Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще бъде новият собственик на Очна болница?

Проф. д-р Красимир Иванов

Общинските съветници от комисия "Здравеопазване" във Варна се събират днес, за да решат въпроса за собствеността на Очната болница в града. заседанието е насрочено за 14 часа, когато ще бъде изслушан доклад на новоизбрания управител на Очна болница и предложението на Медицински университет за придобиване на собствеността върху нея.

Миналата седмица лекарите, които преди месец заплашиха, че ще напуснат колективно в Деня на здравния работник, все пак останаха да работят в лечебното заведение, след като директорът д-р Руслан Тошев подаде оставка. На извънредно заседание на Общинския съвет тя бе приета, а постът му пое временно професор Христина Групчева - заместник-ректор на Медицинския университет. Тогава се повдигна и въпросът кой да бъде собственик на общинската болница.

Според ректора на Медицински университет във Варна проф. Красимир Иванов вписването на професор Христина Групчева в Търговския регистър като временно изпълняващ длъжността управител на болницата не се е случило, тъй като няма представен отчет за финансовото състояние на болницата.

 "Най-добрият вариант е първо да се направи равносметка какво е състоянието, действителното, на Очната болница, защото в момента никой не знае, нито ние, нито собственика.", твърди проф. Иванов.

Проф. Иванов предлага Очната болница да бъде прехвърлена за управление към университета. Според него това ще даде възможност университетът да инвестира в нея както по отношение на хората, така и по отношение на материално-техническата база. За да има правно основание за подобна инвестиция обаче болницата трябва да е собственост на университета, поясни Иванов. В момента собствеността на Медицинския университет - Варна е публична държавна собственост, а с с такава собственост разпоредителни сделки може да прави единствено Министерски съвет", допълва Красимир Иванов. 

"Ако бъде прието решението за прехвърляне на собствеността на Очната болница към Медицинския университет, ще бъде поета цялата издръжка, подчертава още ректорът.

"В случай, че не ни бъде предоставена и не се вземе решение от Общинския съвет,  решението на академичното ръководство на университета е да пребазира Катедрата по очни болести и зрителни науки на територията на университета така, че дейността да продължи да се развива така, както ние смятаме, че трябва да се развива, да инвестираме и да запазим хората, защото те са най-големия потенциал."

Ето какво още каза проф.Красимир Иванов в разговор на Даниела Стойнова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Машинно гласуване

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС печели убедително във Варна, "Възраждане" са втори

ГЕРБ-СДС печели убедително изборите в област Варна с два пъти повече гласове от втората по подкрепа партия ПП "Възраждане".  ГЕРБ-СДС са привлекли 47 925 гласа. На трето място е ПП-ДБ, получили доверието на 22 013 избиратели. За "Има такъв народ" гласа си са дали  12 428 симпатизанти. Новата формация на Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" са пети във..

обновено на 28.10.24 в 18:25

8 партии влизат в НС, "Величие" остана под чертата

Централна избирателна комисия (ЦИК) публикува  резултати при обработени 100%  СИК протоколи в РИК към 17:00 часа днес, предаде БНР. ГЕРБ-СДС - 642 931 гласа или 26,39% подкрепа. Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" - 346 063 гласа или 14,20% подкрепа. Възраждане - 325 468 гласа или 13,36% подкрепа. ДПС-Ново начало - 281 366..

публикувано на 28.10.24 в 18:03

Съдът отмени решение на ОбС-Варна за актуализацията на Генералния план за организация на движението във Варна

Административен съд - Варна отмени актуализацията на Генералния план за организация на движението на територията на община Варна, който включва забрана за движение на коли в Морската градина, по жалба на собственици на имоти в чертите на Приморския парк. Съдът обяви решението за нищожно, тъй като не е от компетенциите на Общинския съвет, а на кмета на..

публикувано на 28.10.24 в 17:21
Даниел Лорер

Даниел Лорер, ПП-ДБ: Решението на МС за стадион "Варна" е хвърляне на димка

Все още не е ясно Община Варна какъв дял ще запази от дружеството, управляващо стадион "Варна", след увеличаване на капитала му и вложените от държавата 30 млн. лева за довършването на съоръжението. Това коментира кметът на Варна Благомир Коцев, който изказа недоумението си как не е осъществена връзка с представители на кметската администрация по..

публикувано на 28.10.24 в 16:10

Във Варна планират изграждане на два нови парка в "Младост" и ремонт на улица "Вяра"

Изграждането на два нови парка - "Младост" и "Република", в район "Младост", е един от проектите, по които работи Община Варна. Това съобщи на брифинг днес кметът Благомир Коцев. В момента сме на последната права на проектирането им, каза още той, допълвайки, че във Варна отдавна не са изграждани нови паркове.  Ремонтите на малките улици са сред..

публикувано на 28.10.24 в 16:05

От сряда затварят южното платно на бул. "Владислав Варненчик", въвеждат обходни маршрути

От днес при кръстовището на Двете кули се асфалтират преходните трасета между северното и южното платно по бул. „Владислав Варненчик“. С дейностите ще приключи първият, от общо четирите етапа, от проекта на ВиК– Варна за изграждането на канализационен колектор с голям диаметър (Ф2000) и две канализационни шахти. Първият етап ще завърши 10 дни по-рано..

публикувано на 28.10.24 в 15:27

Новите районни кметове и приоритетите им

Новите кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна Янислава Шопова и Николай Желязков заявиха за Радио Варна, че имат амбицията да бъдат отворени към хората и да направят районите си чисти и с добра инфраструктура.  Да вдигне нивото на комуникация между гражданите и кмета, район "Одесос" да е отворен за хората са сред първите задачи пред..

публикувано на 28.10.24 в 14:30