Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои хора с увреждания трябва да подадат заявление за новата месечна финансова помощ?

Адриана Григорова
Снимка: Д.Дончева

Навярно доста от хората с увреждания, които до сега са получавали социална пенсия за инвалидност са останали неприятно изненадани, че към пенсията им за януари  добавката липсва. Причина за това  са промените в Закона за хората с увреждания, който влезе в сила от 1 януари 2019 година. Според него помощта за хората с трайни увреждания вече ще се изплаща от социалните дирекции, а не от Националния осигурителен институт /НОИ/. Затова и датата на изплащането им е променена.

Какво още важно трябва да знаят хората с увреждания, които имат право на тази месечна подкрепа?

Новият закон обединява в една месечна финансова помощ социалните пенсии за инвалидност изплащани към друг вид пенсия, които хората с 50 и над 50 процента  загубена работоспособност или вид и степен на увреждане са получавали досега, плюс парите за социална интеграция, които включваха средства за транспорт, домашен телефон или лекарства. Първите изплащаше НОИ, вторите Агенцията за социално подпомагане. От 1 януари – всичко се изплаща само от агенцията. Тези хора, които получаваха досега и от двете места добавки, имат регистрация в Агенцията за социално подпомагане. Има обаче една група хора, които са получавали социалната пенсия само от НОИ. Точно те сега трябва да подадат заявление  в Агенцията / бел.авт. -  Дирекциите "Социално подпомагане" в съответното населено място, в което живеят/, за да заявят, че искат да продължат да ги получават, защото в Агенцията нямат данните им, каза за радио Варна  Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

"Важно е всички хора с трайни увреждания да знаят, че когато са взимали до сега интеграционни добавки от Дирекция "Социално подпомагане" не е необходимо да подават нови заявления. Ще получат новата финансова подкрепа по служебен ред. При нас помощите за януари се изплащат през февруари. Има, обаче, една група от хора с увреждания, които все още не са обхванати и не са получавали интеграционни добавки. Това са хора, които имат между 50 % и 70 % загубена работоспособност или вид и степен на увреждане, които не са получавали от НОИ тази четвъртинка от социално инвалидната пенсия. Тези лица би следвало да подават заявления в нашите офиси на Дирекция "Социално подпомагане", като трябва да знаят, че срока за подаването на тези заявления е 31 март 2019 г. ", уточни Адриана Григорова.

Кой колко ще получава след като изчисленията са направени по нов начин?

За хората със степен на увреждане от 50 до 70,99% законът предвижда месечната финансова подкрепа да бъде 7% от линията на бедност или 24,36 лв. за 2019 година.

За хората със степен на увреждане от 71 до 90% нейният размер ще е 15% от линията на бедност или 52,20 лв. 

За хората със степен на увреждане над 90% финансовата подкрепа ще е 25% от линията на бедност или 87 лв.

За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука или професионална болест, новата помощ ще е равна на 30% от линията на бедност или 104,40 лв.

Най-висок размер на финансова подкрепа ще получават хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. За тази група новият вид месечна помощ през 2019 година ще е 57% от линията на бедност, което прави 198,36 лева.

22 хиляди лица с трайни увреждания е подпомогнала през миналата година варненската Дирекция "Социално подпомагане". Всички те ще получат новата финансова помощ през 2019 година. В Дирекцията очакват и всички останали, които до сега не са кандидатствали при тях, да подадат заявления, за да се възползват от финансовата подкрепа.

Чуйте още в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без медицински екипи и спасители по плажовете от днес, каква е равносметката от сезона?

От днес, 1 октомври, по плажовете вече няма медицински екипи и спасители.  Само два са тежките случаи, на които са се отзовали медицинските екипи във Варна и областта през лято 2024-та, обобщи за Радио Варна д-р Иван Иванов, управител на Диагностично-консултативния център I "Св. Клементина". Горещините са били предпоставка за случаи на колабирали..

публикувано на 01.10.24 в 10:30

Началото на ремонта край Двете кули - най-рано от 10 октомври

Големият ремонт на ВиК в района на Двете кули на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от магистрала "Хемус“ ще започне не по-рано от 10 октомври или минимум една седмица след срещата на ВиК Варна с ръководството на общината.  Това съобщи в официалния си профил в социалните мрежи кметът Благомир Коцев...

публикувано на 01.10.24 в 10:18

От днес спират № 209-бърз

Спира обслужването на автобусна линия 209-бърз, съобщиха от общинското дружество "Градски транспорт".  Промяната влиза в сила от днес, 1 октомври. 

публикувано на 01.10.24 в 09:44

Отменят тестването на BG-Alert и системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от Министерството на вътрешните работи.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Очакваше се тестът да се проведе в..

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Изплащат пенсиите от понеделник

Изплащането на пенсиите през октомври чрез пощенските станции ще започне на 7 октомври (понеделник) и ще завърши на 21 октомври (понеделник). Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 октомври. На 3 октомври на всички правоимащи лица ще бъдат изплатени..

публикувано на 01.10.24 в 09:16

Варна ще привлича гости от скандинавските страни за здравен туризъм

Варна ще привлича туристи от скандинавските страни, изпращани и финансирани от здравните им каси. Във Варна здравният туризъм е една от възможностите, които се разработват за утвърждаването на морската столица като дестинация на четири сезона. Това каза проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. Той допълни, че вече се работи..

публикувано на 01.10.24 в 09:00

Натоварен трафик в района на двете кули дни преди началото на ремонта

Сериозно натоварен е трафикът в района на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от АМ "Хемус" , видя репортер на Радио Варна. Само след няколко дни на това място се очаква да започне работата по изграждането на едно от основните съоръжения от мащабния ВиК проект- канализационния колектор на входа на града...

публикувано на 01.10.24 в 08:51