Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как едно хоби се превърна в бизнес. За бирата...с любов!

| обновено на 20.07.20 в 14:56

Как хобито се превръща в бизнес и то за човек със сериозна професия на юрист. За крафт бирите с аромат на малини, какао, кафе, а скоро и с люти чушки разговаряме с адв. Николай Балачев, който експериментира с различни вкусове, за да направи пивка крафт бира.  В това "залитане" не е сам. Идеите за новите вкусове идват и от брат му Александър:

Четири години – толкова минават от "запалването" на братята Николай и Александър по домашното пивоварство до прощъпулника им като крафтъри. Запалват се, гледайки клипове на домашни пивовари от САЩ. Започват да търсят информация, а такава има в изобилие в интернет. По видеозаписи сглобяват сами и оборудването си, помагат и по-опитни домашни пивовари у нас. Ето какво още сподели Николай Балачев за всички почитатели на нишовата бира:

- Някъде през 2016 година започнахме да се замисляме сериозно да направим хобито си бизнес. Бирите ни се получаваха добре, получавахме окуражителни отзиви. Въпреки, че съм адвокат по професия, винаги съм смятал, че производството, а не услугите, следва да движат икономиката. А и ни се стори добра идея за семеен бизнес – щяхме да правим нещо, което обичаме, и което прави и другите щастливи. И така започнахме пътя си към крафтърството. Започнахме да проучваме възможностите за доставка на оборудване и да търсим подходящо помещение през 2016 година, в началото 2017 година вече имахме помещение за пивоварната и започнахме процедурата по получаване на регистрация на обект за производство за храни, а след това и за получаването на лиценз за управление на данъчен склад, които получихме в края на октомври 2017 година.

Какво е необходимо, за да превърнеш едно такова хоби в добър бизнес?

- Трябва непрекъснато да четеш и да се усъвършенстваш. Вниманието към детайла е изключително важно. Грешки, които можеш да си позволиш да допуснеш като домашен пивовар струват много скъпо, когато имаш пивоварна. Най-важното е, че трябва да запазиш любовта, която си имал към хобито, за да можеш да създаваш добър и различен продукт като професионалист. 

Има ли климат за развитието на този бизнес у нас?

В България е трудно да се прави бизнес. Законите не правят разлика между малки и големи производители, изискванията са прекомерни и разходите за спазването им са големи. Човек си мисли, че ще вари бира, а всъщност непрекъснато трябва да попълва дневници, декларации и прочие и прочие – нямат край изискванията на законите, наредбите и правилниците. 

Мисля, че българите, които все повече пътуват започват да се "отварят" към новите бири. Започва да се появява желанието за проба на нещо нетипично и различно от стандартите. Скоро сме намислили да пуснем още една нова крафт бира с вкус на люти чушки, след като вече добре се приемат тези, които правим с малини и какао и с кафе.

Александър и Николай Балачеви 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05