Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският император абдикира в полза на сина си

Доц. Кандиларов: Решението на император Акихито да абдикира дойде неочаквано

2
Император Акихито
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На тържествена церемония в Токио японският император Акихито абдикира в полза на сина си принц Нарухито. Това е първата абдикация на японски владетел от около 200 години. 

"От днес задълженията ми като император приключват. По време на управлението си се радвах на уважението и доверието на народа, което смятам за голямо щастие. Благодарен съм на народа на Япония от цялото си сърце и ще се моля за мир и щастие в страната и в целия свят", заяви император Акихито.

Той се оттегли от Трона на хризантемата след 30 годишно управление, по време на което Япония преживя няколко природни бедствия и най-тежката ядрена авария в историята си. Акихито е изключително обичан от японците заради състраданието и човечността, които проявява по време на всички трудности за страната. 

Още през 2016-а императорът изрази желание да се откаже от престола в полза на по-големия си син заради напредналата си възраст и проблеми със здравето. Парламентът на Япония прие специален закон, който позволява на императора да се откаже от трона. 

На 1-ви май Нарухито ще стане 126-ият император в линия, датираща от 5 века.

Акихито технически остава император до полунощ, когато страната ще навлезе в новата ера на Рейва, която ще продължи, докато Нарухито се пенсионира.

Премиерът Шиндзо Абе благодари на 85-годишният император, който заемаше Хризантемовия трон от 1989 г., казвайки, че той е „изпълнил задълженията си като символ на Япония”. Абе добави, че кралската двойка, позната с техните пътувания, за да утешат жертвите на природни бедствия, е дала на японците „смелост и надежда”. 

На 1-ви май Нарухито ще стане 126-ият император в линия, датираща от 5 века. С това в японското летоброене приключва ерата Хейсей, а от утре започва новата ера Рейва или „красива хармония”. 

"Решението на император Акихито да абдикира дойде неочаквано", коментира пред БНР доц. Евгени Кандиларов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" в специалност Японистика. Той припомни множеството коментари против това решение, тъй като то може да отключи други актове, свързани с императорската институция.

Според него няма нещо повече от официалното обяснение за абдикацията и обясни, че в японската традиция началото на една нова епоха означава поличба, едно ново начало. 

"Очаквам Япония да продължи да се стреми да продължи традицията на хармонични отношения в държавите в Азиатско-Тихоокеанския регион, където най-вече са интересите на Япония, като сила", заяви доц. Кандиларов.

Интервюто на Даниела Якова с доц. Евгени Кандиларов в предаването "12+4" на програма "Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Консултативният съвет за национална сигурност се събира утре да обсъди конфликтите в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“. Припомняме, че кризата в Близкия Изток..

публикувано на 03.10.24 в 19:34

Административният съд прекрати делото срещу референдума за ветропарк в община Добричка

Административният съд в Добрич прекрати дело по жалба срещу подготовката на референдум в община Добричка за изглаждането на ветроенергийни паркове на територията ѝ. Делото в съда е заведено след жалба на сдружението "Българска ветроенергийна асоциация", в която се настоява да бъдат прекратени всички действия на Общинската избирателна комисия –..

публикувано на 03.10.24 в 18:48

РУО-Варна за казуса с ОУ "Константин Арабаджиев": Освободената директорка е пенсионер от две години

Назначеният директор на ОУ "Константин Арабаджиев" Силвия Филева е с функциите на временно изпълняващ длъжността до провеждане на нов конкурс. Освободената от поста Нели Касабова е пенсионер от две години. Така коментира казуса с варненското училище, в което назря недоволство от назначението и се стигна до протест на родители, началникът на Регионалното..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Учени от пет страни ще изследват с подводни роботи поляните от морски треви в Черно море

Наши учени, заедно със свои колеги от още четири страни, започват наблюдение на морските треви с подводни роботи. Те ще бъдат обследвани обстойно. В проекта за изследване на състоянието на поляните от морски треви в Черно море с подводни роботизирани апарати се включват учени от България, Грузия, Турция, Румъния и Гърция.  П артньори по проекта..

публикувано на 03.10.24 в 15:24

От 8 октомври затварят част от пътя Варна - Златни пясъци

От следващия вторник, 8 октомври, затварят част от  бул. „Княз Борис I“ - от входа на Университетска ботаническа градина до Евксиноград.  Ограничението се налага заради втория етап от проекта за водния цикъл на ВиК-Варна. Той е за реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи по трасето "Варна – КК „Златни пясъци". По време на..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

От вторник започва ремонтът до Двете кули, има обходни маршрути

От 8 октомври започва работата по изграждането на канализационен колектор с голям диаметър и две канализационни шахти, част от мащабния проект на ВиК. За съоръжението ще бъдат инвестирани 138 372 410,80 лв., от които: 82 246 182,48 лв. от кохезионния фонд; 14 514 032,18 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет  и 18 774 369,99 лв. собствен..

публикувано на 03.10.24 в 14:44

Обжалват решение на ОИК за отказана регистрация на независим кандидат за частичния вот

Дело по жалба на Инициативен комитет, издигащ независим кандидат за кмет на район "Приморски", е образувано в Административния съд във Варна. Жалбата е заради отказана регистрация на независим районен кмет от страна на Общинската избирателна комисия.  Жалбоподателят претендира съдът да отмени обжалвания акт като  незаконосъобразен и Общинската..

публикувано на 03.10.24 в 14:37