Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На Село" в Староселец

| обновено на 23.03.19 в 09:00
9
Снимка: Румен Сарандев
Тази събота Ви отвеждаме на пътешествие до едно малко, но изключително красиво селце. Това е Староселец!

Село Староселец се намира в северното подножие на Добринското плато, между хълмовете Попова гора и Дългия рид в провадийска община и е само на 41 километра от Варна.За да стигнете до него, трябва да се отбиете от пътя, който свързва Петров Дол и Габърница.

Малкото пътче криволичи между редици от стари орехови дървета. 300 метра след отбивката ще видите първите къщички с керемидени покриви.

Селцето е сгушено сред тревисти хълмове. Природата наоколо е изключително красива и докато пътуваме натам в главата ми изникват известните стихове на Младен Исаев : „Високи, сини планини, реки и златни равнини

Да, през Староселец тече малка рекичка – Върбанаси. Има и много поляни, и зеленина наоколо. Ето защо, преди години няколко животновъди от Петров Дол се заселват на това място.

Староселец е малко село, много е малко . Няма магазин, няма читалище, няма лекар и хора почти няма - сега там живеят едва двайсет и двама човека. Природата и сплотеността на староселци, обаче, го прави някак уютно. Кметския наместик, Гинка Тодорова, макар и родом от съседното село Петров Дол, обича Староселец и съседите си повече.

Гинка Тодорова, кметски наместник на село Староселец

Тя ни разказа за селото, за хората и за ежедневието им. Въпреки че населението се състои предимно от възрастни хора, староселци не пропускат да отбележат празничните дни.

" Празнуваме в бившата кино зала, защото нямаме читалище. В същата сграда се провеждат избори, рождени дни. В малкото село няма много интересни неща, но доста варненци си купиха къщи тук. "  - допълни Гинка Тодорова.

Каква е историята на Староселец и как са изглеждали улиците му преди десетилетия ни разказа Кирил Костов. Той е на 86 години, роден и отраснал в селото. Мило му е то, говори с госрдост за историята му. Долавяме и нотка носталгия, дори, в гласа му, когато ни разказва своите спомени от едно време.

Кирил Костов, кореняк староселец

За мнозина, може би, не е лесно да си представят живота на хората в толкова малко селце. Това неповторимо място за отдих би ми омръзнало бързо и на мен, ако трябва да прекарвам цялото си време тук. Това, обаче, не се отнася за Диан Иванов.

Той ни разказа за решението да напусне града, да заживее в Староселец и да прекарва дните и нощите си със староселци. Диян, или просто Дидо, както е известен сред местните, е на 40 години, оставил е Варна зад гърба си и „не би се върнал в града за нищо на света” .

Диан Иванов

Дидо и с усмивка ни покани да разгледаме заедно с него забележителностите край Староселец.В района на Староселец се намира скалният манастир Кара пещера. Другото име на скалната забележителност е пещерата с четиридесетте одаи. Тъй като до мястото се е стигало трудно, по време на турското робство в нея са намирали убежище монаси. Те са криели най-ценните писания и икони в пещерата. В момента, мястото и екопътеките, които водят до него, са интересни за любителите на природата. Легендите разказват, че там има 40 стаи.

Обектът набира все повече популярност както сред българските, така и сред чуждестранните туристи. До пещерата водят екомаршрути, стига се лесно и пеша, и с кола. За съжаление, не успяхме да се разходим вдън горите староселски, но си пожелахме да се върнем, защото както каза Дидо – не можем да си го представим, ако не сме били там. Аз за себе си съм си обещала, че отново ще го посетя. Знае ли човек, може и да се срещнем с Вас там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19

Състезание по приложно колоездене за деца утре във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе в събота, 29 юни на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации...

публикувано на 28.06.24 в 09:56

ОбС гласува средства за 15 варненски двойки с репродуктивни проблеми

15 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати от общинската инвитро програма. Десет от семействата ще получат по 2 000 лв. за медицински изследвания и манипулации, а останалите пет – по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, реши с пълно единодушие Общинският съвет на днешното си заседание. Общата отпусната сума е в размер на..

публикувано на 28.06.24 в 09:15

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47