Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екслибрис Презареждане 4

7
Снимка: Калоян Илиев - Кокимото

„Екслибрис Презареждане 4” - сборна изложба – графика открива тази вечер варненската галерия Ларго. На вниманието на ценителите ще бъде представена колекция графики на художници от цял свят, участници в третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна 2018. В него участие взеха над 310 художници от 38 държави изпратиха общо над 770 творби за участие. Довечера ще бъдат представени и графики и екслибриси от невероятна колекционерска стойност, придобити по време на гостуването ни на 37-мия конгрес FISAE в Прага през 2018-та година, които сега са част от фонда на галерията.

Галерия Ларго вече за четвърти път организира изложбата „Екслибрис Презареждане“. В настоящата изложба ще бъдат включени и  непоказвани творби от третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, което се проведе през Август 2018 година.

По покана на галерията специално участие в това издание на „Екслибрис Презареждане“ ще вземат четирима изключителни художници – Велико Маринчевски, Владимир Зуев (Русия), Владимир Чукич и Калоян Илиев- Кокимото.

Велико Маринчевски: Роден през 1979 г. в град София. От 1999 до 2005-та г. учи в Националната художествена академия в София, където се дипломира със специалност „Графика”, степен „Магистър”.
През 2016-та г. е поканен от Националния фонд за изкуства на Китай за преподавател в „Национален курс по графика за обучение на асистенти”, селектирани от 15 академии и университети на Китай (юни-август, 2016). Има над 18 самостоятелни изложби, включително в Националния музей за графика на Китай, Шенджен, Галерия Акируно, Токио, Япония, Галерия A. J. Bellocq, Ръстън, Луизиана, САЩ и други. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в Китай, Белгия, Япония, Италия, Полша, България и други.

Владимир Зуев: Роден на 05.08.1959 г. в Русия. Член е на Съюза на руските художници от 1989 г. и е заслужил художник на Руската Федерация. В периода 1976 – 1981 г. е учил в Художествено-графическия факултет на Нижнитагилската държавна педагогическа академия, където понастоящем преподава. Работи в областта на графиката, световно признат майстор на екслибриса. Участва в повече от 250 международни изложби и конкурси, има над 70 награди, сред които 15 Гран При и първи награди. Зуев има 22 самостоятелни изложби в Русия, Европа, САЩ, Канада, Япония и Китай. Негови творби са притежание на осем държавни музеи и галерии в Русия и на 14 държавни и частни галерии в Европа и САЩ, сред които Асоциацията за съвременно изкуство в Шамалие, Франция; Художествената галерия в Банска Бистрица, Словакия; Дейвис Музей, Масачузетс, САЩ; Музея в Малборк, Полша; Музея за съвременно изкуство, Ибиса, Испания; Международен екслибрис център, Синт Никлас, Белгия; Националния музей на Краков, Полша; Музей Сакима Арт, Окинава, Япония; Художествената галерия в Лодз, Полша и други. Живее и работи в Нижни Тагил, Свердловска област, Русия.

Владимир Чукич: Роден на 10 октомври 1958 г. в град Хасково. През 1977 г. завършва Художествената гимназия в град Казанлък  със специалност „Графика и илюстрация на книгата”.
Участва в национални и международни биеналета на графиката, включително в Канагава, Япония (1988, 1989, 1990), Любляна, Словения (1985, 1987), Белград, Сърбия (1991), Градо, Италия (1987) и други.
Има над 25 самостоятелни изложби и множество спечелени награди в конкурси, включително Първа награда за графика - Биенале на графиката, Варна (1987 г.), Награда за графика на конкурса на „Алианс България" (2008 г.), Награда на галерия „Дяков”, Пловдив (2010 г.), Гран При в Международна изложба на графиката, Минск (2009 г.). Живее, свири JAZZ и рисува в Кърджали.

Калоян Илиев- Кокимото: Роден през 1979 г. в град Варна.
Завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” със специалност „Графика” през 2007 г. и специализира в сферата на Графичния дизайн в Академията по изкуствата в Лодз, Полша през 2008 г.
Има над 35 самостоятелни изложби у нас и в чужбина и над 60 участия в сборни изложби.
Печели множество награди, някои от които са: Втора награда за Живопис в Международен конкурс за изкуства "Антонио Гуалда", Гранада, Испания (2006), Награда за Графика в "Национална кампания България - част от Европейския пъзел" София, България (2006), Награда за Графика, Higashi Chichibu, Сайтама, Япония (2008) и други.
Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в Италия, Япония, Тайланд, Китай, Уругвай, Испания, Дания, Холандия, Белгия, Полша, България, Румъния, Турция, Сърбия и др.
Живее и работи във Варна.

Откриването е от 18:30 часа на ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 5 март.

Чуйте още от Нели Вълчева, галерист и мениджър на Арт Галерия Ларго:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58
Фестивал

МФФ "Море от ритми" постави началото на международен културен обмен между Балчик и Кралство Мароко

За участие в 14-ото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който се провежда всяка година по това време в Балчик, организиран от сдружение „За Балчик“ с подкрепата на Общината и спонсори, тук са повече от 1200 изпълнители от 17 области на страната, както и от чужбина – Украйна, Босна и Херцеговина, и с участието на..

публикувано на 21.09.24 в 15:06

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15
Проф. Ангел Ангелов в  създадената от него патоморфологична лаборатория в Медицински център

Представят книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла" и в Шабла днес

След представянето в Балчик по-рано този месец, днес, 20 септември, от 17,30 часа в читалището на гр. Шабла ще бъде представена книгата на проф. Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа – Балчик, Каварна, Шабла – недоразказаното минало“ – книга I. Представянето ще направи проф. Ивелин Иванов от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф...

публикувано на 20.09.24 в 09:47

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26