Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Асенов от службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон:

Правата на българите във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Брекзит. Това увери пред БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон. Той напомни, че сънародниците ни, които към 29 март тази година живеят на територията на кралството, трябва да кандидатстват за статут на уседналост чрез специално разработено приложение. От 21 януари процедурата, която е електронна и без такси, е активна за българите с биометричен паспорт. Българите, които нямат биометричен паспорт или са само с лични карти, ще могат да кандидатстват след отваряне на схемата за всички граждани на ЕС до 30 март тази година, допълни Асенов в интервю за предаването "Преди всички".

"При липса на сделка британското правителство публикува своята "Бяла книга" по отношение на бъдещата емиграционна система на страната. Това ново емиграционно законодателство се очаква да влезе в сила от началото на 2021 година и за момента имаме индикации, че до края на 2020 година съответно гражданите ще продължат да имат възможност да пътуват със своите лични карти или съответно задгранични паспорти. След 2021 г. очакванията са, че за краткосрочните пътувания, тези, които са свързани с цел туризъм, няма да е необходимо да се вадят туристически визи".

За да разяснява правата на българските граждани след оттеглянето на Великобритания от ЕС, Службата по трудови и социални въпроси към българската мисия в Лондон организира информационни дни този месец. Предстои разкриване на генерално консулство и в Единбург, Шотландия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево остава времето и в четвъртък

През нощта облачността ще намалее до ясно.  През деня в четвъртък ще е предимно слънчево с временни заоблачавания. Вятърът ще е слаб от югозапад, по-късно през деня от юг. Температурите ще се повишават и преобладаващите минимални ще са между 13° и 8°, максималните ще са 23°-28°, по-ниски по Северното Черноморие 20°-22°. За Варна минимална около 16°,..

публикувано на 09.10.24 в 17:25

Орден "Св. Св. Кирил и Методий" за Боян Медникаров

Кабинетът предлага флотилен адмирал проф. Боян Медникаров да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“  с огърлие. Предложението е гласувано днес на заседанието на Министерски съвет.  Мотивите към него са проявени изключително големи заслуги към Република България в развитието на науката и практиката в сферата на военноморското и морското..

публикувано на 09.10.24 в 17:09

Община Каварна ще управлява част от Археологическия резерват „Калиакра“

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на недвижима културна ценност - изключителна държавна собственост, на община Каварна за срок от 10 години. Предмет на решението е Археологически резерват „Антична и Средновековна крепост „Калиакра“ - реална част, с обща площ на реалната част от резервата 40 001 кв. м.,..

публикувано на 09.10.24 в 16:53

Кметът Благомир Коцев: Одитът в „Градски транспорт“ - Варна започна

Одитът на „Градски транспорт“ ЕАД – Варна започна. Ръководството обаче е започнало да уволнява служители, без да информира Община Варна за тези свои действия, въпреки че Общината плаща над 28 милиона лева годишно на дружеството - за работни заплати и други разходи за персонал. Това заяви кметът Благомир Коцев по повод започналата ревизия в..

публикувано на 09.10.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Във варненския район "Одесос" кастрят клони и дървета

В район „Одесос“ започнаха дейности по есенна резитба на дървета и клони , докладваха днес на кмета Благомир Коцев озеленителните фирми и експерти-еколози, ангажирани с озеленяването на града. Срещата е първата от регулярните ежеседмични срещи в Община Варна, на които ще бъдат обсъждани  и следени поддръжката, развитието и обогатяването на зелената..

публикувано на 09.10.24 в 16:05

Ново 20: ВиК ремонтът към Златни пясъци ще започне от 14 октомври

Строителството на ВиК по северното платно на бул. „Княз Борис I“ ще започне след края на ремонтите на Траката и бул. „Христо Смирненски“ – от 14 октомври. Това стана ясно след като кметът Благомир Коцев нареди отлагане с една седмица на затварянето на северното платно на бул. „Княз Борис I“, където трябва да започне изграждане от ВиК на нови..

публикувано на 09.10.24 в 15:39
Снимката е илюстративна.

Общински съветници във Варна създадоха подкомисия към временна комисия

Общински съветници гласуваха създаването на подкомисия, която да обсъди предложения за изменение и допълнение в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна. Това стана на днешното заседание на временната комисия, занимаваща се с въпросите за работата на местния парламент. Поводът за създаване на подкомисията е предложение на..

обновено на 09.10.24 в 12:26