Това споделя майстор на оръжия, в чийто род занаятът се предава от дядо на внук вече 6 века. История на оръжията, традицията и културата при оръжията и ножовете изучава Стоян Андонов от Габрово. Споделя, че е един от 15-те познавачи на тази материя в страната, а това е малко популярна тема.
Неговият род е от Трявна. Реставратор по образование, Стоян Андонов се интересува и от всичко, свързано с екипировката на войните. Правил е доспехи на всички националности, които са били на Балканите - траки, римляни, прабългари, византийци и други. Стоян Андонов вече 35 години се занимава с този занаят.
На Антоновден празнуват професиите, които са свързани с обработката на желязо.
Традиционалист съм. Човек, който уважава ръчно направените неща. Това ще рече ножът да се изкове, да се шлайфа и да се сглоби. Може да се направи кания или сарач да я изработи. Това е ножът.
Вие изработвате и допълнителна украса?
Да, гравировка по дръжките, по острието, по гардовете - според желанието на клиента. Както едно време - искаш нож и отиваш при ножаря. Сега вече не е така, защото живеем в друг век с други изисквания и други особености.
Серийното производство разруши ли традицията?
Абсолютно! Но има и изключения, защото има хора, които все още искат да имат нож, който да им допада и да е по тяхната ръка, и си поръчват.
Но серийното производство кара хората да не се замислят за стойността на изработката, а те вече го възприемат като даденост. Това убива занаята, убива културата и историята на един народ, което се случи сега.
Габровските майстори са прочути в областта на ножарството!
Да, бяха прочути. Сега нещата вече се промениха и истински според мнозина са китайските продукти. Оказва се, че традиционалистите сме 5 - 6 души в България, които не си позволяваме да смесваме китайското с истинското, българското.
Какво е характерно за българския нож?
Две неща - едното е формата. Тя е с долно режещо острие, кулаклия нож. Другото е кования нож. Истинският нож е кован на ръка.
Колко време издържа един истински нож?
Цял живот и наследниците продължават да го ползват.
Във Вашето семейство има ли такива ножове?
Освен традиционните ножове, Вие правите и модели на стари ножове!
Античност, Средновековие, Възраждане. Имам остриета от всички тези периоди.
Как се променя ножът през вековете?
Драстично. Траките са създали бронзовия нож в различни форми още 3 - 2000 години преди Христа. При Александър Македонски острието вече е от стомана. При римляните то е от желязо и също променя и формата си. Но се забелязва, че старите тракийски ножове са леко променени. Ние сме добри модификатори, но много трудно създаваме нещо ново.
Ножът трябва да е функционален и изработен с вкус, да е красив. Личният нож се изработва според желанието на всеки човек.
Идват ли при Вас колекционери?
Много. Те си избират действащи реплики, които се изработват по оригиналите, което е много по-евтино. Най-голям е интересът към тракийския нож. Той има специфична извивка на острието - тип гилотина, и реже само с издърпване. Има интересен захват и извит гард, за да предпазва пръстите.
Има ли регионални различия?
Има. Това е интересното, че България колкото и да е малка, има различия. Има капански, буйновски, солунски, габровски...Голишки нож има, а това е Варненско.
Какво представлява той може да научите от интервюто със Стоян Андонов:
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..