Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Глобалната икономика е в реална опасност, ако ескалира търговската война между САЩ и Китай

В ход е синхронизирано забавяне на световната икономика и всяко едно ескалиране на търговската война между САЩ и Китай ще предизвика по-рязък спад, сочат резултати от проучване на агенция Ройтерс, проведено сред стотици икономисти от целия ​​свят.

Това представлява съществена промяна в нагласите от преди само една година, когато икономистите бяха оптимисти относно очакванията им за значителен глобален подем. Но ескалирането на търговското напрежение (главно между САЩ и Китай) и затягането на финансовите условия (политиката на Фед на повишаване на лихвите) навредиха на бизнес активността при повечето икономики и доведоха през миналата година до най-слабия растеж на Китай от последните 28 години.

Изследванията на Ройтерс през последните две години многократно изтъкваха търговския протекционизъм като един от най-големите рискове за световната икономика.

В последното проучване сред повече от 500 икономисти от цял свят, проведено от Ройтерс по-рано този месец, растежът през тази година беше намален за 33 от 46-те икономики, за които анкетираните бяха помолени да дадат прогнози, запазвайки непроменени техните оценки за 10 икономики, а едва за три по-малки икономики прогнозите бяха слабо подобрени. Перспективите за инфлацията през тази година също бяха намалени за повечето икономики.

Над половината от близо 270 икономисти, които отговориха на допълнителен въпрос на Ройтерс, пък заявиха, че по-нататъшната ескалация на търговската война в САЩ и Китай вероятно ще предизвика дори още по-рязък спад на световната икономика през 2019-а година.

Тези опасения съвпадат с нарастващото чувство на безпокойство сред пазарните експерти, анкетирани от Ройтерс, които последователно понижават през последните месеци прогнозите си за различните цени на финансовите активи - от фондовите индекси до доходността на облигациите и цените на петрола.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънце и бриз

Днес ще е предимно слънчево със слаб, по Черноморието умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза. Максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 25° до 30°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 3 бала. Температура на морската вода от 24° до 26°.

публикувано на 29.06.24 в 07:52

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в състава ѝ влизат сили от трите държави, а официалната церемония, която ще бележи началото, е на 1 юли в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от Ветрино за Провадия е през село Неофит Рилски. От полицията уточниха, че горят стари лозя, на място са..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и обществения ред. Сред участниците са както преподаватели от Висшето училище, така и студенти,..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26

По-добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По-добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация "Сокол" Дончо Калудов. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери той и допълни, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик..

публикувано на 28.06.24 в 13:55