Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Йоан дари инсулинова помпа и 11 хил. лева за изследвания на деца с диабет

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан връчи  дарение на стойност 17 500 лева за изследване на новооткрити случаи на детски диабет и инсулинова помпа за 9-годишния Георги в клиниката по педиатрия в университетската болница „Св.Марина”.

Митрополит Йоан дари инсулинова помпа от най-висок клас и консумативи за 3 месеца на 9-годишния Георги Андреев и паричната сума от 11 503,40 лв. на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна за изследване на диабетни антитела при поставяне на диагнозата диабет тип 1 (инсулинозависим).

„Това е наш дълг и няма място за похвали. По-скоро разбирам, че диабетът е състояние, което изисква повече грижи и особено ако засегне децата в ранна възраст това е голям проблем и носене на кръст от страна на родителите.“, каза Митрополит Йоан по време на връчване на дарението.

„Именно тези антитела потвърждават необходимостта от инсулиново лечение, което е много важно при диагноза на заболяването за засегнатите семейства. Диабетът засяга деца на всякаква възраст - от бебета до младежи. Всеки жест за подпомагане на тези семейства е от голямо морално значение. Благодарността е към всички, откликнали на призива на митрополита да дарят на неговия празник.“ Това заяви проф. д-р Виолета Йотова, началник на направление педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.

Георги Андреев е пациент на Центъра за иновативни терапии и авангардни технологии за диабет (ЦИТАТ Д) в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, който бе открит през 2015г. Инфузионните инсулинови помпи са иновативна, ефективна и скъпа терапия, която дава възможност на децата с диабет да водят нормален начин на живот. Благодарение на тях не е необходимо малките пациенти да спазват строг дневен рижим и да бъдат подлагани ежедневно на множество убождания. Друго голямо предимство на помпената терапия е, че децата могат да се наблюдават отразстояние, което намалява престоя им в болница. В центъра за иновативни терапии и авангардни технологии в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна се лекуват деца с диабет на възраст от 0 до 18 години от цяла Източна България.

Даниела Стойнова разказва за емоционалното благотворително  събитие:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чай вместо бира в летните жеги: Кои са най-подходящите храни и напитки през лятото?

Лято е. Горещините започнаха, а с това консумацията на всякакви разхладителни напитки се увеличава драстично. Както алкохолни, така и безалкохолни напитки. Един от символите на лятото е бирата, която най-често комбинираме с цаца в някое кокетно плажно капанче.  Дали обаче бирата наистина ни помага да се разхладим в горещините? Според..

публикувано на 25.06.24 в 09:00

С демонстрации по спасяване на хора зад борда отбелязват Деня на моряка във Варна

С демонстрация по спасяване на хора зад борда доброволческата организация „Булсар - к.д.п. Никифор Герчев“ ще отбележи Международния ден на моряка във Варна днес, 25 юни. Инициативата се организира за втора поредна година.  В акцията ще се включат водолази, които ще "спасяват" хора в нужда във водата, за да им бъде оказана първа медицинска помощ...

публикувано на 25.06.24 в 08:25

ВиК-Варна с кръводарителска акция

Служители на ВиК-Варна ще дарят кръв за Районния център по трансфузионна хематология. Акцията, която е по инициатива на ръководството на дружеството и синдикалните организации в него, ще се проведе на 27 юни от 8,30 до 12,30 часа. За целта от центъра ще изпратят мобилния пункт, оборудван с всичко необходимо за даряване на кръв. В него едновременно..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Еньовден пред Радио Варна (СНИМКИ)

За поредна година екипът на Радио Варна посреща малки и големи, танцуващи и пеещи, пазители на традициите и гости на красивия юнски празник, посветен на лятното слънцестоене - Еньовден. В градинката пред радиото децата от Занималня "Слънце" и техните приятели пресъздават обичая "Надпяване на пръстени" или "Ладуване". Водач в..

публикувано на 24.06.24 в 10:45
Еньовден пред Радио Варна

Еньовден е!

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и..

публикувано на 24.06.24 в 06:50

Време ли е за сиеста и в България?

Дойде ли времето работодателите и синдикатите да преосмислят работното време заради климатичните промени и колко близо сме до българска сиеста? От много години се обръща внимание на връзката между полагането на труд и климатичните особености през различните сезони. През лятото винаги има препоръки, които се дават и към работодателите, и към..

публикувано на 23.06.24 в 13:30
сцена Раковина

Концерт на етносите на сцена "Раковина" във Варна

С концерт с участието на представители на различни етноси ще завърши Националният фестивал на етносите "България за всички". Той се провежда във Варна и негов организатор е Народно читалище“Христо Ботев 1928“-гр.Варна. Концертът е с начало от 15.00 часа на сцена Раковина в Морската градина и в него ще участват представители на арменски, гръцки,..

публикувано на 23.06.24 в 12:20