Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна с три номинации за наградата "Сирак Скитник"

На 25 януари отбелязваме Деня на Българското национално радио. На тази дата през 1935 година цар Борис ІІІ издава указ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост. Ежегодно на този ден се връчват наградите „Сирак Скитник“ за изключителни постижения в радиожурналистиката и радиопроизводството през изтеклата година и за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Най-високият приз носи името на първия директор на БНР – писателят, критикът, художникът, общественикът Сирак Скитник /Панайот Христов/. Всеки от екипите на регионалните и национални програми на БНР издига своите номинации в три категории - „Индивидуална награда за радиожурналистика“, „Награда за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект“ и в категория „Голямата награда „Сирак Скитник”.

Снимка

Музикалният редактор и водещ Кристиян Неделчев е номинацията на екипа на Радио Варна в категория „Индивидуална награда за радиожурналистика“ за 2018 г. Той е автор и водещ на предаванията за български фолклор „Съботна трапеза“ и „Срещи в 7/8“,както и делничното музикално магазинно предаване „Джем сешън“.

През последните малко повече от 10 години Кристиян успя да промени нагласите на аудиторията към традиционната българска музика. Тя стана търсена и истински очаквана. „Съботна трапеза“ от класическо фолклорно предаване, той превърна в модерно развлекателно – информационно, често с публицистичен характер, представящо и богатата история на региона, и спецификата на традиционния ни бит. Предаванията, чийто автор и водещ е той, са сцена за изява на млади музиканти, етнографи, краеведи. През последните години наложи традицията на откритите за публиката предавания – концерти.


Във втората категория - „Награда „Сирак Скитник“ за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект“, Радио Варна номинира поредицата исторически предавания под общото заглавие „Неизвестно за известното”. Продукцията с автор и водещ Светлана Вълкова се излъчва от 2008 г., стартирайки  с предаването „По следите на изгубеното време”; продължи с „Паметниците на Варна”, „Улиците на Варна”, „Лица и събития”, „Археология на фокус”, а от 2015 година проектът се обогати с „Архитектурата на Стара Варна”.  От 2008 г. до днес в поредицата като съавтори се изявяваха археологът Васил Тенекеджиев, историкът Борислав Дряновски, изследователите Николай Савов и Християн Облаков.

Снимка

Деветте Регионалните радиостанции на БНР - Радио Благоевград, Радио Бургас, Радио Варна, Радио Видин, Радио Кърджали, Радио Пловдив, Радио София, Радио Стара Загора и Радио Шумен, номинира колективно екипът ни за наградата “Сирак Скитник” в категория „Голямата награда за значим принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия“. Предложението ни е мотивирано от безспорния принос на радиостанциите по региони при утвърждаването на националния характер на БНР и издигането на авторитета му по места. Екипите на регионалните радиостанции са обществените медии, които са най-близо до хората в съответния район; които бързо, точно и обективно отразяват и проблемите, и постиженията им. По места РРС са най-търсеният медиатор между слушателите и институциите. Създават идентичния образ на териториите, години преди да се заговори за "Европа на регионите". Инициатор са на значими събития за местните общности. Разнолики и различни, големи и малки, млади и стари, Регионалните радиостанции са обединени от общата мисия – силно Българско Национално Радио!


Церемонията по връчването на годишните награди „Сирак Скитник“ ‘2018 започва в 19.00 ч. тази вечер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Въпреки отлагането Балчик се подготвя за новата такса смет

Преминаването към нов начин на таксуване на битовите отпадъци ще бъде свързано с много сътресения, но рано или късно ще се случи. Най-справедливият начин е на база количество, но организацията е много сложна и нямаме нужната инфраструктура, за да предотвратим изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места. Това коментари кметът на Балчик Николай..

публикувано на 21.10.24 в 10:39

Моторист и пешеходка пострадаха при катастрофи във Варна

Две пътнотранспортни произшествия са възникнали през последните дни във Варна, обобщават от Областната дирекция на МВР.  При първия инцидент 44-годишен водач на мотор, жител на Омуртаг, е самокатастрофирал. Мъжът е откаран в болница, където е бил хоспитализиран за наблюдение със счупени 4 ребра и счупена ключица.  При другата катастрофа в събота, 19..

публикувано на 21.10.24 в 10:33

Резултатите от референдума в Молдова - ясни след отчитането и на последния глас

Половината от молдовците са гласували с "Да" на референдума в неделя за стремежите на страната за членство в ЕС, показват първите резултати, поставяйки малката държава, разкъсана между Изтока и Запада, по пътя към присъединяване към единния пазар въпреки натиска от страна на Русия, съобщава Ройтерс.  При 98,42% от преброените бюлетини, 50,8% от..

публикувано на 21.10.24 в 10:27

Маркират участъка от пътя Варна-Златни пясъци, трасето все още не е затворено

В северното платно на бул. "Княз Борис I" във Варна вече пристигна строителната техника за ремонта на участъка от Ботаническата градина до Евксиноград. В момента там се поставят т. нар. бализи - знаци, които маркират трасето, уточни за Радио Варна инж. Николай Жеков, главен инженер на фирмата-изпълнител.  Платното към този час е все още..

публикувано на 21.10.24 в 09:54

Пожар гори в хале на фирма за търговия на ядки в Карнобат

Пожар възникна тази сутрин в производствено хале на фирма за търговия с ядки в Карнобат. С него се борят пет противопожарни автомобила с 15 огнеборци от Карнобат, Айтос и Бургас, съобщава БНР-Бургас. Огънят все още не е овладян.  Сигналът за пожара в Северната промишлена зона е получен минути след 6 часа, информират от бургаската полиция. Към..

публикувано на 21.10.24 в 09:36

Започва ремонтът на част от пътя "Аспарухово" - "Галата", трафикът към момента е спокоен

В този час започва ремонтът по пътя "Аспарухово" - "Галата" от отбивката за "Карантината" до тази за "Галата".  Вече има разположена тежка техника, багери и камиони, представители на строителната фирма, видя екип на Радио Варна.  Обходният маршрут е през местността Боровец, където до скоро се извършваха ремонтни дейности.  Те видимо..

публикувано на 21.10.24 в 09:00

На изборите 2 в 1 във Варна на 27 октомври: По четири кутии и две машини в СИК

Заради провеждането на втория тур на частичните местни избори, който ще съвпадне на 27 октомври с провеждането на вота за народни представители, в секциите в районите "Приморски" и "Одесос" ще има по две машини и по четири избирателни кутии. Това обясни за Радио Варна председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков, който е ръководител и..

публикувано на 21.10.24 в 08:50