Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улици и канализация ремонтират в Дългопол

Средствата за зимното поддържане в Община Дългопол са недостатъчни, но ако зимата е по-мека, ще се справим без допълнително да отпускаме пари от местния бюджет, каза за Радио Варна председателят на Общинския съвет Злати Златев.

Какво още предвижда бюджета на община Дългопол ще стане ясно на публичното му обсъждане в 17 часа в заседателната зала на Общинския съвет в Дългопол.

Спечелени европейски проекти са увеличили приходите в местната хазна.  Там ще имат повече средства за капиталова програма и социални дейности. 60 000 лева са предвидени за обновяване на част от канализацията и водопроводна мрежа в Дългопол. Когато времето е подходящо, започват ремонтите на  улици в шест селища в общината.

В общината е създадено ново социално предприятие и в момента се набират хора, които да получават топла храна. Това ще бъдат 130 души, а досега от услугата са се възползвали 90 възрастни или самотноживеещи хора.

СнимкаС една-четвърт нараства сумата за извозване на отпадъците в община Дългопол след закриване на депото в Провадия. Въпреки това местната администрация няма да повишава такса смет.

На последната сесия местния парламент одобри общината да изтегли до 450 000 лева заем, с който да бъде закупена нова техника за сметосъбиране и сметоизвозване.

Има несъбрани средства от предишни години за тази дейност, но длъжниците са предадени на частен съдебен изпълнител и това дава резултат, каза още председателят на Общинския съвет.


Почти 20 на сто не са платени средствата за данък сгради, но това са фирми, които вече не съществуват, а  не са заличени от регистрите, уточниха от администрацията.

След закриване на сметището в Провадия боклукът вече се извозва до Езерово, което оскъпява значително сметоизвозването. 25 на сто от дейността се дофинансира от местния бюджет. По-големите разходи за сметосъбиране ще бъдат за сметка на дейността на Общинския съвет и местната администарация.

С 10 на сто ще бъдат повишени работните заплати на служителите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балчик

Слънчево и горещо днес, следобед ще се заоблачи

Днес ще преобладава слънчево време, по-късно през деня ще има временни увеличения на облачността и главно във вътрешността на района следобед както и в часовете преди полунощ се очаква краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще бъде почти тихо, следобед със слаб до умерен вятър от юг и югоизток. Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 30° до 35°,..

публикувано на 03.06.24 в 05:58

Деца създаваха цветя пред Радио Варна

Радио Варна и Държавен куклен театър – Варна отново организириха работилничка за деца. Този път малките участници изработваха цветя от всякакви цветни материали. Помагаха им актьорите от кукления театър. Това не е първата съвместна инициатива на Радио Варна и Държавния куклен театър. И тя е много успешна, каза директорът на театъра Вера..

публикувано на 02.06.24 в 17:04

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се проведе заради липса на кворум. И при двете регистрации депутатите бяха по-малко от необходимите 121 за начало на заседанието. Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация Извънредното заседание беше насрочено, за да бъде изслушан премиерът Димитър Главчев..

публикувано на 02.06.24 в 15:49

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев, който ще бъде изслушан за българската позиция в ООН за геноцида в Сребреница. НС изслушва Главчев за..

публикувано на 02.06.24 в 15:16

Хиляди почетоха паметта на Христо Ботев на връх Околчица

България почита днес паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на отечеството. Близо 1800 души извървяха по пътя по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан, където е организирано и всенародното преклонение пред паметта на героите. 148 години след героичната гибел на Христо Ботев във..

публикувано на 02.06.24 в 13:39

Варна отдаде почит на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

С общоградско поклонение във Варна беше отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Пред паметника на Христо Ботев в алеята на Възраждането в Морската градина бяха поднесени венци и цветя от Благомир Коцев - кмет на Варна, от проф. Андрияна Андреева - областен управител на Варненска област, от..

публикувано на 02.06.24 в 13:30

2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, ще бъде отбелязан във Варна с общоградско поклонение.  Началото е от 10:30 ч. пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина. Организатор на събитието е Община Варна, а съорганизатори са Военноморските сили и Варненската и..

публикувано на 02.06.24 в 10:09