства, осигурен от дарители, каза директорът на лечебния комплекс Стефка Джанкова. 

публикувано на 28.05.25 в 16:30

Петима души са задържани в Балчик за разпространение на наркотици

Специализираната полицейска операция по линия разпространение на наркотични вещества е проведена вчера в Балчик, съобщава пресцентърът на Областната дирекция на МВР в Добрич.  Около 16:30 часа служители на Сектор на  специализирано тактическо звено за бързи действия - Варна и РУ МВР Балчик в условията на неотложност извършват проверка на частен..

публикувано на 28.05.25 в 13:46

Снежана Тодорова е носителят на голямата награда "Златният тризъбец" на Варненската журналистическа колегия

Председателят на СБЖ (Съюз на българските журналисти), Снежана Тодорова, бе удостоена с голямата награда "Златният тризъбец" за принос в развитието на журналистиката. Скулптурата, която е дело на Пламен Братанов, се връчва само по специални поводи от Регионалната структура на СБЖ във Варна. 

публикувано на 28.05.25 в 12:28